Najpierw dziękuję za odpowiedzi. Niestety nie mogę się wypowiedzieć na temat odpisów odsetek czy prolongacji, ponieważ nie znam się na tym. Jestem zadowolony, kiedy mogę zarządzać moim kontem bieżącym...
Również nie mam specjalnej ochoty na nowe finansowanie przez inną bank niż DSL Bank. Niestety mam pewne trudności związane z czasem i ogólną obsługą w DSL-Bnk. Już straciłem obiekt (prawdopodobnie) ze względu na długi czas obsługi, a teraz mam nowy projekt w zasięgu wzroku, ale oferowany przez Postbank, dlatego związanym z finansowaniem w Postbank. Dlatego myślałem, czy skoro one jakoś ze sobą są związane, to czy nie byłoby konieczności Prowizja za wcześniejsze wygaśnięcie. Chętnie przedstawię więcej szczegółów. Sprzedałem
Dom, który był finansowany przez DSL Bank, wiem, że dostaliśmy bardzo atrakcyjną stopę procentową, zamykając w 2013 roku. Teraz jednak zdecydowaliśmy się na inny obiekt, nową budowę. Rozmawialiśmy wcześniej z DSL Bank, któa zaakceptowała to we wstępnej fazie, również rzeczoznawca został od razu wysłany, z pozytywnym wynikiem. Następnie wymóg DSL Bank był taki, że musimy przedłożyć kupca dla naszego domu, co zrobiliśmy, i sprzedaliśmy go za 170 000
euro więcej niż kupiliśmy. Następnie okazało się, że nasze wnioski muszą zostać wysłane z Monachium do Kolonii, ponieważ przekraczają one milion i wymagają wyższej instancji. Wnioski o pożyczki złożyliśmy na początku listopada i mieliśmy termin notarialny pod koniec listopada. Wydawało się, że termin ten upływa, ponieważ nie byłem w stanie przedstawić potwierdzenia finansowania, ale mimo to poszedłem, porozmawiałem z notariuszem, który zawarł klauzulę w umowie mówiącą, że muszę przedstawić potwierdzenie finansowe do Bożego Narodzenia, w przeciwnym razie obiekt zostanie utracony. W odpowiedzi DSL Bank powiedziała, że nie mogą przetwarzać wniosków tak szybko z powodu pośredniej finansowania i konieczności uwzględnienia wszystkiego wraz z Prowizja za wcześniejsze wygaśnięcie, dlatego proponują zamianę zastawu dla przyspieszonego procesu. Zgadzaliśmy się na to, ale zmiana zastawu została odrzucona, ponieważ DSL Bank coś tam obliczał jako 7%, co nie byłoby możliwe do spłacenia w ciągu dziesięciu lat, to była tylko hipotetyczna kalkulacja, ale taka była dyrektywa. Nasz pierwszy wniosek o pożyczkę został niestety odrzucony, więc teraz znów jestem w punkcie wyjścia z początku listopada, gdzie do Bożego Narodzenia nie mogę przedstawić potwierdzenia finansowania mojemu deweloperowi. Jednakże ponieważ sprzedałem mój
Dom, jestem zmuszony szukać innego obiektu i w ten sposób trafiłem do Postbank. DSL Bank sygnalizuje, że nie chce nas stracić jako klienta, jednak nie rozumiem, dlaczego nie dostajemy szybciej informacji, skoro wszystko powinno być już uregulowane. Ponadto mam dodatkowe dochody (ze służby lekarskiej) szacowane do października 2015 roku na prawie 30 000
euro dodatkowo, ale to w ogóle nie interesuje banku, wręcz przeciwnie, powiedzieli mi, że nie lubią bardzo tych obliczeń dodatkowych dochodów. Więc jak to naprawdę będzie dalej... nie mam pojęcia.