Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Wybór klasy podatkowej dla wynagrodzenia

Napisany przez Xor
Cześć wszystkim,

mam nadzieję, że to właściwe miejsce, jeśli nie, proszę przenieść :-)

Zastanawiam się, jaką klasę podatkową powinniśmy wybrać z moją żoną. Rozumiem, że ostatecznie wychodzi na to samo. Ale chciałbym maksymalizować miesięczne wynagrodzenie netto, nie ryzykując dużej dopłaty.

Moja żona jest na urlopie rodzicielskim i pozostanie nim do września 2016 roku. W 2015 roku wziąłem miesiąc urlopu rodzicielskiego, a w 2016 roku również zamierzam wziąć miesiąc. W obu przypadkach z poborem zasiłku rodzicielskiego, który podlega tzw. progresji podatkowej.

Ponieważ planujemy remont, a nawet możliwe, że nowe budownictwo, chciałbym maksymalizować miesięczne wynagrodzenie netto, aby mieć lepsze szanse na uzyskanie kredytu budowlanego w banku - ponieważ banki zawsze liczą się z dochodu netto. Doradcy nie interesowało, gdy mówiłem, że w ciągu roku otrzymamy jeszcze 5000 € pewnych dodatkowych wpłat (premie świąteczne, dodatkowe dni wolne,...) i zwrot podatku w wysokości 2500 €. Kiedy powiedziałem, że powinien uwzględnić dodatkowo 500 € miesięcznie, nagle pojawiły się zupełnie inne opcje. Ostatecznie wychodzi na to samo... banki po prostu...

Jakby nie patrzeć, chciałbym uniknąć sytuacji, w której w marcu otrzymuję żądanie zwrotu 3000 €, zwłaszcza że nie mam pojęcia, jak zasiłek rodzicielski uderzy w nas. Różne kalkulatory internetowe dostarczają często bardzo różnych wyników. Zwłaszcza mając na uwadze, że w 2015 roku wzięliśmy ślub (co wpływa wtedy wstecznie) i mieliśmy dziecko (co również wpływa wstecznie?).

2015 rok był prawie jeszcze normalny. W 2016 roku u mojej żony co najmniej 75% dochodu stanowi zasiłek rodzicielski. Obawiam się, że jeśli zmienię na klasę 3/5, to co prawda otrzymam dodatkowo 400 € netto miesięcznie, ale na końcu czeka mnie poważny zwrot. Gdybym chociaż mógł oszacować ten zwrot, wiedziałbym, ile muszę miesięcznie odłożyć z tych 400 €, aby być bezpiecznym.

Pozostanie w 4/4 byłoby opcją, w której najprawdopodobniej nie musiałbym ponosić zwrotu, ale jak wspomniałem, podstawy obliczeń banku byłyby znacznie gorsze, a ja osobiście wolałbym mieć więcej miesięcznie, niż raz w roku większą kwotę. Nawet niewielki zwrot do 1000 € byłby w porządku. Ale nie Och licho, skąd teraz weźmiemy 5000 €?.

Czy ktoś zna moją sytuację i może ewentualnie pomóc? Chętnie udzielę dodatkowych informacji na życzenie. Nie chciałem Was zanudzić szczegółami tutaj :-)

Serdeczne podziękowania i pozdrowienia,
Xor

Re: Wybór klasy podatkowej dla wynagrodzenia

Napisany przez Hanomag
W podanej sytuacji nie ma alternatywy dla podważenia 3/5. Jednakże faktycznie trzeba się przygotować na dopłatę. Chociaż świadczenie rodzinne jest wolne od podatku, jak wszystkie świadczenia zastępcze, to jednak prowadzi do wzrostu podatku. Jest to spowodowane progresją podatkową, ponieważ dochód bez świadczenia rodzielnego i innych świadczeń zastępczych zostałby opodatkowany zbyt niską stawką podatku. Dlatego świadczenia zastępcze są dodawane do dochodu podlegającego opodatkowaniu, aby móc obliczyć rzeczywisty dochód podlegający opodatkowaniu (bez świadczeń zastępczych) przy użyciu wyższej średniej stawki podatku jaką się w ten sposób uzyska.

Dokładne skutki nie mogą być uogólnione. Aby się przekonać, należy korzystać z odpowiedniej kalkulatorki podatkowej z konkretnymi danymi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata