Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Szansa kredytowa rodziców?

Napisany przez Martin79HN
Cześć, moim rodzicom miesięcznie wpływają następujące dochody:

Ona: 2450€ (emerytura urzędniczki na emeryturze)
On: 170 € (niewielka emerytura, bo kiedyś był samozatrudniony)
Długi: brak
Rejestr kredytowy: czysty

Koszty:
Dla ojca:
Udział w domu opieki: wkład własny 1000€ (reszta pokrywana przez ubezpieczenie zdrowotne i ubezpieczenie)
Ubezpieczenia, artykuły spożywcze itp.: około 500€
= 1500 €

Koszty dla matki:
Ubezpieczenie zdrowotne 190€
Artykuły spożywcze, ubezpieczenie, prąd, opłaty za mieszkanie itp.: 950€
= 1140 €

Razem koszty: 2640 €

Tło:
Co miesiąc oszczędza się 350 € na ubezpieczeniach na wypadek śmierci! (uwzględnione w powyższych wydatkach)
Ojciec ubezpieczony na 40 tys.
Matka ubezpieczona na 12,5 tys.
Dotychczasowa wpłata ok. 10 tys.
Wartość wykupu całości: ok. 5 tys.

Prognaza życia:
On: poniżej 5 lat
Ona: 5-15 lat

Mieszkanie własnościowe bez zadłużeń. Matka samodzielnie je zamieszkuje. (Pewnego dnia Dom opieki dla matki stanie się potrzebny w ciągu 1, 2, 3, 4 lat)

Obecnie miesięcznie jest deficyt w wysokości 100-200€.
Czy przy ubieganiu się o kredyt należy podać wszystkie wydatki?

Wysokość kredytu w wysokości około 5000€ - 10.000€, aby móc nadal mieszkać w mieszkaniu własnościowym.

Jak podejść do tego tematu?
Moi rodzice mają możliwość kredytowania w wysokości około 3-krotnej emerytury mojej matki. (Saldo konta obecnie wynosi 0 €)

Opcja 1:
Zmniejszenie ubezpieczenia na wypadek śmierci ojca do 20 tys.
= Wartość wykupu około 2500 € jednorazowo i oszczędność 81 € miesięcznie

Opcja 2:
Pożyczka w wysokości od 5000€ do 10.000€, aby pokryć wszystkie wydatki w ciągu najbliższych 1,2,3 lat

Czekam na wasze opinie:

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Zatrzymaj ubezpieczenie na życie.

Wynik: Od teraz 350 EUR więcej, problem rozwiązany.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Wstrzymanie ubezpieczenia pogrzebowego.
Ubezpieczyciel znowu zrobił dobry interes. Wpłata 10 000 EUR - Wartość wykupu 5 000 EUR

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Nigdy nie mówiłem o wypowiedzeniu, tylko o zawieszeniu, czyli kontynuowaniu bez opłat. Sprzedać mieszkanie? Jeśli matka umrze przed ojcem, mieszkanie i tak zostanie sprzedane na potrzeby opieki domu opieki.

Napisany przez Martin79HN
Cześć rano,
dziękuję za odpowiedzi.

Zawieszenie/bezpłatne składki na ubezpieczenia pogrzebowe wydaje mi się mało sensowne.
Ponieważ teraz nie otrzymuje się pieniędzy.

Mój brat, rodzice i ja przemyśleliśmy to następująco:
pożyczka 5000€ z okresem spłaty 60 miesięcy i opcją dodatkowej spłaty oraz opcją zwrotu w 100%.
Bank domowy przedstawi w tej sprawie ofertę. (Informacje o warunkach zostaną przekazane w ciągu najbliższych dni)

A jeśli 5000€ zostanie zużyte na przykład w ciągu 1 roku, 2 lat lub 3 lat
wtedy zwrócimy się do najmniejszego ubezpieczenia pogrzebowego, które działa już od 10 lat.
Suma ubezpieczenia wynosi 5 tys. euro, wpłata około 3 tys., wartość wykupu 1,5 tys. (składka wynosi 25€ miesięcznie)

A gdy te środki również zostaną wyczerpane, moja mama będzie musiała przenieść się do mieszkania wynajmowanego lub domu opieki. A mieszkanie własnościowe zostanie sprzedane.

Mój brat i ja udzielimy pożyczki na remont/przeprowadzkę itp.
Aby uzyskać lepszą cenę od nabywcy. Tę kwotę odzyskamy po sprzedaży mieszkania.

Sprzedaż mieszkania jest realna w ciągu 1/2 roku!
Posiadamy rezerwy finansowe, ja i mój brat. (obaj prowadzimy finansowanie mieszkania i domu)

Tło:
Moja mama będzie mogła mieszkać bezpłatnie w mieszkaniu własnościowym przez 1 rok, maks. 2 lata, może 3 lata.
Gdy będzie musiała się przenieść, mieszkanie zostanie sprzedane, a pożyczka spłacana i kapitał stopniowo wykorzystywany
do końca życia.

Na przykład mój ojciec ma dodatkowe ubezpieczenie, które przynosi mu 140€ zasiłku dziennego na pobyt w szpitalu.
Dlatego ubezpieczenie kosztujące 135€ miesięcznie (z dodatkowym ubezpieczeniem stomatologicznym, oddziałem leczniczym itp.) samo się opłacało przez ostatnie 5 lat. Nie powinno to być celem, lecz wskazuje jedynie na zły stan zdrowia.

Sprzedaż mieszkania i przeprowadzka do wynajętego mieszkania wiąże się z nakładami i kosztami.
Dlatego lepiej pozwolić, aby wszystko działało tak długo, jak to możliwe.
Nawet jeśli to nieracjonalne, aby na siebie narazić się na dodatkowe obciążenia.
Można dyskutować, czy rodzice z 40 tys. euro ubezpieczenia dla ojca, 12,5 tys. euro ubezpieczenia dla matki, które kosztują 350€ miesięcznie, są nadmiernie ubezpieczeni.

To także z tego powodu, że w przypadku śmierci ojca mieszkanie własnościowe
przekazane zostanie mojemu bratu i mi, a mama otrzyma pieniądze z ubezpieczenia pogrzebowego + emeryturę (wystarczy na całe życie).

Pozdrowienia Martin

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata