Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Jak działa zakup obligacji rządowych przez EBC?

Napisany przez finanzen998
Cześć dobra społeczność.

Wiem, jak działają obligacje, ale nie potrafię zrozumieć, jak przebiega zakup obligacji skarbowych. Czyli obligacje skarbowe są emitowane na rynku obligacji, czyli to oznacza, że EBC kupuje obligacje skarbowe od państw, tak jak robią to zwykli ludzie na rynku obligacji? Jeśli tak, to jak EBC decyduje, od których krajów kupić obligacje skarbowe? Czy kupując obligacje skarbowe, krajom kryzysowym takim jak Grecja i Hiszpania nie pomaga się pośrednio, ponieważ kupuje się od nich obligacje, które nikt już praktycznie nie chce kupić?

Re: Jak działa zakup obligacji rządowych przez EBC?

Napisany przez Cici
Według mojego zrozumienia, proces wygląda następująco: ECB kupuje obligacje na rynku wtórnym, a nie na rynku pierwotnym, co oznacza, że nie prowadzi bezpośredniego finansowania państw poprzez bezpośrednie wykupywanie obligacji od państw. Obligacje dostają się do rąk ECB od państw poprzez zwykłe banki na rynku wtórnym (czyli zwykłe obroty), gdzie ECB ponownie je wykupuje.

Dla państw już emitujących obligacje, te sprawy są dość obojętne, ponieważ muszą one być obsługiwane bez względu na kursy, po jakich są obecnie sprzedawane. Początek pomocy zaczyna się w momencie, gdy trzeba emitować nowe obligacje. Jeśli ECB teraz kupuje obligacje od państw, które w przeciwnym razie byłyby ignorowane przez rynek, zwiększa to wartość tych obligacji. Rosnące wartości są równoznaczne z malejącymi oprocentowaniami obligacji. Dlatego jeśli jakieś państwo emituje nowe obligacje, a oprocentowanie zostało sztucznie obniżone, będzie mogło zadłużyć się z nowymi obligacjami pod korzystniejszymi warunkami, niż miałoby to miejsce przy naturalnym poziomie oprocentowania. Takie działania nie są korzystne dla reform gospodarczych i politycznych.

Zakup obligacji od poszczególnych państw odbywa się, o ile mi wiadomo, według stałego klucza, ale nie mam pojęcia, jakie dokładnie kryteria nim są. Z tego co wiem, ECB musi kupować obligacje od wszystkich krajów strefy euro, aby pozostać w granicach swojego mandatu dotyczącego udzielania pomocy. Oznacza to konieczność zakupienia też niemieckich obligacji, mimo że na rynku są one już uznawane za bezpieczną przystań, co ostatecznie prowadzi do negatywnych rendyt i całego szeregu konsekwencji dla prywatnych oszczędzających i inwestujących.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata