Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: ETW przez finansowanie BSV

Napisany przez matti85
Cześć wszystkim, r n r n Moja narzeczona kupiła mieszkanie pod koniec 2013 roku, które obecnie jest wynajmowane, ponieważ my, czyli ja, kupiliśmy coś większego, gdzie mieszkamy. r n Jego finansowanie jest mi szczególnie niepokojące, ponieważ zdecydowanie została źle doradzona, a BSV został jej obiecanym rajem na Ziemi. r n To jest DMaxx BHW BSV na kwotę 69 000 €. Miesięczna rata wynosi 310€, z czego 150€ idzie na wpłatę do BSV, a 160€ to odsetki od pośredniego finansowania. r n Pośrednie finansowanie wynosi 2,9% efektywnie, a po przydziale stopa na pozostałą pożyczkę wynosi około 3%. r n Umowa trwa do 2029 roku, ponieważ wtedy BSV ma być gotowy do przydziału. r n Przejrzałem oświadczenie o odstąpieniu i nie zauważyłem żadnych błędów, ale musiałbym je tutaj załadować. Pozostałoby trochę ponad 8 lat na skorzystanie z prawa do odstąpienia zgodnie z przepisem § w BGB. r n Poza tym planowaliśmy dodatkowo wpłacać miesięcznie 200 €, aby przyspieszyć przydział BSV i wyjść z pośredniego finansowania. Czy moje przypuszczenie jest słuszne? r n Ponadto w umowie jest napisane, że dodatkowe spłaty lub wpłaty muszą być uzgodnione z BHW i wymagają ich zgody. Czy to prawda? Myślałem, że możliwe są 5% czyli maksymalnie 3500 €.

Napisany przez C. Andreas
W przypadku kredytu mieszkaniowego oszczędnościowego jesteś wolny od końca finansowania pośredniego, czyli możesz go spłacić w dowolnym momencie.
Podczas finansowania pośredniego możesz zwiększyć swoją ratę do BSV, aby szybciej przejść do przypisania. Sensowne byłoby zmiana wariantu na oprocentowanie 3,75%, dzięki czemu będziesz musiał wpłacić mniej na przypisanie.
Nie jestem w stanie oszacować, czy wcześniejsze przydzielenie może spłacić finansowanie pośrednie. Musiałbyś zadzwonić do BHW i zapytać:
a. czy wcześniejsze przydzielenie spłaca finansowanie wstępne
b. czy oprocentowanie jest ustalone do 2029 roku (wówczas nie będzie możliwe wyjście)
c. jeśli możliwe byłoby wcześniejsze spłacenie, to zmień na oprocentowanie 3,75%

Napisany przez matti85
Moja dziewczyna rozmawiała przed chwilą z BHW i rzekomo nie ma możliwości dodatkowej spłaty ani zwiększenia stopy oszczędzania.
Czy to jest możliwe?

Zaraz sam się tam zadzwonię.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata