Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: odszkodowanie za wcześniejszą spłatę

Napisany przez Kristall
Cześć, krótko i zwięźle.
Jeśli przechodzę z DSL do Postbank, czy zostanie nałożona kara za wcześniejszą spłatę mojej istniejącej nieruchomości?
Dzięki

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy masz na myśli, że obie te banki są ze sobą powiązane? Jaki jest twój kontekst? refinansowanie w trakcie okresu wiązania oprocentowania?

Napisany przez NaTwoim13
To, co mnie zastanawia, to jaki może być powód przeniesienia konta z Banku DSL (spółka zależna) do Banku Pocztowego (matka)? Dlaczego w ogóle do Banku Pocztowego???

Napisany przez Kristall
Jak już określił pan Hillermann, ponieważ obie banki są powiązane. Nie orientuję się w odpisach odsetek, etc., mogę krótko wyjaśnić moją sprawę punkt po punkcie. Obecnie istniejąca nieruchomość jest finansowana przez DSL, mam na nią nabywcę, chciałbym kupić inną nieruchomość oferowaną przez Postbank, DSL oblicza mi obecnie karę przedterminową w wysokości prawie 56000 zł przy rozwiązaniu umowy. Myślałem, że jeśli obie te banki są praktycznie powiązane, to opłata przedterminowa może w związku z tym zostać unieważniona.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Kristall,

dlaczego chcesz odejść z Banku DSL i co gorsza, dlaczego chcesz sfinansować nową nieruchomość w Postbank?

Wydajesz się być niewystarczająco poinformowany i doradzany.

Napisany przez Jehan
Poza tym, dlaczego bank miałby zrezygnować z pieniędzy? Nawet w przypadku prolongaty bank może zażądać prowizji za wcześniejszą spłatę.

Jehan

Napisany przez NaTwoim13
Przy prolongacie bank nie może żądać VFE, ponieważ nie będzie prolongował, jeśli nie wygasła umowa o stałym oprocentowaniu - a musi to zrobić przy prolongacie. Stare pożyczki mogą być przeniesione do nowej inwestycji, ewentualnie dodatkowe środki mogą być również sfinansowane przez bank DSL, a cena sprzedaży w razie potrzeby również zabezpieczana finansowo. Następnie, gdy stara pożyczka wygasa, ją prolongujemy. Jest to tańsze niż obecne zabezpieczenie tańszego oprocentowania na stare środki i płacenie VFE. Pomimo tego, nie mogę sobie w ogóle wyobrazić, że Postbank ma lepsze warunki niż bank DSL. Raczej, być może to wynika z faktu, że Kritsall skonsultował się i zdezorientował w związku z sprzedażą nieruchomości przez Postbank Immobilien. refinansowanie można zdecydowanie bardziej opłacalnie przeprowadzić poprzez klarowną koncepcję.

Napisany przez Kristall
Najpierw dziękuję za odpowiedzi. Niestety nie mogę się wypowiedzieć na temat odpisów odsetek czy prolongacji, ponieważ nie znam się na tym. Jestem zadowolony, kiedy mogę zarządzać moim kontem bieżącym...
Również nie mam specjalnej ochoty na nowe finansowanie przez inną bank niż DSL Bank. Niestety mam pewne trudności związane z czasem i ogólną obsługą w DSL-Bnk. Już straciłem obiekt (prawdopodobnie) ze względu na długi czas obsługi, a teraz mam nowy projekt w zasięgu wzroku, ale oferowany przez Postbank, dlatego związanym z finansowaniem w Postbank. Dlatego myślałem, czy skoro one jakoś ze sobą są związane, to czy nie byłoby konieczności Prowizja za wcześniejsze wygaśnięcie. Chętnie przedstawię więcej szczegółów. Sprzedałem Dom, który był finansowany przez DSL Bank, wiem, że dostaliśmy bardzo atrakcyjną stopę procentową, zamykając w 2013 roku. Teraz jednak zdecydowaliśmy się na inny obiekt, nową budowę. Rozmawialiśmy wcześniej z DSL Bank, któa zaakceptowała to we wstępnej fazie, również rzeczoznawca został od razu wysłany, z pozytywnym wynikiem. Następnie wymóg DSL Bank był taki, że musimy przedłożyć kupca dla naszego domu, co zrobiliśmy, i sprzedaliśmy go za 170 000 euro więcej niż kupiliśmy. Następnie okazało się, że nasze wnioski muszą zostać wysłane z Monachium do Kolonii, ponieważ przekraczają one milion i wymagają wyższej instancji. Wnioski o pożyczki złożyliśmy na początku listopada i mieliśmy termin notarialny pod koniec listopada. Wydawało się, że termin ten upływa, ponieważ nie byłem w stanie przedstawić potwierdzenia finansowania, ale mimo to poszedłem, porozmawiałem z notariuszem, który zawarł klauzulę w umowie mówiącą, że muszę przedstawić potwierdzenie finansowe do Bożego Narodzenia, w przeciwnym razie obiekt zostanie utracony. W odpowiedzi DSL Bank powiedziała, że nie mogą przetwarzać wniosków tak szybko z powodu pośredniej finansowania i konieczności uwzględnienia wszystkiego wraz z Prowizja za wcześniejsze wygaśnięcie, dlatego proponują zamianę zastawu dla przyspieszonego procesu. Zgadzaliśmy się na to, ale zmiana zastawu została odrzucona, ponieważ DSL Bank coś tam obliczał jako 7%, co nie byłoby możliwe do spłacenia w ciągu dziesięciu lat, to była tylko hipotetyczna kalkulacja, ale taka była dyrektywa. Nasz pierwszy wniosek o pożyczkę został niestety odrzucony, więc teraz znów jestem w punkcie wyjścia z początku listopada, gdzie do Bożego Narodzenia nie mogę przedstawić potwierdzenia finansowania mojemu deweloperowi. Jednakże ponieważ sprzedałem mój Dom, jestem zmuszony szukać innego obiektu i w ten sposób trafiłem do Postbank. DSL Bank sygnalizuje, że nie chce nas stracić jako klienta, jednak nie rozumiem, dlaczego nie dostajemy szybciej informacji, skoro wszystko powinno być już uregulowane. Ponadto mam dodatkowe dochody (ze służby lekarskiej) szacowane do października 2015 roku na prawie 30 000 euro dodatkowo, ale to w ogóle nie interesuje banku, wręcz przeciwnie, powiedzieli mi, że nie lubią bardzo tych obliczeń dodatkowych dochodów. Więc jak to naprawdę będzie dalej... nie mam pojęcia.

Napisany przez NaTwoim13
Czy wszystko to było omówione z działem inwentaryzacyjnym w Kolonii lub Essen, czy też tam złożone? Wspomnieliście, że sprawa najpierw znajdowała się w Monachium, więc musiał być zaangażowany pośrednik, przynajmniej pierwsze finansowanie musiało być złożone za pośrednictwem pośrednika. Czy tak było?

Nawet jeśli wszystko to brzmi bardzo skomplikowanie, to takie właśnie nie jest. Sprawa stała się skomplikowana z powodu działu inwentaryzacyjnego banku DSL, gdzie do akcji mógłby wejść i powinien wejść doświadczony pośrednik, dobrze znany bankowi DSL!

Napisany przez Kristall
Wniosek złożyliśmy w Monachium za pośrednictwem pośrednika, a następnie zostaliśmy poinformowani, że zostanie on przekazany do Kolonii, ponieważ kwota przekracza milion euro i nie może zostać rozpatrzona w Monachium. Na początku mówiono, że w przypadku nowej umowy występuje duża wstępna płatność i zależy to od zdolności negocjacyjnych pośrednika. Obecnie jesteśmy gotowi zaakceptować pełną wstępną płatność, aby wreszcie otrzymać zgodę.

Napisany przez iwv24
Cześć,

może będzie dla Ciebie interesujące, aby sprawdzić umowę kredytową pod kątem pouczenia o odstąpieniu od umowy. Już przeanalizowaliśmy 200 umów i mamy wskaźnik wynoszący 85%, w których pouczenie jest błędne, co oznacza, że cała umowa jest nieważna. Oznacza to, że otrzymasz zwrot opłaty manipulacyjnej, odsetki oraz będziesz mógł/a zawrzeć nową umowę kredytową na bieżących warunkach.

Analiza, w tym informacja o ewentualnym błędzie w pouczeniu oraz początkowa informacja o kwocie, o której mówimy, jest dla Ciebie całkowicie bezpłatna.

Zapraszam do kontaktu w tej sprawie.

Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata