Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt na zakup mieszkania jednorodzinnego

Napisany przez seppel86
Cześć,

moje pytanie zostało już tutaj opisane.
Chcę nie mieszkać wiecznie w tej kawalerce i sprzedać ją po około 20 latach. Przy kwocie netto kredytu w wysokości około 122 000€ i 20-letnim okresie zabezpieczenia oprocentowania, stawka oprocentowania wynosiłaby około 2,1-2,2%. Moje pytanie brzmi, co się stanie, gdy po 20 latach sprzedam mieszkanie w momencie zakończenia 20-letniego zabezpieczenia oprocentowania. Czy mogę po prostu spłacić pozostałą kwotę zadłużenia ze sprzedaży bez dodatkowych kosztów/procentów i byłbym wolny? Czy to zależy od umowy kredytowej? Czy w ogóle jest to możliwe? Byłoby fajnie, gdybym miał wybór po 20 latach: sprzedać mieszkanie i spłacić kredyt lub dalej wynajmować mieszkanie i nadal spłacać kredyt, oczywiście po innym oprocentowaniu.

Dzięki i pozdrawiam

Napisany przez Colonia
Możesz również sprzedać mieszkanie po upływie 10 lat (i 6 miesięcy).
Po 20 latach oczywiście również. Bank chce wtedy odzyskać tylko pozostały dług.

Napisany przez seppel86
Możesz także kupić mieszkanie po 10 latach

Tak, to jest dla mnie jasne. Pytanie dotyczy tego, co dzieje się z pozostałym długiem. Czy wtedy umowa kredytowa dobiegnie końca i będę mógł po prostu spłacić pozostały dług?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zgodnie z BGB 489, po 10 latach możesz złożyć wypowiedzenie z sześciomiesięcznym okresem wypowiedzenia. Niespłacony kapitał zostanie potrącony z ceny zakupu.

Napisany przez seppel86
Przede wszystkim dziękuję wam obojgu za szybkie odpowiedzi.

Zgodnie z BGB 489, po 10 latach możesz wypowiedzieć umowę wypowiedzeniem 6 miesięcznym.

Ale czy do resztki zadłużenia zaliczają się również odsetki, które bank mógłby otrzymać po 20 latach umowy kredytu, prawda?

Czy dobrze zrozumiałem, po przeczytaniu jeszcze raz na ten temat?

Jeśli wypowiadam umowę po 10 latach lub później, nie ma opłat za wcześniejsze spłacenie. Obejmuje to odsetki, które bankowi uciekają oraz inne dodatkowe opłaty, prawda?
Wtedy musiałbym zapłacić tylko czyste saldo resztkowe.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dlatego też ustawodawca chroni kredytobiorcę, czyli Ciebie! W przypadku wypowiedzenia zgodnie z BGB 489 nie ma obowiązku opłaty za przedterminowe spłacenie kredytu.

Napisany przez seppel86
Czy miałoby sens jednocześnie zawarcie umowy oszczędnościowej (niezależnie od rzeczywistego kredytu) w celu zabezpieczenia sobie niskich stóp procentowych na finansowanie następcze?
Miałbym otrzymać nieco środków z programu VwL od pracodawcy. Jednak wpłaty byłyby niskie. Być może około 50€/miesiąc w sumie. Z tego około 23€ od pracodawcy.
Nie jestem pewien, jak wpłynie to na wysokość kredytu. Nie mam pojęcia o Bausparvertrag (BSV).

Dziękuję

Napisany przez NaTwoim13
Cześć seppel86,

z umową oszczędnościową budowlaną kupujesz w określonym czasie korzystny kredyt (kredyt budowlany) za pomocą własnych wpłat (saldo oszczędnościowe budowlane). Obie te rzeczy razem tworzą kwotę kredytu budowlanego, którą następnie można wykorzystać do spłaty. kredyt kupiony za pomocą salda musisz spłacić po przydzieleniu z znaną już dzisiaj i zabezpieczoną stopą procentową. W twoim przypadku jest to podwójnie interesujące, ponieważ twoje miejsce pracy dołoży się do wpłat, a drugą korzyścią jest to, że część pozostałego długu można spłacić zabezpieczoną stałą stopą procentową - niezależnie od tego, jakie będą stopy procentowe.

Dla ciebie ważne jest to, że przy jak najmniejszym saldzie możesz uzyskać jak największy kredyt, idealnie byłoby, gdyby za każde euro wpłaty można było kupić 2 euro zabezpieczonej stopy procentowej kredytu, dlatego wskaźnik oszczędności przy przyznaniu musi wynosić co najmniej 30%, dzięki czemu kupisz 70% kredytu. Kiedy to zostanie osiągnięte i stawka procentowa kredytu wynosi 2%, a twoje wpłaty są dodatkowo oprocentowane 1% oprocentowaniem salda, jesteś na właściwej drodze.

Kiedy kończy się ustalona stopa procentowa twojego kredytu, czyli kiedy kredyt budowlany musi być dostępny/przydzielony? W którym roku?

Napisany przez seppel86
Właśnie rozważam oferty. Ale będzie to trwać przez 15 lub 20 lat.

Edytuj: Zdecydowałem się na 15 lat z oprocentowaniem 2,01%.

A może zadam pytanie inaczej: Przecież nie może być źle, jeśli pracodawca dokłada połowę, prawda? Nawet jeśli nie skorzystam z kredytu. W przeciwnym razie środki VwL byłyby tracone.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata