- wt gru 29, 2015 3:33 pm
Cześć wszystkim,
po raz pierwszy witam wszystkich tutaj na forum, to mój pierwszy post.
Moja sprawa:
Mam umowę Riester (rozpoczętą w 2002 roku).
Zastanawiam się (bez dyskusji tutaj nad powodami), czy ją wypowiedzieć.
Obecna wartość wykupu umowy wynosi 23,300 euro, według informacji od ubezpieczyciela. To kwota, którą otrzymam po wypowiedzeniu umowy. Jednakże z tego, moim zdaniem, zostaną odjęte państwowe dopłaty / ulgi podatkowe.
Każdego roku podawałem umowę Riester tylko w deklaracji podatkowej w załączniku AV, więc korzystałem z ulg podatkowych w ten sposób (2003-2013).
(W latach 2014 i 2015 nie składałem już deklaracji AV itp. z powodu nowej pracy za granicą (Austria)).
Teraz moje pytanie:
Czy mogę odczytać z poszczególnych deklaracji podatkowych, ile konkretnie korzyści z umowy Riester za każdy rok musiałbym zwrócić. Czy są to kwoty podane w decyzji podatkowej:
- dopłata na starość = kwota X
i
- ulga podatkowa przekraczająca dopłatę na starość = kwota X.
Chciałbym obliczyć (orientacyjnie) oczekiwaną kwotę do zwrotu. Dochodzę do kwoty około 7000 euro, które prawdopodobnie musiałbym zwrócić.
Być może ktoś tutaj może mi dać wskazówkę.
Dziękuję i pozdrawiam,
Sebastian
po raz pierwszy witam wszystkich tutaj na forum, to mój pierwszy post.
Moja sprawa:
Mam umowę Riester (rozpoczętą w 2002 roku).
Zastanawiam się (bez dyskusji tutaj nad powodami), czy ją wypowiedzieć.
Obecna wartość wykupu umowy wynosi 23,300 euro, według informacji od ubezpieczyciela. To kwota, którą otrzymam po wypowiedzeniu umowy. Jednakże z tego, moim zdaniem, zostaną odjęte państwowe dopłaty / ulgi podatkowe.
Każdego roku podawałem umowę Riester tylko w deklaracji podatkowej w załączniku AV, więc korzystałem z ulg podatkowych w ten sposób (2003-2013).
(W latach 2014 i 2015 nie składałem już deklaracji AV itp. z powodu nowej pracy za granicą (Austria)).
Teraz moje pytanie:
Czy mogę odczytać z poszczególnych deklaracji podatkowych, ile konkretnie korzyści z umowy Riester za każdy rok musiałbym zwrócić. Czy są to kwoty podane w decyzji podatkowej:
- dopłata na starość = kwota X
i
- ulga podatkowa przekraczająca dopłatę na starość = kwota X.
Chciałbym obliczyć (orientacyjnie) oczekiwaną kwotę do zwrotu. Dochodzę do kwoty około 7000 euro, które prawdopodobnie musiałbym zwrócić.
Być może ktoś tutaj może mi dać wskazówkę.
Dziękuję i pozdrawiam,
Sebastian