Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Dobrowolne ubezpieczenie ustawowe, możliwość zwrotu składek

Napisany przez bananalars01
Cześć,

otrzymałem pierwszy decyzję podatkową dotyczącą mojej działalności gospodarczej. Ze względu na dużą ilość kosztów początkowych mój doradca podatkowy był w stanie obniżyć moje opodatkowanie. Płacę prawie żadnych podatków.

Teraz napisałem do KKH: płaciłem maksymalną stawkę, co teraz okazało się być zdecydowanie za wysokie. Jestem dobrowolnie ubezpieczony jako wolny zawód.

Kiedy korzystam z wyszukiwarki, czytam: jeśli składka była za niska, trzeba dopłacić, jeśli składka była za wysoka, nie otrzyma się zwrotu. Tylko będzie się niższym kosztem w przyszłości...

Czy ktoś może mi coś powiedzieć na ten temat, czy ma ktoś doświadczenie? O cholera, z tego wynika, że przepłaciłem około 300 euro miesięcznie i nie otrzymam zwrotu.

Pozdrowienia

Napisany przez xlarge
W późniejszym wieku emerytura będzie wyższa, jeśli opłaca się dobrowolnie więcej składek.

Napisany przez Hanomag

Kiedy korzystam z wyszukiwarki, mówi się: jeśli składka była za niska, trzeba dopłacić, jeśli składka była za wysoka, nic się nie dostanie z powrotem. Wtedy tylko zostanie się obniżonym na przyszłość.......

Nie jestem pewien, czy to również dotyczy pierwszego roku. Moim zdaniem jest to prawdziwe dla kolejnych lat. Ale pociesz się, zbyt wysokie składki ubezpieczenia zdrowotnego również zmniejszyły Twój obciążenie podatkowe.

Cytat od xlarge

W późniejszym wieku dostaje się więcej emerytury, jeśli płaci się dobrowolnie więcej.

Które ubezpieczenie zdrowotne podnosi emeryturę

Cześć, według moich badań w internecie, zazwyczaj jest tak, jak opisałeś. Jeśli szacowana płatność była zbyt niska - trzeba dopłacić.

Jeśli była zbyt wysoka: nie dostajesz NIC.

W moim przypadku, przepłaciłem 4600 euro, co jest ogromną kwotą, szczególnie dla osób na początku samodzielnej działalności.

Znalazłem jednak komentarze sugerujące, że w pierwszym roku można wystąpić o zwrot, ale nikt nie jest pewien co do szczegółów.

W każdym razie wczoraj skontaktowałem się z KKH i poprosiłem o zwrot pieniędzy. Uważam, że jest to niesprawiedliwe, gdy płacimy za dużo i nie otrzymujemy zwrotu.

Jeśli nic nie dostanę z powrotem, to w ramach buntu odzyskam te pieniądze poprzez częste wizyty u lekarza.

Czy są tu jacyś przedstawiciele branży ubezpieczeniowej?

Napisany przez brainy
Niemieckie ubezpieczenie zdrowotne nie jest prawdziwym ubezpieczeniem.

Tutaj nie ma SoFasów, prawda?

Częstymi wizytami u lekarzy tylko szkodzisz lekarzom, ponieważ otrzymują oni kwartalną stałą opłatę za pacjenta ubezpieczonego w GKV, bez względu na liczbę wizyt. Czy nie można by tego było rozwiązać jako inteligentny człowiek?

Lepiej nie zagłębiaj się w ten system. To idealny sklep samoobsługowy. Nawet SoFasy (pracownicy działu ubezpieczeń społecznych) są moim zdaniem zdecydowanie przepłacone.

Napisany przez Peter Wolnitza
Spróbuj tutaj: https://www.krankenkassenforum.de/

Powodzenia!

Napisany przez Forecaste
Pamiętam, że kiedyś czytałem, że nadpłacone składki zostaną zwrócone. Nie mam pojęcia, czy kasy są do tego zobowiązane. Też chciałbym to wiedzieć. Proszę, daj znać tutaj, co kasa odpowiedziała na Twoje zapytanie.

Spróbuj tutaj: https://www.krankenkassenforum.de/

Powodzenia!

dziękuję, zarejestrowałem się tam. Napisałem także, dam znać, co z tego wynikło. W szczególności w pierwszym roku może być możliwe.

Cześć,

najpierw wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

Po powrocie z urlopu wróciłem i mam odpowiedź od KKH w ręce.

Zwrot składek został odrzucony, tak jak się spodziewałem, ponieważ według nich sam oszacowałem swoje dochody zbyt wysoko.

Jednocześnie otrzymałem informację o podwyżce składek na 2016 rok.

Teraz zaczynam się dowiadywać, jaka jest umowna data wypowiedzenia, czyli czy możliwe jest przejście do innej kasy chorych.

Jestem zirytowany takim postępowaniem i niecierpliwie czekam na swoje pismo wypowiedzenia, które odpowiednio uzasadnię.

Napisany przez testfahrer
Temat jest już starszy, ale nadal aktualny. Byłem długo obiektem ocen ZUS. Zdecydowanie tak jest, że trzeba dopłacać przy zbyt niskiej składce, ale kwoty nadpłacone idą w niepamięć. Ponadto miałem własne gorzkie doświadczenia. W zeznaniu podatkowym Urzędu Skarbowego jest na przykład dochód do opodatkowania w roku xxxxx w wysokości 22000 euro, ZUS zagląda do zeznania w poszukiwaniu dochodów z V+V. Jeśli zeznanie pokazuje 44000 euro, to ZUS mówi: nie ustalimy państwa składek na podstawie 22000 euro, ale na podstawie 44000. Czyli ZUS stoi nawet ponad Urzędem Skarbowym. Jako np. jednoosobowy przedsiębiorca, dochody z V+V również przepływają tylko do jednej kieszeni, ponieważ w biznesie i w V+V jestem tą samą osobą, z wyjątkiem faktu, że nie wybrałem opcji odliczenia podatku od nieruchomości. Dzięki temu, moim zdaniem niesprawiedliwemu sposobowi klasyfikacji składek ZUS, mogłem przeciwdziałać przez różne działania kształtujące. Przeniosłem więc koszty osobowe do V+V, aby było bardziej spójne. Istnieje tyle możliwości dla działań podobnych do pracy konserwatora, i tak dalej. A mam wrażenie, że ZUS jest nawet potężniejszy od Urzędu Skarbowego, który ogranicza się do dochodu do opodatkowania. W każdym razie udało mi się zejść z najwyższej składki, choć zajęło mi to trochę czasu i nakładów, zanim udało mi się znaleźć kreatywne rozwiązanie.

Napisany przez FrankBaumann
Brzmi dobrze, ale co to jest V+V?

Napisany przez Birgit
Wynajem + dzierżawa

Napisany przez Geldbaum

To już trochę starsze, ale nadal aktualne.

.....i mam wrażenie, że GKV jest w tej kwestii nawet silniejsza niż urząd skarbowy, który zajmuje się jedynie opodatkowanym dochodem.......

Masz absolutną rację.

GKV jest bardziej chciwa niż urząd skarbowy, a dla GKV liczy się całkowita zdolność ekonomiczna osoby - przynajmniej w przypadku dobrowolnego ubezpieczenia, w przypadku obowiązkowego jest nieco łagodniej...! Wiele emerytów również nieźle się zdziwi, gdy zobaczą, ile wszystkiego GKV opodatkowuje, i to jeszcze pełną stawką!

Zawsze istnieją możliwości planowania, trzeba tylko wiedzieć, o co chodzi, to prawda! Jeśli jednak ktoś jest całkowicie zdrowy i może przejść do prywatnego ubezpieczenia, nie ma powodu, by tego nie zrobić... Sam jestem prywatnie ubezpieczony od 23 roku życia, w międzyczasie dołączyła żona i dwójka dzieci... to żaden problem...

Ważne jest jednak, aby nie patrzeć tylko na składkę. Długoterminowo ważne jest budowanie rezerw. Ponadto, topowy pakiet tworzy ogólnie więcej rezerw niż pakiet, który jest wzorowany na świadczeniach GKV... Ma to znowu swoje zalety podczas emerytury, zwłaszcza gdy trzeba / chce się zmniejszyć świadczenia lub składkę...

ubezpieczenie zdrowotne to towarzysz przez całe życie, a decyzja powinna być przemyślana!

Powodzenia!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata