Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Makler/Dokumenty

Napisany przez Sahin
Cześć wszystkim!
Mam nadzieję, że ktoś tutaj może mi pomóc.
W tej sprawie:
Po długim poszukiwaniu wreszcie znaleźliśmy nieruchomość, która nam odpowiada. Natychmiast zarezerwowaliśmy nieruchomość i przelaliśmy odpowiednią kwotę na rzecz pośrednika.
Moje bank zgodził się na finansowanie, ale pośrednik powinien dostarczyć jeszcze kilka dokumentów. Pośrednik mówi, że ma tylko te dokumenty pod ręką i nic więcej.
Teraz moje pytanie...
Czy pośrednik jest zobowiązany do pozyskania tych dokumentów, czy nie?

Pozdrowienia

Napisany przez Daukind
Czym są dokumenty?

Napisany przez Sahin
- Opis budowy
- Obliczanie powierzchni mieszkalnej

Napisany przez hoehlenbewohner
Doświadczony pośrednik od dawna powinien był przekazać ci dokumenty. Ten facet nie jest tego wart swojej ceny.
Jeśli jednak zależy ci na tej nieruchomości, po prostu warto samemu je stworzyć, to żadna filozofia.

Napisany przez NaTwoim13
Można także zdecydować się na pośrednika finansowego, który nie tylko negocjuje najlepsze warunki, ale potrafi też uzupełnić brakujące dokumenty w taki sposób, aby bank mógł zaakceptować wniosek.

Osoba rozpoczynająca wątek wyraźnie mówi tutaj o pośredniku w handlu nieruchomościami, w przeciwnym razie oczywiście masz rację. Niestety, musiałem także poznać dużą liczbę kompletnie niekompetentnych pośredników w handlu nieruchomościami, ci dobrzy stanowią zupełne wyjątki.

Napisany przez NaTwoim13
Tak, ale nie jest to niezwykłe, że jako pośrednicy finansowi czasem tworzymy dokumentację, to jest w porządku i należy do usług. Szczególnie gdy planowane są modernizacje i remonty o wartości powyżej 10 000 euro - a tak jest praktycznie zawsze - warto jest móc zaoferować klientowi usługę opracowania tych dokumentów przez naszego architekta, aby prace zostały uznane w 100% przez banki (co przynosi korzyści klientowi w postaci mniejszego obciążenia hipotecznego) lub sporządzić dokumenty takie jak obliczenia powierzchni mieszkalnej na podstawie rysunków architektonicznych, ponieważ w przypadku starszych budynków dokumentacja - nawet w urzędzie budowlanym - po prostu nie istnieje, ale to, co niektórzy pośrednicy finansowi pozwalają sobie na to w zamian za wysokie prowizje, jest czasami bezczelne. Aby uniknąć takich dyskusji z nimi, pomagam sobie tworząc te dokumenty samodzielnie. Jest to również bezczelne, gdy zamiast wejść do nieruchomości i dokonać pomiaru laserowego dla klienta, aby uzyskać podstawę do obliczenia powierzchni mieszkalnej dostarczone przez nas szkice ręczne - pracodawcy własnoręcznie wykonują projekty podstawowe dla obliczeń powierzchni mieszkalnej.

Trzeba się z tym pogodzić i zaakceptować!!!

Napisany przez Sahin
Cześć, jaskiniowcu!
Niestety, to nie jest takie proste.
Dzisiaj rano zadzwoniłem do odpowiedniego urzędu. Powiedzieli mi:
Ponieważ nie jestem właścicielem, potrzebuję pełnomocnictwa od właściciela.
Osoby te mi nie są znane, ponieważ działa tu pośrednik.

Ani opis budowy, ani obliczenia powierzchni mieszkalnej nie są oficjalnymi dokumentami. Nie potrzebujesz żadnych dokumentów od urzędu. Wyszukaj w Google opis budowy, możesz to zrobić samodzielnie. Obliczenia powierzchni mieszkalnej powinieneś móc wyciągnąć z planów lub zmierzyć. Oczywiście nie jest to dokładne, ale zazwyczaj wystarcza dla banku.

Napisany przez Sahin
OK!
W porządku, zrobię to.
Dzięki za informację.

Napisany przez NaTwoim13
Z którą bankiem chcesz sfinansować ten Dom?

Napisany przez Sahin
Mój domowy bank to Commerzbank.

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego nie skontaktować się z pośrednikiem finansowym, który przygotuje dla nich dokumentację, jeśli nie osiągną porozumienia z pośrednikiem, a mimo to chcą kupić nieruchomość?

Napisany przez Sahin
Ponieważ po raz pierwszy kupuję Dom i nie mam doświadczenia w finansowaniu nieruchomości, zdecydowałem się skorzystać z usług mojego banku. Dlatego nie skorzystałem z usług pośrednika finansowego.

Napisany przez NaTwoim13
Jakie warunki finansowania zaproponował im Commerzbank? Jaka jest podstawa w zakresie kosztów i zapotrzebowania na finansowanie?

Napisany przez Sahin
W gruncie rzeczy chodzi mi o to, czy w sytuacji, kiedy nieruchomość jest zarezerwowana z mojej strony, pośrednik nieruchomości jest zobowiązany dostarczyć mi dokumenty.
Jestem całkowicie zadowolony z warunków i ram finansowych banku. To nie o to chodzi.

Napisany przez NaTwoim13
Niech będzie jasne, za co według Pana jest wynagradzany pośrednik? Z jednej strony pisze Pan, że nie zna sprzedawców, a z drugiej strony sam nie próbuje zdobyć tych informacji od pośrednika, aby uzyskać pełnomocnictwo, czego nawet nie musiałby robić, ponieważ jeśli pośrednik jest taki leniwy, to to właśnie on powinien uzyskać pełnomocnictwo od sprzedawcy.

Sahinie, nakop temu pośrednikowi w tyłek, żeby ruszył się do roboty i spełnił swoje zobowiązania pośrednika! Wymagane dokumenty dotyczące zabezpieczenia hipotecznego - identyczne we wszystkich bankach i znane pośrednikowi - powinien on dostarczyć!

Nie może być tak trudno przekonać go do dostarczenia dokumentów lub uzyskania pełnomocnictwa, dzięki czemu będą mogli Państwo - co byłoby oburzające - sami uzyskać te dokumenty. Czy nie powiedziała im tego też Commerzbank, że konieczne będzie uzyskanie tych informacji lub oczywistości?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Naprawdę, bank cieszy się z takich klientów....

Sahinie, chodzi o prawdopodobnie największą inwestycję w Twoim życiu, gdzie różnica 0,5% w górę lub w dół łatwo może oznaczać kilka tysięcy euro więcej lub mniej kosztów odsetkowych.....

Dlatego uważam, że porównanie kilku ofert ma sens, nie zajmuje też wiele czasu.

Napisany przez Sahin
Cześć wszystkim!
Wszystko potoczyło się ku lepszemu. Dokumentacja jest teraz kompletna. Nic nie stoi już na przeszkodzie Notartermin.
Życzę wszystkim wesołych świąt.

Napisany przez orderianer
Cześć Sahin,
mimo braku wiedzy wszystko się w końcu udało. W życiu najczęściej uczymy się tylko poprzez popełnione błędy. Zanim przeleje się gdziekolwiek pieniądze, warunki i usługi drugiej strony powinny być jasne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata