- czw gru 17, 2015 10:51 am
Cześć, dostałem pewien pomysł i chciałbym się dowiedzieć, czy faktycznie dobrze go przemyślałem, czy też coś przeoczyłem: Mój ojciec (75 lat) był samozatrudniony i otrzymuje niewielką emeryturę (~ 400€/miesiąc). Moja mama nadal pracuje (60 lat). On zbudował jednak Dom wielorodzinny, w którym mieszka razem z moją mamą. Jest to budynek 8-rodzinny (czyli 7 wynajętych + mieszkanie właściciela). Miesięczne dochody z najmu wynoszą około 2200€. Jednak od pewnego czasu ma coraz mniej chęci dbać o budynek i zarządzać nim. To jednak jego emerytura! Od niedawna mieszkam z żoną również w tym domu, tuż obok moich rodziców w 3-pokojowym mieszkaniu. Płacę normalną czynsz. Teraz mamy bliźniaki i stoimy przed problemem, że mieszkanie jest zbyt małe na dłuższą metę (tylko jedna sypialnia dla dzieci). Więc stajemy przed dwoma problemami: potrzebuję więcej miejsca, a mój ojciec nadal potrzebuje swojego funduszu emerytalnego. W związku z tym pojawił się ogólny pomysł, aby połączyć moje rodzicielskie mieszkanie i moje (możliwe do wykonania budowlanie, oba na parterze). Pytanie brzmi tylko: co wtedy zrobią moi rodzice? Pomysł 1: Szukają innego mieszkania w budynku, a ja wynajmuję oba mieszkania na parterze. Problem: inne mieszkania są mniejsze i znajdują się na piętrze, więc zawsze trzeba będzie chodzić po schodach, a ja musiałbym płacić dwukrotnie więcej czynszu niż wcześniej + ponosić koszty przebudowy (lepiej wtedy finansować inny Dom). Pomysł 2: Mój ojciec sprzedaje mi Dom po dobrej cenie. Wartość rynkowa domu to około 500,000€ (w przybliżeniu). W ten sposób mógłbym zrealizować moje dziedziczenie (nie mam rodzeństwa) praktycznie od razu (potrzebuję miejsca dla moich dzieci teraz, a nie za 10 lub 15 lat), kiedy to będę go potrzebować, a mój ojciec mógłby cieszyć się życiem na starość dzięki pieniądzom. Ten pomysł można rozwijać na wiele sposobów, np.: Niska cena sprzedaży: 100,000€ --> Moi rodzice kupują sobie małe, dostosowane do wieku mieszkanie gdzie indziej, nadal otrzymują dochody z wynajmu budynku wielorodzinnego, a ja mieszkam tylko bezpłatnie w dwóch mieszkaniach na parterze. Rata za 100,000€ powinna być podobna do mojego obecnego czynszu, więc miałbym więcej miejsca za tę samą kwotę, a mój ojciec nadal miałby swoje środki na starość i dostosowane do wieku mieszkanie. Wysoka cena sprzedaży: 300,000 --> Moi rodzice kupują sobie małe, dostosowane do wieku mieszkanie i mają jeszcze wystarczająco dużo, aby np. kupić nowy samochód kempingowy lub odbyć podróż dookoła świata (oszczędności wciąż są dostępne). Ja w zamian dostaję dochody z wynajmu budynku wielorodzinnego. Pytanie tylko, czy te pieniądze wystarczą, jeśli mój ojciec żyje 110 lat
Kupuję małe, dostosowane do wieku mieszkanie dla nich obojga i wynajmuję im je, w zamian wynajmują mi swoje mieszkanie w budynku wielorodzinnym. Może to być korzystne pod względem podatkowym... Jak widać: nieskończone możliwości. Czy taki plan jest w ogóle możliwy/sensowny, czy coś przeoczyłem?! Czy są inne pomysły?