Witaj Ditmarze,
Niestety nie mam żadnych informacji na temat BSV D3 z 1989 roku. Ale nowsze modele (od 2004 roku) miały logikę z bonusem odsetkowym. W ramach tego bonusu umowa musiała trwać co najmniej 7 lat, a od umowy otrzymania
kredytu musiałeś zrezygnować, aby go otrzymać. W związku z tym wniosek nasuwa się, że w przypadku twojej starej taryfy sytuacja jest podobna. Jednakże należy pamiętać, że jest to tylko wniosek, a nie potwierdzenie, że tak jest.
Oto odpowiedzi na twoje pytania:
Podsumowując, uważam następujące punkty za dziwne:
* To, że BHW mógłby mnie po prostu wypowiedzieć przed osiągnięciem wartości umowy, co oznacza, że musiałbym szybko zareagować, aby nie stracić dodatkowych odsetek;
-> Już od dłuższego czasu przekroczyłeś wartość swojej umowy. Jest to umowa oszczędnościowo-budowlana, która przewidziana jest również do budowy/finansowania. Aby móc skorzystać z finansowania, musisz zaoszczędzić tylko połowę kwoty oszczędnościowej (może się różnić w zależności od taryfy), aby skorzystać z
kredytu. Ponieważ jednak znacznie przekroczyłeś tę wartość, Bausparkasse może przypuszczać, że nie zamierzasz już korzystać z tej umowy do celów finansowania. Obecnie w przypadku wszystkich oszczędności i pożyczek budowlanych jest to powszechna praktyka, ponieważ stare umowy mają bardzo atrakcyjne oprocentowanie w porównaniu z obecnymi niskimi stopami procentowymi. Jednak na dłuższą metę dla kas oszczędności i pożyczek budowlanych jest to dość kosztowne, ponieważ również one muszą walczyć z okresem niskich stóp procentowych.
* nacisk doradcy na szybką reakcję przed upływem roku;
-> Może się zdarzyć, że
doradca otrzymał wewnętrzną informację o umowach, które mają zostać wypowiedziane (czyste domysły). Dlatego nie byłbym podejrzliwy wobec niego.
* że dodatkowe odsetki mogą mi zostać przyznane tylko w przypadku złożenia wniosku przed osiągnięciem wartości umowy lub zgłoszenia wypowiedzenia przez BHW.
-> Wydaje się logiczne. Jeśli przypiszesz umowę, spełniasz warunek uzyskania bonusowych odsetek. Jeśli Bausparkasse wypowie umowę, nie ma takiej możliwości.
Uważałbym to za bardziej logiczne, gdyby:
* BHW mógł mnie wypowiedzieć dopiero po osiągnięciu wartości umowy,
* do tego czasu mógłbym nadal korzystać z oprocentowania 3%, a przynajmniej do momentu wypowiedzenia umowy,
* oprocentowanie automatycznie wzrosłoby do 4% po osiągnięciu wartości umowy poprzez rezygnację z
kredytu.
-> W tym przypadku nie ma znaczenia, co wydaje ci się bardziej logiczne. Istotne jest jakie są warunki taryfowe i ramy prawne, nic więcej i nic mniej.
Ponieważ w tej chwili nie potrzebuję pieniędzy, po prostu poczekam na wypowiedzenie umowy, korzystając w międzyczasie z oprocentowania 3% i po tym, rezygnując z
kredytu, otrzymam bonusowe oprocentowanie automatycznie. I to wszystko oczywiście bez dalszych bezsenności, podczas których śniłbym o przegapieniu tajnej daty i wielkiej okazji...
--> patrz wyżej, nie ma znaczenia kwestia.
> W razie wątpliwości, po prostu zapytaj ponownie.
Spróbowałem - ale oczywiście pozostało podejrzenie, czy rada doradcy BHW może nie być najlepsza. Gdzie jeszcze mógłbym się dowiedzieć?
-> Czy masz jakieś powody, dla których nie ufasz doradcy? Jeśli tak, spróbuj zadzownić na infolinię BHW. Jeśli nie, może po prostu
doradca chce zapewnić ci maksymalną korzyść. Czy to naprawdę jest takie nierzeczywiste?
Czy warunki dla BSV D3 można znaleźć również w Internecie?
Fragment z forum dotyczący regulaminu. Bez gwarancji poprawności! Zwłaszcza punkty 1 i 2 są istotne w twoim przypadku.
Co do przyznawania bonusów, regulamin mówi o następującym:
(1) Saldo oszczędności budowlanych jest oprocentowane w wysokości 2,5% rocznie na podstawie dokładnego uwzględnienia wszystkich wpływów (oprocentowanie podstawowe). Jeśli oszczędzający wybrał oprocentowanie premiowe przy zawieraniu umowy, oprocentowanie salda oszczędności budowlanych wzrasta zgodnie z warunkami ustalonymi w punkcie 2 o premię w wysokości 2,5% rocznie, co daje łączne oprocentowanie 5,0% rocznie.
(2) Bonus zgodnie z punktem 1 jest przyznawany, gdy
- oszczędzający rezygnuje z
kredytu budowlanego po zgodzie na zgodnie z § 15 lub zgłasza wypowiedzenie,
- umowa oszczędności budowlanych trwała co najmniej 7 lat w tym momencie,
- wskaźnik wyceny wynosi co najmniej 150.
§ 15
(1) Oszczędzający może wypowiedzieć umowę oszczędności budowlanej w dowolnym momencie. Może żądać zwrotu swojego salda oszczędnościowego nie wcześniej niż 3 miesiące po otrzymaniu wypowiedzenia. Na życzenie oszczędzającego Instituto może wcześniejszy zwrot saldo wraz z dyskontem do 3,0% salda.
(2) Dopóki nie rozpoczął się zwrot salda oszczędnościowego, Bausparkasse może kontynuować umowę oszczędności budowlanej na wniosek oszczędzającego bez zmian.
> Mam nadzieję, że pomogłem, jeśli nie, po prostu daj znać.
Według mnie to powinno wystarczyć do oceny sytuacji. Jeśli coś zostało niewyjaśnione lub coś przeoczyłem, daj znać.
Pozdrowienia
Tomasz