Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie od bezrobocia i pracy na część etatu w Credit4me?

Napisany przez sreichert
Cześć, mam kredyt w Fortis z pakietem ubezpieczeń. Mój pracodawca postawił mnie teraz przed wyborem: albo zostanę bez pracy, albo przejdę na skrócony czas pracy. Ponieważ istnieje możliwość, że po 6-8 tygodniach mogę zostać ponownie zatrudniony (co wcale nie jest pewne), zdecydowałbym się na razie na skrócony czas pracy. Jednak z wynagrodzenia (67% wynagrodzenia zgodnego z taryfą), które wtedy otrzymałbym, w żadnym wypadku nie będę w stanie spłacić kredytu. (dodatkowe świadczenia dobrowolne również znikną :O) Już teraz wszystko jest bardzo napięte i muszę się bardzo ograniczyć. Czy ktoś wie, czy to ubezpieczenie działa również w przypadku skróconego czasu pracy? Czy trzeba być prawdziwie bezrobotnym?!

Napisany przez ADMCI4
Cześć Ferdynandzie, chyba chodzi ci o ubezpieczenie kredytu z dodatkowym ubezpieczeniem od bezrobocia? Czy nie masz żadnych dokumentów dotyczących tego ubezpieczenia? Powinno być tam napisane, w jakich warunkach to działa. ubezpieczenie obowiązuje tylko w przypadku bezrobocia i wypłaca ustalone świadczenia tylko przez krótki czas (1-2 lata). Zazwyczaj nie obejmuje ono bezrobocia z własnej winy, na przykład w przypadku własnej rezygnacji z pracy lub rozwiązania umowy za sprawą pracownika. Pozdrowienia Ferdynand

Napisany przez sreichert
Tak, mam dokumenty! To dokładnie ta polisa, o której myślisz, ale warunki nie wspominają nic o skróconym czasie pracy... tylko o bezrobociu... Czyli nie mam na to wpływu... firma po prostu nie ma już zleceń, i teraz mogę wybrać między skróconym czasem pracy (czyli pozostanie w domu za 60% wynagrodzenia tarifowego (!!!)) albo po prostu zwolnią mnie... Czy muszę teraz tak naprawdę pozwolić sobie na zwolnienie, aby ubezpieczenie wypłaciło świadczenie? Nie mam żadnej możliwości spłacenia rat z kurzarbeitergeld... a to może się ciągnąć nawet do 18 miesięcy... To ubezpieczenie, które w ciągu trwania kosztuje ponad 7000 EUR, obejmuje maksymalnie 12 miesięcy na jedno zdarzenie... Kredyt miał być również udzielony tylko na bardzo krótki okres, i miał być spłacony po 6 miesiącach ze sprzedaży działki... Niestety, pomimo przedumowy notarialnej, kupujący zrezygnował z zakupu....

Napisany przez ADMCI4
Musisz koniecznie skontaktować się najpierw ze swoim pracodawcą i poinformować go, że masz trudną sytuację. Powinieneś zabrać ze sobą dokumenty dotyczące ubezpieczenia. Myślę, że w ten sposób razem znajdziecie rozwiązanie. Powinieneś poinformować ubezpieczyciela dopiero wtedy, gdy otrzymasz od swojego pracodawcy pisemne oświadczenie o wypowiedzeniu/krótkoterminowej pracy. Powodzenia Ferdinand

Napisany przez sreichert
Dzisiaj dostałem wypowiedzenie (na dzień 28.2.).... ..i co teraz?!

Napisany przez ADMCI4
Wiele osób spotyka taka sytuacja jak Ciebie. Teraz możesz tylko mieć nadzieję, że Twoje ubezpieczenie zadziała. Masz przecież ubezpieczenie od utraty pracy. W takim razie powinieneś zwrócić się pisemnie do swojego ubezpieczyciela z kopią wypowiedzenia! Na jak długo płaci Twoje ubezpieczenie? Czy otrzymujesz pełne wynagrodzenie miesięczne? Sprawdź wszystko z góry. Henrik

Napisany przez sreichert
Niech nie będzie nieporozumień... ubezpieczenie od utraty pracy jest częścią ubezpieczenia RSV kredytu... Wypłaca pełną składkę do maksymalnie 12 miesięcy na każdy przypadek do kwoty maksymalnej 2500 EUR. Nie mam dodatkowego ubezpieczenia od utraty pracy w stosunku do obowiązkowego...

Napisany przez ADMCI4
Cześć sreichert, czy twoje ubezpieczenie od bezrobocia teraz zadziałało? Czy rozmawiałeś z nimi? Powinieneś to koniecznie teraz zrobić. Najlepiej pisemnie. Zostałem również zwolniony. Niestety, nie mam ubezpieczenia, które mogłoby mi pomóc przez kilka miesięcy. Ale przynajmniej nie mam żadnego kredytu :-) Jeśli będę miał szczęście, być może zostanę ponownie zatrudniony latem. Powodzenia Harald

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata