Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: MwsT powraca przy powierzchni komercyjnej powyżej 50%

Napisany przez scope242
Cześć,

dostaliśmy wskazówkę, że podczas budowy nowego domu z 40 lub 50% udziałem handlowym można odzyskać cały podatek VAT. Byłoby to oczywiście bardzo pomocne dla finansowania, ale nie mogę znaleźć żadnych informacji na ten temat.

Czy to prawda?
Czy istnieje jakiś termin fachowy, który mogę wyszukać na Google?

Dzięki, Mad.

Napisany przez 6Bankkaufmann
To nawet może być prawdą, jeśli nieruchomość jest w pełni wykorzystywana komercyjnie i jest odpowiednio udokumentowana w księgach. Pytanie brzmi jednak, czy masz odpowiedniego partnera bankowego, który sfinansuje budowę komercyjną?

Napisany przez scope242
Cześć,

dziękuję za szybką odpowiedź.
EG jest dla nas prywatne, OG jest całkowicie komercyjne.
Finansowanie wraz z KfW jest już ustalone.

Pozdrawiam Mad

Napisany przez KeinPlanHaber
Nie jest to na 100% pewne. Możesz otrzymać częściowy zwrot podatku VAT, jeśli powierzchnia handlowa jest również wynajmowana z VAT na co najmniej następne dziesięć lat, w przeciwnym razie trzeba będzie go zwrócić w części

Napisany przez NaTwoim13
@Bankier

W ogóle nie rozumiem takich odpowiedzi! Jak można w ogóle otrzymać pełny zwrot VAT w przypadku nowej budowy, gdzie część nie jest używana komercyjnie, skoro - scope242 wyraźnie określił udział handlowy na poziomie 40-50%?

Napisany przez mdachs
Cześć wszystkim!
Faktycznie kiedyś istniało coś takiego. Wyszukajcie Model Seelinga. Udało mi się to zrealizować w 2007 roku. Wtedy wystarczało 10% użytkowania komercyjnego, aby odliczyć 100% podatku VAT od całkowitych kosztów budowy. Za część prywatną trzeba było z kolei odprowadzać podatek VAT w formie bezpłatnego odpisu wartości przez okres 10 lat. Wydaje mi się, że teraz można odliczyć podatek VAT tylko od udziału komercyjnego. Najlepiej omówić to z doradcą podatkowym, ponieważ urzędy skarbowe tego zazwyczaj nie lubią. Miałem również swoje problemy, zanim wszystko się wyjaśniło.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata