Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestowanie pieniędzy, Praktykant, 21, Istniejące ubezpieczenia

Napisany przez Syro
Hej, nazywam się Fabian, mam 21 lat i właśnie uczę się zawodu. Od przyszłego miesiąca mam wszystko ubezpieczone, co będzie kosztowało mnie około 40€ miesięcznie, czyli ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków, częściowo opieka zdrowotna, a po ukończeniu nauki będzie to kosztować około 73€. Odpowiedzialność cywilna i ubezpieczenie mieszkania prowadzi moja dziewczyna, z którą mieszkam. Moim zdaniem mam wszystko, co niezbędne, a tak naprawdę nie ma 100% gwarancji. Tak czy inaczej, mam jeszcze 4400€ na książce oszczędnościowej bez żadnych odsetek i chcę ją koniecznie zlikwidować. Ponieważ jestem młody i mam zamiar kupić samochód po ukończeniu nauki (3 lata, od sierpnia 2015 roku), prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem będzie lokata terminowa. Jestem też otwarty na inne pomysły. Co możecie mi polecić? Gwarantowane oprocentowanie zawsze brzmi pięknie, ale realistycznie spada ono po 1,25% od VW Fincance itp. do 0,3%. Czy istnieją obecnie dobre oferty, które przeoczyłem? Czy istnieje stałe oprocentowanie bez gwarancji, z ustalonym oprocentowaniem? Być może użyłem złych słów kluczowych. Będę wdzięczny za pomoc. Szczęśliwego Nowego Roku!

Pozdrowienia, Fabian

Napisany przez Cici
Na trzy lata dobrym pomysłem byłby lokata terminowa, o ile nie masz zamiaru wkrótce podejść do pieniędzy. Tam oprocentowanie jest trochę wyższe niż na codziennie dostępnych kontach oszczędnościowych.

Napisany przez Syro
Ale może się także zdarzyć, że będę musiał nagle skorzystać z tych pieniędzy. Czy wiecie, gdzie obecnie można dostać 1% lub więcej z lokaty terminowej? Pozdrawiam, Fabian

Napisany przez Syro
Właśnie zrobiłem trochę pracy wstępnej. MoneyYou wydaje się być odpowiedzią. Jednak Kombigeld wzbudziło moje zainteresowanie... Na okres 3 lat byłoby idealne, a w razie potrzeby dostępne byłoby 20-50% z góry. Jednak bardzo trudno było mi znaleźć coś na ten temat. Proszę mnie poinformować, jeśli znaleźliście coś dobrego lub sami używacie. Pozdrawiam, Fabian

Napisany przez Cici

Jeśli chcesz oszczędzać pieniądze na dłuższą metę, zalecam założenie planu oszczędzania w papierach wartościowych, ponieważ tam możliwe jest uzyskanie zwrotu nawet do 6%, a ty de facto kupujesz papiery wartościowe, które później nie tracą na wartości z powodu inflacji, w przeciwieństwie do tradycyjnego oszczędzania.

Jednakże, ze względu na straty kursowe, mogą one być w ciągu trzech lat warte o 50% mniej niż obecnie. Dwa procentowe tempo inflacji wtedy staje się znikome.

Napisany przez Syro
Takich bzdur i tak nie zrobię, teraz mam 1,15% stałego oprocentowania w moneyou. Jestem praktykantem... później trzeba będzie zobaczyć, jak sytuacja wygląda, ale jeśli kiedyś będę miał więcej, można pomyśleć o inwestowaniu w ETF-y, fundusze mieszane lub cokolwiek innego, ale obstawiam, że 90% osób zarejestrowanych tutaj w moim wieku nie zgłębiało takich rzeczy. Jednak inwestowanie w akcje, itp., jeśli ma się odnieść sukces, wymaga dużego nakładu czasu i zazwyczaj jest mało przewidywalne. Dziękuję za próby, choć liczyłem na większe zainteresowanie.

Pozdrawiam, Fabian

Napisany przez Cici

Ale akcje itp. są bardzo czasochłonne, jeśli chcesz odnieść sukces, a najczęściej nie do końca przewidywalne.

Zależy to od tego, jak definiujesz odnieść sukces. Jeśli zadowala cię średnia stopa zwrotu z rynku, to miesięczny plan oszczędzania w ETF-ach jest tak prosty jak zwykły plan oszczędzania z oprocentowaniem. Jeśli chcesz zajmować się selekcją akcji, aby osiągnąć potencjalnie lepsze wyniki na rynku, to oczywiście nakład pracy jest znacznie większy. Pytanie brzmi jednak, czy dodatkowy wysiłek w ogóle opłaca się w dłuższej perspektywie. Jeśli chcesz odkładać część swoich miesięcznych dochodów na emeryturę, moim zdaniem plan oszczędzania w ETF-ach byłby sensownym rozwiązaniem.

Napisany przez cosmo
Ser.

Jestem pewien, że wiesz.

Nic za darmo nie ma.

Istnieją programy lub możliwości inwestycyjne, które osiągają ponad 20% zysku rocznie, ale nie dowiesz się o nich z pewnych powodów.

Zaraz padnie zarzut: niepoważne, oszustwo, wyłudzenie itd.

Napisany przez Syro
Oczywiście, jeśli kupię kilogram kokainy i sprzedam ją w innym miejscu, to także zysk byłby większy, niż 30%. Zawsze można zarobić więcej. Serio... 20%? Który rzetelny doradca finansowy ci to obiecał?
Pozdrawiam

Napisany przez cosmo

. Naprawdę... 20%? Jaki poważny doradca finansowy rzekł ci to?
Pozdrowienia

Cześć Syro

Jesteśmy już przy pierwszym negatywnym nastawieniu. Tak, te 20% istnieją, i to wszystko w pełni legalnymi środkami. Nie ma to nic wspólnego z koksem ani przestępczością. To zależy od ciebie, czy w to wierzysz, czy nie.
Pojawia się również pytanie: czy istnieją uczciwi doradcy finansowi? Tak, również takowi są, ale są bardzo, bardzo nieliczni. Rób rzeczy według swojego rozsądku.

Napisany przez Syro
Staram się dojść do sensu twoich wypowiedzi tutaj, ale jak dotąd bez powodzenia. Czy to wymaga dalszej informacji?

Napisany przez Cici

Istnieją programy lub możliwości inwestycyjne, które przynoszą ponad 20% zysku rocznie, ale z różnych powodów nie dowiesz się o nich.

Zaraz padnie zarzut, że to nieuczciwe, oszustwo, wyłudzanie itp.

Takie rażące obietnice są nieuczciwe, ponieważ nie odzwierciedlają odpowiednio ryzyka związanego z inwestycją. W obecnej sytuacji rynkowej, bezpieczny zysk w wysokości 20% rocznie nie jest możliwy. Punkt. Oczywiście, w nowej, dynamicznie rozwijającej się firmie zarobienie 20% jest możliwe. Jednak ryzyko niewypłacalności z powodu bankructwa jest równie wysokie. Albo pieniądze muszą być zainwestowane na wiele lat, bez możliwości szybkiego wyprowadzenia z inwestycji z odpowiednim zyskiem.

Dlatego osoba, która chce uzyskać 20% zysku rocznie, związana jest albo z ryzykiem, albo z niską płynnością finansową, albo nawet obydwoma.

Napisany przez cosmo
Cześć Cici.

Dlaczego miałoby to być nieuczciwe, tego nikt nie może twierdzić, zanim nie zostanie przekonany o przeciwnym.
Nikt nie musi sobie wyobrażać, że ktoś kto ma taką możliwość albo wiedzę, przekazuje ją dalej.
Wyobraź sobie, że każdy osiąga 20% zysku - jakie byłyby konsekwencje!!!
Słyszy się tylko, żeby spróbować tego albo tamtego…
Każdy musi sam zdecydować, co robi i gdzie inwestuje swoje kapitał. Koniec.

Mój wpis nie powinien nikogo namawiać do inwestowania pieniędzy w tego typu możliwości.
Chciałem tylko pokazać, że istnieją takie możliwości osiągnięcia zysku nawet do 20% rocznie.
Powinno się być zadowolonym nawet gdy to tylko 8 albo 10%, co jest realistyczne i osiągalne.
- Każda inwestycja niesie ze sobą ryzyko, tego też nie neguję.
- W dzisiejszych czasach nie ma żadnej gwarancji na nic.
- Przy każdej inwestycji, gdziekolwiek by nie była, musisz mieć zaufanie, także wobec swojego banku.
- Jest to prawda, że nawet zysk wynoszący tylko 10% rocznie jest dobrą stopą zwrotu, oraz istnieje różne możliwości wyjścia z inwestycji długoterminowej w ciągu kilku lat, korzystając z uzyskanych zysków. Nic na pewno nie dzieje się poniżej roku.

Napisany przez Cici

Chciałem tylko pokazać, że istnieje możliwość osiągnięcia nawet 20% zysku rocznie.

Że istnieją takie możliwości, tego nikt nie kwestionuje. Istnieją także sposoby, aby dziesięciokrotnie zwiększyć swój kapitał w ciągu miesiąca. Chodzi jednak o to, że taka sytuacja nie jest możliwa na stałe i bezpieczna (zgodnie z ogólną definicją rynku bezpieczny). Przypuszczam, że o to pytał autor pytania. A wtedy 20%, nawet 10%, nie wchodzi w grę. Spróbowałem raz i mi się udało nie jest tu istotne; musiałaby istnieć możliwość stałego osiągnięcia tego przez każdego uczestnika rynku.

Napisany przez Syro
Dzięki Cici,

ktoś, kto zrozumiał moje pytanie

Pozdrowienia, Fabian

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata