Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy mogę odliczyć koszty jako osoba samozatrudniona?

Napisany przez maro
Cześć,

jestem samozatrudniony od tego roku i zbliżam się do złożenia pierwszego zeznania podatkowego.
Pod koniec miesiąca przyjdzie do mnie doradca podatkowy i pomoże mi załatwić wszystko. Chciałby jednak wcześniej uzyskać ode mnie ogólny bilans, dotyczący wydatków i dochodów. Chce uniknąć konieczności przeglądania wszystkich rachunków pojedynczo.

Jak na razie wszystko idzie dobrze, ale dowiedziałem się o pewnym dziwnym przepisie dotyczącym stopniowania kosztów operacyjnych w zależności od kwoty.
Chciałbym się dowiedzieć, jak dokładnie to jest stopniowane?

Przykład:

Pracuję w branży mediów i kupiłem komputer (700€), monitor (180€), drona do zdjęć z powietrza (600€) i aparat fotograficzny z obiektywami (1750€)

Zgodnie z przepisami dla małych przedsiębiorców, jestem zwolniony z podatku do kwoty 17 500€ rocznie, ale nawet bez tych wydatków nie osiągnąłem tej kwoty, ponieważ do sierpnia nadal uczęszczałem do szkoły.

Wiem, że istnieje możliwość zadeklarowania, na przykład, że aparat fotograficzny (1750€) będzie używany przez 3 lata, wtedy dzielę tę kwotę przez trzy i mam swój wydatek na rok 2015, 2016 i 2017.
Ale czy jest to obowiązkowe, czy mogę po prostu uznać pełne 1750€ za koszt operacyjny dla roku 2015?

A jeśli nie, od jakiej kwoty obowiązuje który przepis? :/

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże

Napisany przez Hanomag

Jestem samozatrudniony od tego roku i zaraz przedstawiam moje pierwsze zeznanie podatkowe.

Na pewno masz na myśli zeszły rok.

Cytat od maro

Teraz jednak usłyszałem o dziwnej regulacji, według której koszty uzyskania przychodu są stopniowane w zależności od kwoty.
Chciałbym zatem wiedzieć, jak dokładnie to jest stopniowane?

Choć nie jestem specjalistą, to mam doświadczenie własne, że w przypadku narzędzi pracy, których cena brutto nie przekracza 487,90 €, mówimy o tzw. niskowartościowych środkach trwałych (GWG). GWG mogą być w pełni odpisane w roku zakupu. Narzędzia pracy, których cena przekracza 487,90 € brutto, muszą być odpisywane przez lata zwykłej trwałości.

Cytat od maro

Pracuję w branży mediów i kupiłem komputer (700€), monitor (180€), drona do zdjęć lotniczych (600€) oraz aparat z obiektywami (1750€)

Tutaj monitor byłby uznany za GWG. Jednak nim nie jest, ponieważ został zakupiony razem z komputerem i jest używany tylko (?) z nim.

Cytat od maro

Zgodnie z przepisami dla małych przedsiębiorców, jestem zwolniony z podatku do kwoty 17.500€ rocznie, ale nawet bez tych wydatków nie osiągnąłem tej kwoty, ponieważ do sierpnia byłem jeszcze na szkoleniu szkolnym.

Regulacja dla małych przedsiębiorców dotyczy deklaracji podatkowej VAT i oznacza, że w kolejnym roku po przekroczeniu limitu 17.500 € nie ma obowiązku płacenia podatku VAT. Ma to więc niewiele wspólnego z obowiązkiem podatkowym od dochodów. Mój poradnik jest amatorski i nie zastępuje specjalisty podatkowego.

Napisany przez maro
To jednak trochę głupio zorganizowane, prawda? :/

Jeśli zarobiłem na przykład 8000 € w ostatnim roku, a 1750 € wydałem na zestaw kamer, to przez cały rok brakuje mi tych 1750 €. Ponieważ wydałem je na cele zawodowe.
W takim razie zysk wyniósłby 6250 €.

To dobrze, że można podzielić tę kwotę na okres użytkowania, ale w rezultacie brakuje mi tych 1750 € jako zysku za rok 2015.

Napisany przez Hanomag

To jest dobrze. Na początkowym etapie zazwyczaj osiąga się niewielki zysk, dlatego w tym czasie amortyzacja ma niewielki lub żaden efekt oszczędności podatkowej. Jeśli oprócz tych 8 000 € nie masz innych dochodów, nie płacisz podatku za ten rok i możesz cieszyć się tym, że amortyzacja rozłożona jest na inne lata.

Napisany przez BenniG
Cześć Maro,

Nie możesz korzystać z kamery przez 3 lata, ale przez 36 miesięcy. Dlatego w 2015 roku możesz skorzystać z niej tylko przez 4 miesiące (jeśli ją kupiłeś we wrześniu), czyli odliczyć 4/36 ceny zakupu. W latach 2016 i 2017 będzie to 12/36, a w 2018 roku 8/36.

Jak napisał Hanomag, jest to dla Ciebie korzystne i nazywa się to amortyzacją. To, co podajesz w swoim zeznaniu podatkowym, nazywa się odpisem amortyzacyjnym (AfA). Aby dowiedzieć się, jak obliczyć długość użytkowania, wpisz w Google tabelę AfA.

Dodatkowo, oznacza to oszczędności podatkowe w kolejnych latach. Pamiętaj zawsze, że stawka podatkowa graniczna jest wyższa niż średnia stawka podatku. Dlatego ograniczenie szczytów zysku (5 000 € mniej przez 3 lata) przynosi większe oszczędności podatkowe niż gdybyś mógł odliczyć jednorazowo wysoką kwotę (15 000 € przez 1 rok).

Nie powinieneś myśleć/działać jedynie na bieżąco, lecz powinieneś skupić się na trwałości siebie i swojej firmy.

Oczywiście, jeśli wiesz już teraz, że w 2017 roku będziesz miał niższe obroty, np. z powodu urlopu macierzyńskiego lub 6 miesięcznej przerwy, warto spróbować przenieść koszty z 2016 roku na wcześniej lub na później niż 2018 rok, ale takie decyzje jak na razie nie są planowane.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata