Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Opinia na temat UniStrategie: Konserwatywny - ISIN: DE0005314108.

Napisany przez Xor
Cześć wszystkim,

na początku stycznia 2015 roku udało mi się wcisnąć wyżej wymieniony produkt. Ponieważ widziałem w nim niewielkie do żadnych ryzyk (bardzo naciskano na bezpieczeństwo tego funduszu), pomyślałem, że na razie nie mogę zrobić z tym zbyt wiele źle. Wpłaciłem 2500€ do wspomnianego funduszu zgodnie z zaleceniem doradcy bankowego i zleciłem miesięczną wpłatę 50€. Wtedy nie zapłaciłem opłaty, ponieważ była to kombinacja produktów bankowych z lokatą 2500€ na stałe na 1,5% na 12 miesięcy. Więc do tego momentu nie było żadnych kosztów.

Teraz spojrzałem tam, i bez logowania się (dane logowania są gdzieś w domu) widnieje tam wartość netto wzrostu 4,77% za okres od 31.10.2014 do 31.10.2015. Jako bieżące koszty podano 1,86% na dzień 10.11.2015.

Czy dobrze widzę, że mimo miesięcznych wpłat 2500€ wygenerowało około 119€ zysku, i że z pozostałych 2619€ około 48€ zostanie ponownie odjętych jako bieżące koszty? Wtedy fundusz dla mnie faktycznie przyniósłby 2,8% odsetek, prawda? Czy bieżące koszty zostały już odjęte od 4,77%?

Czy uważacie tę inwestycję za sensowną? Czy polecalibyście mi coś zmienić? Patrząc ogólnie na liczby, wartość netto wzrostu była zawsze znacznie wyższa (~8%) w ostatnich latach. A w innych funduszach w tym roku jest również znacznie wyższa. Czy może być, że jestem zbyt ostrożny?

Pytam oczywiście dla siebie, ale oszczędzam także dla naszego nowonarodzonego syna (3 miesiące) również 100€ miesięcznie obecnie. Myślę czy nie otworzyć dla niego tego samego konta i oszczędzać te 100€ tam, zamiast na książce oszczędnościowej z odsetkami 0,1%...

Dziękuję za Wasze opinie. Xor

Napisany przez ThomasRomer
Cześć Xor,

tak, te pakiety kombinowane są znane. Co do Twoich uwag z góry, musisz odjąć bieżące koszty od zwrotu, masz rację.

Wyraźnie powiedziałeś swojemu doradcy bankowemu, że nie chcesz podejmować ryzyka, i w tej dokładnie premisie wybór funduszy jest absolutnie zasadny, ponieważ klasa ryzyka jest odpowiednia. Co do rozwoju Twoich wartości, fundusz jest obecnie bardziej obronny, co logicznie wpływa negatywnie na zwrot, ale jednocześnie zapewnia stabilność wahań. W obecnej sytuacji rynkowej to zrozumiałe. Możesz też sprawdzić tutaj:
https://www.fondsweb.de/DE0005314108-...ie-Konservativ, następnie przejdź do materiałów sprzedażowych i informacji dla inwestorów. Tutaj znajdziesz kilka podstawowych informacji.
Zadajesz sobie niewłaściwe pytanie, czy jesteś zbyt ostrożny: właściwe pytanie brzmi, czy zalecane opcje pasują do mojego poziomu ryzyka, a tak jak piszesz, wydaje mi się, że tak jest. Bo lepszy zwrot zawsze idzie kosztem bezpieczeństwa. Jeśli chcesz porównać czysto, powinieneś porównywać tylko fundusze w tej samej klasie ryzyka z podobną strukturą. W przeciwnym razie znowu będziemy mieli problem z porównywaniem jabłek do gruszek.

Alternatywna propozycja dla Twojego dziecka: Wybierz coś z gwarancją wpłat, które jednak korzysta z rynku kapitałowego. W najgorszym przypadku będziesz na poziomie lokaty, co jest absolutnie nierealne! W normalnym przypadku wersja defensywna jest zdecydowanie lepsza. W końcu mówimy o okresie czasu około 16, 17, 18 lat lub dłużej...

Pozdrowienia
Thomas

Napisany przez Xor
Hm, więc nie powiedziałem, że ma to być maksymalnie niskie ryzyko - to był jego pomysł, z którym się zgodziłem. To niekoniecznie jest najważniejsze, chciałem raczej wiedzieć, co eksperci (wydajesz się być jednym :-) ) ogólnie sądzą o tym pakiecie. To, że większe ryzyko może również oznaczać większy zysk, jest mi jasne. Ale co mnie zastanawia: Za inwestycję 2500€ i 50€ miesięcznie w październiku dostałem zaledwie około 13€ kredytu... Czy coś źle rozumiem, czy właściwie prawie nie dodano tam żadnych odsetek? Obecny stan wynosi około 3022€. 2500€ plus 10 * 50€ daje już 3000...

Napisany przez ThomasRomer
Ok, wtedy źle to zinterpretowałem, przepraszam! Teraz nie jest to maksymalnie bezpieczne pod względem ryzyka, ale po prostu konserwatywne.

Zaczęłaś w styczniu, prawda? I od tego czasu płaciłaś 50 EUR miesięcznie, jeśli dobrze zrozumiałem. Ponadto nie płaciłaś żadnych opłat za emisję, prawda? Wydanie w październiku może być wypłatą zysku, który został zrealizowany na przykład poprzez wypłatę dywidend itp. w funduszu. Są one częścią zysku ze spółek funduszowych. Nie wolno Ci tutaj popełniać błędu i porównywać odsetek do zmian kursu. Ponieważ zmiana kursu stanowi drugą część oszczędzania w funduszach. Po prostu jest za krótki okres, aby dokonać rzetelnej oceny. Fundusz, którego tutaj używasz, to inwestycja perspektywiczna z co najmniej 3-letnim okresem trzymania. Czy wyjaśniono Ci zasadę oszczędzania w funduszach, z horyzontem inwestycyjnym, efektem średniej ceny, osobistą oceną inwestora itp.?

Pozdrowienia
Thomas

Napisany przez Xor
Dokładnie. 02.01.2015 roku zainwestowałem tam 2500€. Sprawdziłem jeszcze raz, 75€ (czyli 3%) opłaty za inwestycję zostało odjęte - początkowo myślałem, że powiedział, że w pakiecie kombi nie trzeba tego płacić - ale cóż.

Następnie każdego końca miesiąca pobierane było 50€, za co kupowane były ponownie udziały. W październiku zostało mi zatem przydzielone 13,36€, za co również kupiono udziały. Przynajmniej tak interpretuję to na wyciągu z depozytu.

13€ odsetek to jednak dość mało przy 2500€, prawda?

I nie, nie zostało mi to właściwie wytłumaczone. Otrzymałem 10.000€ z planu oszczędnościowego i zaproszenie banku na rozmowę doradczą - oczywiście, chcą zatrzymać moje pieniądze. Wtedy zainwestowałem 2500€ na lokacie terminowej (0,4%), 2500€ w depozyt (1,5%), a pozostałe 2500€ w wspomnianym depozycie. Reszta trafiła na moje konto bieżące i została wydana na wakacje.

Od tego czasu na lokacie terminowej kwota skacze między 1000€ a 6000€, w zależności od potrzeb. Ale tam i tak praktycznie nie ma odsetek. lokata terminowa powinna wkrótce być oprocentowana 1,5%. Tylko w przypadku depozytu nie jestem pewien, jak mogę zobaczyć, ile przynosi zysków. 13€ to nie jest nawet 0,5%, więc to bez sensu. 4,77%, które zostały podane jako wartość netto wzrostu, powinny wynosić 119€. Jeśli od tej kwoty odliczę ponownie 1,86% na bieżące koszty (48€), to nadal powinno być 71€, a nie 13€.

Jeśli oblicza się to inaczej, jak już zasugerowałeś, byłbym zainteresowany, jak :-)

A co eksperci by polecali dla mojego syna tutaj? Szukam czegoś, do czego w razie potrzeby można sięgnąć, co jednak zazwyczaj pozostanie w spoczynku przez 15-20 lat, i tylko miesięcznie trzeba coś na to dołożyć.

Napisany przez Cici

A co eksperci polecieliby dla mojego syna? Szukam czegoś, co w razie potrzeby można łatwo zdobyć, ale co generalnie pozostanie nietknięte przez 15-20 lat i na co tylko miesięcznie można oszczędzać.

Chociaż nie jestem ekspertem, ale w takim okresie czasu zdecydowanie poleciłbym głównie inwestycje w akcje, na przykład plan oszczędnościowy w jedną lub kilka szeroko rozproszonych pasywnych funduszy (ETF). Możesz je sprzedać na giełdzie w ciągu sekund w razie konieczności. Ryzyko polegałoby na tym, że mógłbyś właśnie sprzedać w momencie, gdy kurs już znacząco spadł. Jeśli jednak wytrzymasz 20 lat, portfel powinien osiągnąć lepsze wyniki niż zwykły oszczędnościowy plan z oprocentowaniem. Ponadto bieżące koszty są znacznie niższe niż w przypadku tych aktywnie zarządzanych funduszy.

Pytanie brzmi oczywiście, jak dużą stratę wartości możesz w międzyczasie zaakceptować. Jeśli nerwowo reagujesz na spadek o 20%, to akcje prawdopodobnie nie są dla Ciebie (wspomniany powyżej fundusz również nie ). W takim razie lepszym rozwiązaniem może być konto oszczędnościowe/oprocentowany plan lub tylko niewielki udział akcji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata