Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Zamiana drobnych kredytów ramowych nie powiodła się.

Napisany przez Robert10
Cześć,

zrobiłem podsumowanie wszystkich bieżących kredytów, linii kredytowych itp. 6 tygodni temu (Bank Essen). Wszystko poszło właściwie bez problemów, a byłem zaskoczony, jakie ustępstwa mi zrobiono, ponieważ mam między innymi także zabezpieczenie jako urzędnik. Nawet mogłem użyć mojego własnego ubezpieczenia na życie jako zabezpieczenia, chociaż nie pokrywa ono całego okresu spłaty kredytu.

Zleciłem bankowi spłatę starych pożyczek. Udało się to przy wszystkich kredytach konwencjonalnych. Jednak teraz mam wrażenie, że przy dwóch liniach kredytowych choć kwota spłaty lub prawie kwota spłaty została wpłacona, to linie kredytowe wciąż są dostępne. Czy to możliwe? Czy spłacający bank nie powinien sprawdzić, czy spłata została faktycznie zrealizowana? Jak już wspomniałem, największe kredyty zostały spłacone, ale w przypadku mniejszych linii kredytowych ta operacja została raczej zrealizowana połowicznie.

Czy ktoś się na tym zna? Jedną z linii kredytowych mógłbym nawet ponownie wykorzystać, ponieważ ma bardzo korzystne warunki. Dlatego w zasadzie nie miałbym nic przeciwko temu, aby móc kontynuować jej płynność.

Pozdrowienia
Robert

Napisany przez 6Bankkaufmann
Możliwe, że nie zostanie to zweryfikowane. Ale jeśli nie spłacisz RK, to po prostu Twój wybór. Zadzwoń do banku i zapytaj bezpośrednio.

Napisany przez credere
To może być prawda, standardowy kredyt ratalny jest spłacany z zaległością. kredyt ramowy oczywiście nadal pozostaje do Państwa dyspozycji, chyba że został wyraźnie wypowiedziany. Samo spłacenie wykorzystanego ramienia, analogicznie do debetu, nie powoduje wygaśnięcia oryginalnej umowy.

To oczywiste, ale podczas kontroli budżetowej zakłada się, że limit kredytowy zostanie wyczerpany, a nie tylko spłacony, aby można go było ponownie przywrócić do życia.

Napisany przez peer
Linia kredytowa nie jest oczywiście zamykana poprzez pełną spłatę, ale pozostaje do Twojej dyspozycji w pełnym zakresie. To przecież sens linii kredytowej. Możesz korzystać z niej w dowolny sposób i spłacać minimalną ratę, aż do całkowitej spłaty, według Twojego uznania. Zawsze masz rezerwę, znacznie korzystniejszą niż debet. Jeśli nie chcesz już korzystać z tej rezerwy (nie kosztuje Cię nic, a dodatkowo pozytywnie wpływa na Twoją wiarygodność kredytową w Schufa), musisz ją wyraźnie zrezygnować. Nie ma to nic wspólnego z niezdecydowaniem banku, który ją zamyka.

Peer

@peer, to wszystko jest jasne, co to jest kredyt ramowy. Pytanie brzmiało, czy pożyczkobiorca musi samodzielnie spłacić cały kredyt ramowy z punktu widzenia banku czy też musi to zrobić samodzielnie. Na pewno pożyczkobiorca w momencie składania wniosku o pożyczkę zadeklarował, że chce spłacić cały kredyt ramowy.

Napisany przez Robert10
Cześć, dziękuję za informacje. Teraz już mogę się zastanowić i odpowiednio zareagować. W każdym razie bank wypłacił mi całą pożyczkę, mimo że zabezpieczenie jeszcze nie było ustalone (polisy ubezpieczeniowe zaginęły w drodze do banku). Bank powiedział, że moje wartości są na tyle dobre, że i tak wypłaciliby pożyczkę od razu. Prawdopodobnie ich połowiczne zaangażowanie wynikało stąd, że nie było im tak bardzo ważne, czy RK nadal istnieją czy nie. Największy kawałek został definitywnie odcięty.

Pięknego weekendu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata