Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Pytanie dotyczące dodatkowego ubezpieczenia szpitalnego z stabilnie utrzymującymi się składkami.

Napisany przez Marc118
Cześć,

mam 19 lat, jestem ubezpieczony zgodnie z ustawą i obecnie zastanawiam się nad ubezpieczeniem się zobligatoryjnie z KHV.

Biorąc pod uwagę mój młody wiek, opłacalne dla mnie byłyby tylko taryfy z rezerwami na starość.

Po krótkim porównaniu taryf zauważyłem, że większość taryf z rezerwami na starość wg obecnego stanu (czyli 19 lat) kosztuje mniej niż 10€.

Jednak gdy osoba ma 20 lat i chce zawrzeć KHV, najtańsza taryfa skacze powyżej 20€.

Niestety, w większości warunków ubezpieczenia znajduję tylko tabele składek, ale nie ma dokładnych informacji na temat moich pytań, patrz niżej.

Teraz zadaję sobie pytania:

- Jeśli zawrę taryfę, która kosztuje mniej niż 10€ miesięcznie mając 19 lat, czy ta kwota pozostanie stała także mając 20, 30 i 40 lat (z wyjątkiem innych ustawowych podwyżek) czy można się spodziewać, że będą to kwoty powyżej 20€ miesięcznie po ukończeniu 20 lat?

- Jeśli rzeczywiście kwota w chwili zawarcia umowy (mniej niż 10€) pozostanie taka sama, jakie są szanse, że po 10 latach koszty wzrosną dwukrotnie lub wielokrotnie? Jakie czynniki mają na to wpływ?

Dziękuję

Marc

Re: Pytanie dotyczące dodatkowego ubezpieczenia szpitalnego z stabilnie utrzymującymi się składkami.

Napisany przez ThomasRomer
Cześć Marc118,

Twoje pytanie jest moim zdaniem jeszcze niewłaściwie sformułowane. Obecnie jesteś ubezpieczony/a zgodnie z prawem i pozostaniesz nim nadal, jeśli dobrze to zrozumiałem. Chodzi Ci tylko o dodatkową polisę, która uzupełnia ubezpieczenie zdrowotne zgodne z prawem, prawda? W jakiej dziedzinie znajduje się ta polisa? Uzupełnienie stomatologiczne, leczenie szpitalne czy leczenie ambulatoryjne? Czy możesz podać mi tutaj kilka informacji, aby móc odpowiedzieć na Twoje pytania.

Pozdrowienia
Thomas

Napisany przez Marc118
Cześć,

to dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne obejmujące tylko leczenie szpitalne.

Dziękuję

Pozdrawiam

Napisany przez ThomasRomer
Tak, teraz wiemy już więcej!

Ogólnie rzecz biorąc, następujące czynniki są interesujące lub ważne w tym kontekście:
- wiek osoby ubezpieczonej, im młodsza tym korzystniejsza cena
- stan zdrowia osoby ubezpieczonej, tylko zdrowa osoba otrzyma stawki bez dopłat za zdrowie itp.

Na podstawie powyższego możemy odpowiedzieć na twoje pytania:
1. Twój składka pozostaje na poziomie ustalonym przy zawarciu umowy, jeśli powyższe czynniki są istotne dla twojego planu.
2. Jeśli powyższe czynniki mają zastosowanie do twojego planu, to zazwyczaj twoja składka już się nie zmieni.

Z tego wynika, że jeśli załatwisz takie sprawy wcześnie, wszystko to jest dość dostępne. Moja rada: może to mieć sens myślenie perspektywicznie przy wyborze planu i zabezpieczenie sobie tzw. praw opcji. Dzięki temu możesz w przyszłości podnieść poziom swojego zabezpieczenia, jeśli zechcesz, bez konieczności ponownego odpowiadania na pytania dotyczące zdrowia.

Pozwolisz, że zadam jeszcze jedno pytanie: dlaczego chcesz ubezpieczenie dodatkowe na pobyt w szpitalu? Czy to dla ciebie ważne? Z mojego punktu widzenia istnieje kilka innych kwestii, które w twoim wieku należy rozwiązać najpierw, zanim zajmiesz się prywatnym ubezpieczeniem dodatkowym na leczenie szpitalne.

Napisany przez Marc118
Dodatkowe ubezpieczenie mnie interesuje, ponieważ uważam usługi takie jak leczenie przez lekarza prowadzącego za ważne.

Jednak bardziej interesuje mnie składka, bo jeśli pozostanie poniżej 10€ miesięcznie, to dobra cena za dodatkowe ubezpieczenie szpitalne.

Co masz na myśli mówiąc o innych kwestiach w moim wieku? Ogólnie, czy chodzi ci o inne rodzaje ubezpieczeń?

Napisany przez uwehaensch
Do tej pory otrzymałeś tutaj tylko bełkot lub odwracanie uwagi jako odpowiedź. No cóż, jeśli jest się ...beraterem i właściwie nie ma się pojęcia oraz nie ma się nic do powiedzenia, wtedy szybko udziela się ogólnych porad i rzuca frazesami (co mają tutaj do zaoferowania opcje taryfowe?), ważne jest, żeby coś od siebie dać.

Co do twoich pytań, istnieją zasadniczo taryfy z odroczeniem wieku oraz bez. Taryfy całkowicie bez odroczeń (np. Janitos, Bayrische) są bardzo tanie w młodym wieku i stają się nieprzystępne w średnim wieku. Coś takiego ma sens w dziedzinie uzupełniającej ubezpieczenia stomatologicznego, ale w dziedzinie stacjonarnej koszty średnie zwiększają się wraz z wiekiem w tak dramatyczny sposób, że składka nie podwaja się tylko lub potraja, ale może wzrosnąć nawet dziesięciokrotnie.

Taryfy (w dziedzinie uzupełniających ubezpieczeń stacjonarnych) z odroczeniami wieku mają albo całkowicie obliczone odroczenia wieku, albo mają wbudowane stopnie. Większość taryf ma wbudowany stopień w przedziale wieku od 16 do 21 lat. Do tego momentu składka jest stała, potem następuje zmiana z dziecka/ucznia na dorosłego (czasami są także taryfy dla studentów lub osób w trakcie nauki zawodu) i składka pozostaje taka sama przez resztę trwania umowy. Ten stopień jest znaczący w większości taryf i obciążenie zmienia się istotnie. Kilka taryf ma dodatkowe pośrednie stopnie. Ostatecznie zawsze trzeba zaglądnąć dokładnie do kalkulacji składek w warunkach umowy, można je znaleźć w warunkach taryfowych część II § 8a (Obliczanie składek). Na przykład dla wspomnianej później taryfy ARAG jest tam napisane, że dzieci do 16. roku życia i młodzież do 21. roku życia są kalkulowani, a potem obowiązują składki dla dorosłych. Wspomniana również później taryfa Concordia nie ma żadnych stopni, jest kalkulowana cały czas, nie ma tu kalkulacji dla dzieci ani młodzieży.

Więc zawsze zachowaj pozory jak gdybyś miał 21 lat, wtedy zobaczysz naprawdę istotną składkę. Za trochę ponad 20 euro jest naprawdę dobre oferty (np. ARAG lub Concordia).

- Jeśli wykupię taryfę, która kosztuje 20 euro miesięcznie w wieku 20 lat? Odpowiedź: To drugie.

- Jeśli rzeczywiście kwota w momencie zakupu umowy (

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata