Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: uszkodzenie kamienia

Napisany przez viktor
moja szyba samochodu jest uszkodzona od uderzenia kamienia: małe otwory.
Czy zgłoszenie tego szkody mojemu ubezpieczycielowi samochodowemu i naprawa jej w Carglas spowoduje wzrost składki ubezpieczeniowej ?
Ale po co są ubezpieczenia?

Napisany przez katalog49

moja przednia szyba dostała uszkodzenie od kamienia: mała dziura.
jeśli zgłoszę ten szkodę mojemu ubezpieczeniu samochodowemu i naprawię ją w carglasie, czy składka ubezpieczenia wzrośnie?
ale po to jest ubezpieczenie, prawda?

To jest szkoda częściowa. Nie ma zwrotu składki. Dlatego składka nie może wzrosnąć.

Napisany przez ThomasRomer
Cześć Viktorze,

w zasadzie zależy to od twojego ubezpieczenia, jak podejdzie ono do tych kwestii. Spectrum może być tutaj szerokie. Zazwyczaj, jak opisano przez katalog49, mamy do czynienia z uszkodzeniem częściowym (Teilkasko-Schaden). W tym kontekście nie powinno to prowadzić do podwyżki składki. Jeśli masz opłatę własną w ubezpieczeniu, zależy to znowu od ubezpieczyciela, czy ta opłata ma być opłacona czy nie. Często opłata własna jest również odstępstwem od reguły w przypadku uszkodzeń spowodowanych kamieniami.

Co również jest ważne, niektórzy ubezpieczyciele wiążą darmowy naprawę z konkretnymi warsztatami partnerskimi.

Moim zdaniem jedyne rozwiązanie to: zadzwoń do swojego ubezpieczyciela i zapytaj, wtedy będziesz miał pewność.

Mam nadzieję, że mogłem ci pomóc. Jeśli nadal coś jest niejasne, po prostu daj znać.

Pozdrowienia,
Thomas

Napisany przez katalog49
Zazwyczaj, jak opisuje katalog49, chodzi o szkodę częściową w ubezpieczeniu komunikacyjnym.

Jakie inne niezwykłe zdarzenia mogą mieć miejsce?

Pojazd może być ubezpieczony tylko od odpowiedzialności cywilnej. Obecnie jest niemożliwe oszacowanie jego wartości na podstawie informacji od Wiktora.

Napisany przez katalog49
W takim przypadku jego składka ubezpieczeniowa z pewnością nie wzrośnie!

Takie właśnie są moje zdanie, katalog49.

Napisany przez viktor
dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Napisany przez Logrono
Uszkodzenie kamienia jest rozliczane przez ubezpieczenie autocasco, dlatego też Twoje składki się nie zwiększają. Jednakże może się zdarzyć, że w zależności od miejsca uszkodzenia kamienia konieczna może być wymiana również przedniej szyby. Dotyczy to sytuacji, gdy na przykład uszkodzenie kamienia znajduje się w obszarze pola widzenia kierowcy. W przypadku wymiany szyby pokrywasz wtedy swoją część udziału własnego.

Napisany przez Matthew Pryor
I co by się wtedy konkretne zmieniło?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata