Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Spłata kredytu po 5 latach - poprzez umowę oszczędnościową na cele mieszkaniowe?

Napisany przez Hubimaus
Cześć Wszystkim,

miałem szczęście skorzystać z okazji i w ostatnich dniach zrefinansowałem 90 000 euro (DKB na 5 lat z oprocentowaniem 0,79%, z możliwością rocznej nadpłaty w wysokości 10%). Po upływie 5 lat pozostaje nam nadal około 30 000 euro do spłacenia. Teraz zastanawiamy się, jak możemy już teraz zabezpieczyć sobie korzystną stopę procentową na spłatę. Jedyne co przychodzi nam do głowy to założenie oszczędności hipotecznych. Chcielibyśmy teraz dokonać jednorazowej wpłaty i regularnie wpłacać nasze oszczędności w wysokości 80 euro miesięcznie na oszczędności hipoteczne, aby wystąpiły do spłaty po 5 latach. Którą oszczędności hipoteczną możecie polecić ? Czy są jeszcze inne alternatywy?

Nie chcemy korzystać z możliwości nadpłaty, ponieważ oszczędność na odsetkach (ok. 60 euro rocznie) jest niewielka i chcemy też teraz normalnie żyć

Re: Spłata kredytu po 5 latach - poprzez umowę oszczędnościową na cele mieszkaniowe?

Napisany przez 6Bankkaufmann
To brzmi całkiem dobrze. Jeśli jednak za 5 lat nadal będziesz dobrym klientem DKB, możesz skorzystać z korzystnej oferty Prolo. Oprocentowanie prawdopodobnie nie będzie skakać pod sufit.

Napisany przez NaTwoim13
@Bankkaufmann

???? Skąd to wiedzą? Co ma w międzyczasie zrobić z pieniędzmi? Przecież oszczędności hipoteczne są świetnym narzędziem zabezpieczającym przed zmianami stóp procentowych, zwłaszcza gdy dodatkowe spłaty są już w całości wykorzystane na spłaty hipoteki.

Zwróć uwagę na niską opłatę za zamknięcie umowy (mniej niż 1% kwoty wypłaty), oprocentowanie na oszczędnościach 1% zamiast 0,25% lub 0,5%, a stawkę kredytu maksymalnie 2% i minimalne wpłaty/oszczędności.

Napisany przez C. Andreas
Dla BSV z przydziałem za 5 lat potrzebny jest taryfa z szybkim przydziałem. Warunki zaczynają się od 2,35% oprocentowania w skali roku dla oszczędności mieszkaniowej. Na rynku nie ma opcji poniżej 2%.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata