Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Wycofanie doświadczeń WHEN starych) ubezpieczeń na życie

Napisany przez Tieto
Cześć,

ze względu na błędne pouczenia o odstąpieniu, istnieje możliwość odstąpienia od ubezpieczeń na życie z lat 1994-2007, co jest znacznie bardziej opłacalne niż ich wypowiedzenie. Myślę o odstąpieniu od mojego ubezpieczenia na życie z 1994 roku z gwarantowanym oprocentowaniem 3,5% i zainwestowaniu środków w inny sposób. Teraz do pytania: Czy ktoś już miał doświadczenia z odstąpieniem od ubezpieczenia na życie? Czy było jakieś problemy i jak zareagowało ubezpieczenie? Jakie oprocentowanie zostało wam przypisane do już opłaconych składek? Według testów finansowych, realistyczne oprocentowanie wynosi od 4 do 7 procent.

Dziękuję

Tieto

Re: Wycofanie doświadczeń WHEN starych) ubezpieczeń na życie

Napisany przez Nakaron
Cześć wszystkim,

przyciskam ten wpis, ponieważ również zastanawiam się nad anulowaniem mojego ubezpieczenia na życie. Znalazłem następującą stronę internetową, która przeprowadziłaby weryfikację moich dokumentów: https://www.lebensversicherung-rückabwicklung.de. Mam jednak dodatkowy problem. Wygląda na to, że nie mam oryginalnych dokumentów umowy ubezpieczenia na życie. Mam tylko roczne zestawienia rozwoju kapitału. Natomiast dokumenty dotyczące mojego ubezpieczenia emerytalnego Riester są nadal dostępne. Chciałbym również unieważnić to ubezpieczenie. Ze względu na planowany zakup nie potrzebuję już tych ubezpieczeń. Z jednej strony Dom wzmocni moją emeryturę, z drugiej strony podczas zakupu domu zawrzemy dwa ubezpieczenia na życie krzyżujące się.

Pozdrowienia
Nakaron

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata