Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Wynik Schufy

Napisany przez pilsatorplatin
Cześć,
ponieważ chcę wynająć nowe mieszkanie, ponownie sprawdziłem moją ocenę w Biurze Informacji Gospodarczej i muszę z przerażeniem stwierdzić, że wynosi ona 94,7%. Jeszcze w czerwcu 2015 wynosiła 97,5% i naprawdę nie mam wyjaśnienia dla zmiany tej oceny.
Krótko o mojej sytuacji:
2 konta z kartami kredytowymi:
DKB (debet 500€)
Consors (debet 5000€)

2 umowy na telefony komórkowe
jedna dla mojej mamy

Debetów prawie nie korzystam i rzadko się zdarza, żebym na chwilę miał ujemne saldo.
Poza tym nie mam żadnych kredytów ani finansowań.
Jako lekarz mam stałą pracę i regularne dobre dochody.

Naprawdę nie potrafię wyjaśnić dlaczego moja ocena jest tak niska i zwłaszcza dlaczego tak drastycznie spadła? Zauważyłem, że tylko DKB zgłosiło limit 500€ debetu, a Consors nie zgłosiło limitu 5000€. Zakładam, że debet w Consors powstał dzięki moim regularnym wynagrodzeniom, nie złożyłem osobnego wniosku o debet. Czy możliwe jest, że moja ocena w Biurze Informacji Gospodarczej wzrośnie, gdyby wiedzieli, że mam debet w Consors wynoszący 5000€ i rzadko z niego korzystam?
Czy mogę poinformować Consors, aby zgłosili ten debet?
Macie inne pomysły? Czy Biuro Informacji Gospodarczej uwzględnia ewentualny tytuł doktora, którego mogę jeszcze zgłosić?
Dzięki z góry!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nie wiem, że posiadanie tytułu doktora ma wpływ na wynik w Schufie.
Poza tym w ogóle nie zwróciłbym się do Consors o informacje na temat limitu debetowego (chyba że bank sam to zgłasza).
W Schufie nie jest uwzględniane, czy korzystasz z debetu czy nie. W Schufie nie widać aktualnej wysokości Twojego debetu.

Co zrobiłeś od czerwca 2015 do teraz? Czy opisujesz posiadanie 2 kont, z których każde ma kartę kredytową?
DKB (limit debetowy 500€)
Consors (limit debetowy 5000€)

2 umowy telefoniczne
jedna dla mojej matki

Czy to wszystko miało miejsce w tym czasie?

Cześć, dziękuję za odpowiedź. Oba umowy na telefony komórkowe istnieją od 2013 i 2007 roku. konto w DKB mam od 2008 roku. konto w Consors mam od początku 2015 roku. Nic z tego nie zmieniło się w okresie, w którym mój wynik spadł o 3%.
Jednakże przeprowadziłem się w obrębie tego samego miasta.
Uważam to za niewiarygodne, że prywatna firma może wyznaczyć wynik na podstawie bardzo ograniczonej bazy danych, który ma rzeczywiste konsekwencje dla mojego życia. Chyba to jest istotny czynnik. W czym pomaga fantastyczny algorytm, jeśli dane są niewystarczające?
Czytałem, że wyższy debet może mieć pozytywny wpływ, ponieważ wtedy Biuro Informacji Kredytowej zakłada, że masz regularne dochody. Dlatego moje pytanie, czy warto zgłosić debet.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Kiedy masz debet, Consors z pewnością zgłosi to automatycznie za pomocą maszyny. Na pewno nie będą tego uzupełniać ręcznie. W którym miescie mieszkasz? Czy to duże miasto? Możliwe, że w przeszłości w miejscu, w którym teraz mieszkasz, było więcej licytacji komorniczych niż w miejscu, w którym mieszkałeś wcześniej.

Napisany przez orderianer
Consorsbank prawdopodobnie nie stanie tam przed BKA z tego powodu. Wszystko to przebiega automatycznie.

Czyli przeprowadziłem się z lepszego dzielnicy miasta do innej, jeszcze lepszej. Na pewno nie leży to w tym, że czynsze tutaj są znacznie powyżej średniej.

Napisany przez brainy
Najemcy częściej się przeprowadzają niż osoby posiadające własność mieszkaniową. Nawet koczujący najemcy jeszcze częściej. Przeprowadzka zawsze kosztuje naprawdę dużo pieniędzy, jeśli ktoś nie mieszka akurat w Jaffa. Dlatego przeprowadzka wpływa negatywnie na zdolność kredytową. Jeśli nie pojawi się żaden dodatkowy negatywny czynnik, wynik powinien się jednak poprawić w ciągu pół roku. Uważam to za zrozumiałe.

Napisany przez motchigemba
Mam podobną sytuację obecnie. Chciałem założyć własną działalność, a moja ocena w Biurze Informacji Gospodarczej (Schufa Score) kiedyś wynosiła 94. Od dłuższego czasu nie sprawdzałem swojej oceny i podczas składania wniosku kredytowego w KfW musiałem zauważyć, że spadła ona do 87. Niestety, to ostatecznie sprawiło, że teraz muszę ponownie wysyłać podania o pracę, zamiast realizować moje marzenie.

Jestem ciekaw, czy będą tu jakieś nowości.

Pozdrawiam,
Micha

Jak Zapytanie o konto osobiste faktycznie wpływa na wynik punktowy w Schufa? Czy jest to równie neutralne jak Zapytanie o warunki kredytowe, czy taka prośba może także obniżyć wynik?

Napisany przez florianmeier
Wykazaliśmy, że wszelka aktywność negatywnie wpływa na wynik.

Jednakże: W przypadku zapytań do dostawców energii nie jestem tego do końca pewien.

Tylko absolutna bierność znacząco podnosi wynik.

Dokładny algorytm jest oczywiście tajemnicą Schufa.

Jeśli istnieje już relacja bankowa, zapytanie do banku jest oczywiście mniej szkodliwe. Ale zapytanie to potwierdza również istnienie (potrzeby) (limitu) kredytowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata