Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszczędnościowa bez regularnej wpłaty - co może się stać?

Napisany przez rupa
Cześć wszystkim,

mam od 2005 roku umowę oszczędnościową (Via Badenia - Niskie oprocentowanie), którą nie regularnie zasilam.
Standardowa opłata to 120,-
W przeszłości oszczędzałem 60,-
W przyszłości chciałbym dalej zmniejszać regularne wpłaty. Czasami nawet do 0 euro rocznie.

Co może się stać? Czy Badenia może wypowiedzieć umowę oszczędnościową?
W odpowiedzi od Badenii uzyskałem informację, że nie wiadomo jeszcze, co się wydarzy w przyszłości ani jak będą postępować z takimi umowami w przyszłości.

Do informacji:
Wkrótce będę spłacać kredyt hipoteczny z oprocentowaniem 2%. Wolę wpłacać te 60,- tam niż do umowy oszczędnościowej (oprocentowanie 1,5%).
Po 10 latach zostanie spłacona pożyczka z kredytu hipotecznego. Wtedy zacznę znowu regularnie wpłacać do umowy oszczędnościowej, aby dań ten miał możliwość przekształcenia po łącznie 15 latach na wypłacone środki w przypadku ewentualnej kolejnej finansowania.
Ponadto w nadchodzących latach miałbym te pieniądze z umowy oszczędnościowej jako oszczędności awaryjne na przyszłość.

Odnośnie umowy oszczędnościowej:
Suma umowy oszczędnościowej 30.000
Minimalna kwota wpłaty 15.000
Oprocentowanie 1,5%
Stopa oprocentowania kredytu 2,5% (efektywnie 2,99)
Obecne saldo ok. 8.000

Dziękuję
Pozdrowienia
Peter

Napisany przez NaTwoim13
Cześć rupa,

Budżet hipoteczny Badenii jest jednym z najgorszych dostępnych w tamtych czasach, obecnie istnieją zdecydowanie lepsze opcje. Istnieją nowe opcje, które oferują lepsze warunki niż stary budżet.

Kiedy dokładnie będziesz potrzebować pieniędzy na spłatę hipoteki?

Napisany przez rupa
Umowa została pośredniczona przez DVAG.... W międzyczasie nauczyłem się z tej umowy i z innych, że lepiej było by, gdybym zwrócił się gdzie indziej w sprawie moich finansów.

Mimo to mam teraz tę umowę i staram się z niej zrobic najlepsze.

Za 15 lat będę potrzebował około 50 000 euro. Nie chciałem zabezpieczyć tego poprzez BSV. Ale miałbym wówczas Badenię w tyle. Za 10 lat zdecydowałbym (w zależności od zmian stóp procentowych), czy przyjąć ją do przydziału czy nie.

Co sądzisz? Czy to zadziała, czy Badenia wypowie mi umowę, jeśli początkowo nie będę wpłacał żadnych dodatkowych kwot?

Napisany przez rupa
Jaka byłaby alternatywa w przypadku nowej umowy?

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego Badenia miałaby wypowiedzieć im umowę BSV??? Na umowę oszczędności budowlanych nie trzeba koniecznie wpłacać regularnie.

Napisany przez rupa
dziękuję - też tak sądziłem, ale Badenia nie potwierdziła tego.

Jakie warunki miałby obecnie dobry kontrakt na oszczędzanie budowlane na kwotę 50 000 euro?

Napisany przez NaTwoim13
- 30 % Mindestansparung, możesz odłożyć niewielkie pieniądze na dużo pożyczki budowlanej, 1 euro kupuje 2 euro taniej pożyczki
- 2 % oprocentowanie pożyczki, co oznacza najlepsze warunki przy niskich wkładach własnych
- 1% oprocentowanie oszczędności, brak dużych strat w fazie oszczędzania w stosunku do oprocentowania odsetek
- suma budowlana stanowi 50 % sumy wypłaty, co oznacza obniżoną opłatę z tytułu zawarcia umowy, zazwyczaj 1 % od sumy wypłaty

Jeśli na przykład zdeponowalibyście tam 6 000 euro, wystarczyłoby wpłacić 75 euro miesięcznie, aby zabezpieczyć 50 000 euro na 10 lat. 15 000 euro spłacony kapitał z pożyczką budowlaną w wysokości 35 000 euro po 2 % oprocentowaniu.

Dzięki tak atrakcyjnej ofercie można w ciągu 10 lat wspaniale zabezpieczyć pozostałe długi i zoptymalizować ryzyko oprocentowania.

Napisany przez rupa
Dziękuję bardzo,

sprawdzę, czy to dla mnie wchodzi w grę. Musiałbym zmniejszyć bieżącą nadpłatę, aby zaoszczędzić na BSV.

Pozdrowienia
Peter

Napisany przez NaTwoim13
.....cóż, jeśli już zaoszczędzili Państwo 60 euro, musieliby jeszcze dołożyć 15 euro, albo zaoszczędzić raz w roku 180 euro dodatkowo.

Napisany przez rupa
Tak, już rozumiem.
Te „zaoszczędzone” 60,- zł są już zaplanowane na spłatę przez następne 10 lat.

Napisany przez ThomasRomer
Cześć Rupa,

Ogólna uwaga dotycząca twojego pytania: Każda kasa oszczędności mieszkaniowych ma prawo anulować stare taryfy oszczędności mieszkaniowej, jeśli widać, że nie są już wykorzystywane do finansowania. Ponadto, stare umowy oszczędnościowe, które nie są oszczędzane przez pewien czas, również są anulowane przez kasy oszczędności mieszkaniowej. Jeśli to miało by się zdarzyć w przypadku Badenii, otrzymasz odpowiednie pismo i również będziesz miał możliwość wznowienia oszczędzania, jeśli chcesz.
Co do BSV, który obecnie masz. Czy kiedykolwiek myślałeś o podziale? W ten sposób mógłbyś wypłacić zgromadzoną kwotę i ewentualnie wykorzystać ją na dodatkową spłatę? Resztę umowy można przenieść na aktualną wersję taryfy z oprocentowaniem na poziomie 1,1%. Tak, wiąże się to z pewną opłatą, ale zazwyczaj jest ona pokrywana oszczędnościami z tytułu niższego oprocentowania. Jeśli podział nie jest interesujący, istnieje także możliwość przeniesienia istniejącej taryfy na aktualną wersję.

Mam nadzieję, że mogłem ci pomóc?! Jeśli masz jeszcze jakieś pytania lub coś nadal jest niejasne, po prostu napisz ponownie.
Pozdrawiam
Thomas Romer

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata