Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt hipoteczny połączony z lokatą.

Napisany przez C-62
Hej wszystkim,
Jestem nowy tutaj i to jest mój pierwszy post! Planuję wkrótce zawrzeć umowę finansowania budowy w banku, który niestety nalicza dodatkowo 0,05% od oprocentowania finansowania za każde dodatkowe 1% możliwości nadpłaty. Ponieważ chciałbym nadpłacić około 5%, w tym przypadku nie byłoby to już atrakcyjna oferta.
W związku z tym pomyślałem o dokonaniu nadpłaty niezależnie od finansowania budowy. Mam przykład, w którym potrzebuję waszej rady, czy byłoby to sensowne, czy może popełniam jakiś błąd myślowy:

Oprocentowanie finansowania budowy 1,20% ror.
Oprocentowanie lokaty terminowej na 3 lata 1,70% ror.
(Europejski bank zabezpieczony w kwocie 100 000 €)

Czy w takim przypadku nie byłoby lepiej wpłacić nadpłatę do europejskiego banku niż nadpłacić w ramach kredytu na finansowanie budowy?

Logicznie rzecz biorąc, miałbym nawet zysk w wysokości 0,50% w stosunku do standardowej opcji nadpłaty.

Ponieważ jestem żonaty, byłbym zwolniony z podatku od dochodów kapitałowych do około 1600 €, do czego w znacznym stopniu nie zbliżyłbym się przy takim oprocentowaniu.

Co sądzicie na ten temat i w jaki inny sposób można by to wszystko skompensować?

Z góry dziękuję za waszą pomoc.

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli stopa zwrotu z inwestycji jest nieco wyższa niż stopa odsetkowa, prowadzi to do szybszego efektu spłaty po stronie inwestycji, czyli saldo inwestycji w pewnym momencie szybciej pokrywa dług niż gdyby dług był spłacany w ratach stałych.

Jednak wątpię w 1,7% oprocentowanie gwarantowane z zabezpieczeniem depozytów, która bank i w jakim kraju miałby to oferować?

Jak długi jest okres obowiązywania oprocentowania 1,2%, jak wysoka jest suma kredytu, jaka jest wartość zabezpieczenia?

Napisany przez C-62
Dziękuję najpierw za szybką odpowiedź.
Kwota pożyczki: 158 000
Stałe oprocentowanie: 10 lat
Wartość obciążenia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata