Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Plan oszczędzania w ETF-ach vs. oszczędzanie bez ryzyka

Napisany przez alhonso
Hej wszystkim,

Nazywam się Hannes, mam 28 lat i pracuję zawodowo od około 2 lat. Dlatego coraz bardziej zastanawiam się, jak najlepiej zabezpieczyć się na przyszłość. Obecnie mieszkam z moją dziewczyną wynajmując mieszkanie, a naszym marzeniem jest wybudowanie własnego domu lub zakup mieszkania/domu za około 5 lat. W chwili obecnej możemy zrezygnować z około 500 € miesięcznie na osobę - czyli łącznie 1.000 € - i odłożyć je na bok. Pojawia się jednak pytanie, jak to zrobić w najlepszy sposób. W ciągu ostatnich kilku tygodni intensywnie się nad tym zastanawiałem: Moja dziewczyna woli nadal klasyczną opcję oszczędzania na książce/oszczędności, ponieważ tam nie ma ryzyka. Niestety, tam też nie ma praktycznie żadnych odsetek, a inflacja pochłania wszelkie zyski z odsetek... Ja osobiście bardziej skłaniam się ku planowi oszczędzania w funduszach ETF i skłaniam się ku indeksowi MSCI World, ponieważ jest to bardzo szeroko rozproszony indeks, co może przynajmniej zmniejszyć ryzyko.

Dlatego chciałbym prosić ekspertów tutaj o ocenę mojej sytuacji i o poradę, co byście mi polecili w naszej sytuacji? lokata terminowa, oszczędności mieszkaniowe, plan oszczędności w funduszach ETF? Kombinacja z nich lub całkiem coś innego?

- Czy uważacie plan oszczędzania w funduszach ETF za sensowny dla nas? Co powinienem przy tym wziąć pod uwagę? Jakie kryteria decyzyjne są odpowiednie przy wyborze banku internetowego i indeksu? Jak powinienem postępować w idealnej sytuacji? Jak oceniacie ryzyko?

Dziękuję za wasze oceny.

Pozdrowienia,
Hannes

Napisany przez uwehaensch
Jeśli celem jest zbieranie jak największej ilości własnego kapitału na zakup nieruchomości i związane z tym (przeprowadzka, meble, itp.) w ciągu około 5 lat, to moim zdaniem plan oszczędnościowy w funduszu inwestycyjnym jest nieodpowiedni, ponieważ 5 lat to zbyt krótki okres. Pozostają wtedy tylko klasyczne opcje, takie jak lokata terminowa (może i tak, przynajmniej częściowo, nie jest to zła myśl ze względu na dużą elastyczność) lub plan oszczędnościowy. Ewentualnie, lecz proszę o rozważenie i dokładne przeanalizowanie wszystkich ofert i opcji, można również rozważyć zawarcie umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe.

Napisany przez brainy
Oczywiście, plan oszczędzania w ETF nie jest wcale pewny. giełda była w ostatnich latach jednokierunkowa. Ceny mogą również spaść.

Ze względu na opłaty sugeruję unikanie funduszy inwestycyjnych.

Na koncie oszczędnościowym prawie nie ma odsetek.

Rozwiązanie kompromisowe: Czym jest 1/3 zainwestować w niedrogi ETF, a 2/3 trzymać na koncie oszczędnościowym?

Napisany przez domrepp
Ja, jestem fanem planów oszczędzania w ETF-ach, ale w Twoim konkretnym przypadku i z uwzględnieniem wytycznych, sugerowałbym zrezygnowanie z tego lub, w skrajnym przypadku, inwestowanie maksymalnie 20-25% z 1000 EUR. Zamiast tego, sugerowałbym raczej kombinację np. z https://www.vtbdirekt.de/de/Produkte/VTB_Flex/ (idealnie pasuje do Twoich kryteriów dotyczących okresu + bezpieczeństwa i oferuje znacznie wyższe oprocentowanie niż lokaty terminowe lub depozyty terminowe na dany okres) i planem oszczędnościowym budowlanym (z uwzględnieniem sugestii od uwehaensch). W ten sposób będziesz dysponował już z góry ustalonym kwotą na przyszły zakup mieszkania. Jeśli chodzi o wariant z ETF, musisz po prostu zdawać sobie sprawę, że w dokładnie tym momencie sytuacja może być niekorzystna, nie musi, ale może. Sprawdź sytuację na rynkach akcji (Chiny!!!, zmiany w stopach procentowych, konflikty,...), wszystko może się wydarzyć w najbliższych latach.

Napisany przez investhelper
Osobiście nie zalecałbym inwestowania w fundusze ETF, jeśli Twój okres inwestycji jest ograniczony do 5 lat, jednak istnieją inne sposoby osiągnięcia zysków na giełdzie, które przyniosą Ci przynajmniej niewielką stopę zwrotu po uwzględnieniu inflacji i które będziesz mógł po prostu zakończyć po 5 latach. Twój pomysł na niepozostawianie pieniędzy na oszczędności jest bardzo dobry, lepszy niż wielu innych inwestorów. Aby uzyskać bezpośrednią radę, odwiedź moją stronę internetową (www.investhelper.de), gdzie udzielę ci bezpłatnej porady inwestycyjnej. Potrzebuję jednak bardziej szczegółowych informacji na temat twojej sytuacji.

Napisany przez uwehaensch

Osobiście odradzam inwestowanie w ETF-y, jeśli twój okres inwestycji jest ograniczony do 5 lat, ale istnieją również inne sposoby osiągania zysków na giełdzie, które po uwzględnieniu inflacji przyniosą Ci przynajmniej niewielki zysk i które możesz po prostu przerwać po 5 latach. Twój pomysł, aby nie zostawiać pieniędzy na zwykłym koncie oszczędnościowym, jest bardzo dobry, lepszy niż większość innych inwestorów. Jeśli chcesz otrzymać bezpośrednią poradę, odwiedź moją stronę internetową (www.investhelper.de), gdzie udzielę Ci bezpłatnej porady inwestycyjnej. Jednak potrzebuję dokładniejszych informacji na temat Twojej sytuacji.

Czy zdobyłeś specjalne uprawnienia tylko po to, aby powtórzyć to, co powiedzieli już poprzednicy, i dodatkowo umieścić link do swojej własnej strony internetowej, która nie ma zupełnie jakichkolwiek treści?
A propos, co powiesz na dodanie na swojej stronie internetowej zakładki Impressum?

Napisany przez kreis96
Staram się patrzeć na inwestycje z perspektywy minimalizacji ryzyka na podstawie bolesnego doświadczenia. Jeśli chodzi o inwestowanie w papierach wartościowych, proszę nigdy nie stawiać wszystkiego na jedną kartę ze względów minimalizacji ryzyka. Oznacza to, że miesięczną kwotę w wysokości 500 € - 1.000 € nie należy inwestować tylko w jeden fundusz, lecz rozłożyć ją na różne fundusze lub różne klasy aktywów. Aby zaoszczędzić na opłatach, można zamówić plan oszczędnościowy na fundusze bez opłaty inwestycyjnej u dostawców zniżek na fundusze. Te plany oszczędnościowe zaczynają się od minimalnej kwoty inwestycji w wysokości 25 €. Przy horyzoncie inwestycyjnym wynoszącym 5 lat, struktura portfela mogłaby wyglądać następująco: 50% = 500 € gotówki (lokata terminowa) oraz pozostałe 500 € rozłożyłbym na 10 funduszy po 50 € w następujących klasach aktywów: fundusze mieszane defensywne o niskiej zmienności, złoto, fundusze akcji nieruchomości, obligacje korporacyjne, akcje lub fundusze akcji. Należy pamiętać, że w przypadku planów oszczędnościowych powstaje tzw. efekt średniej ceny: podczas korekt na rynkach akcji kupujesz więcej jednostek funduszy za 50 € niż gdyby rynek akcji rósł. Daje to średnią wartość po 5 latach. W przypadku funduszy wybrałbym fundusze dywidendowe, czyli takie, które wypłacają Ci dywidendy i odsetki, a nie zatrzymują ich w funduszu lub, jak to się mówi, kapitalizują.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata