Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak sfinansować mój rozbudowę?

Napisany przez Xor
Witam,

po tym, jak moje plany budowy nowego domu z różnych powodów odchodzą coraz dalej, teraz zastanawiam się nad przebudową i rozbudową naszego obecnego domu. Problem: Materia pieniężna.

Odziedziczyłem (kupiłem) Dom moich rodziców w dwóch etapach:

W 2011 roku kupiłem i odnowiłem 40% (piętro), przeprowadziłem przebudowę i sfinansowałem kredytem w wysokości 85 000 €. Obecnie płacę miesięcznie 400 € przy oprocentowaniu 4,09%. Okres obowiązywania oprocentowania kończy się w 2019 roku, pozostanie wówczas do spłacenia około 70 000 €.

W 2013 roku kupiłem pozostałe 60%, odnowiłem, przeprowadziłem przebudowę i sfinansowałem kredytem w wysokości 115 000 €. Obecnie płacę tylko odsetki w wysokości 260 € miesięcznie przy oprocentowaniu 2,75%. Na spłatę mam oszczędności z planowego oszczędzania, których kwotę 115 000 € do 40% wypłacę w 2023 roku, i planuję spłacić tę kwotę w ciągu 8 lat z miesięczną ratą 780 €. Oszczędności z planowego oszczędzania zostały przekazane bankowi. Miesięczne obciążenie tym kredytem od 2023 roku będzie mniej więcej takie samo jak obecnie - finansowanie może nie być optymalne, ale dzięki oszczędnościom z planowego oszczędzania jest całkowicie pewne pod względem oprocentowania. W 2031 roku będę z tym całkowicie na czysto.

Ponadto istnieje oszczędnościowy plan z 40 000 € (50% kredytu, nieprzekazane), który może zostać przyznany około 2020 roku.

Obciążenia hipotecarne wynoszą około 80% wartości zastawu. Według banku, po remontach, Dom wart jest 250 000 € - niezależne szacunki wskazują na aktualną wartość rynkową między 280 000 € a 300 000 €.

Zostało mi już powiedziane, że ta forma finansowania nie była optymalna i nie musi być ponownie szeroko omawiana. W połączeniu z dobrymi i praktycznymi pomysłami rozwiązania, można jednak chętnie poddać tę kwestię ponownej ocenie, choć nie widzę w tej kwestii dużej elastyczności.

Teraz, gdy przyszło na świat nasze dziecko, planujemy kolejne. Mieszkanie wystarcza dla 3 osób - przy 4 osobach może zaczynać być ciasno. Budowa nowego domu (przynajmniej w tej dyskusji) nie wchodzi w grę. Przeprowadzka do innego domu również nie - różne powody, nie muszą być przedmiotem dyskusji.

Dom oferuje bardzo dobre warunki do rozbudowy piętra. Na parterze, 20 lat temu zostały już zrealizowane przebudowy na 70 metrów kwadratowych, tak że z niewielkim wysiłkiem można byłoby dokonać powiększenia (statyka, przestrzeń... wszystko pasuje). To byłby teraz plan.

Jak teraz sfinansować tę rozbudowę? Oprócz obecnego obciążonego domu i 40T-BSV (około 8 000 € na dzień dzisiejszy) nie mam praktycznie żadnych oszczędności, ponieważ całą nadwyżkę finansową zainwestowałem w spłatę drogiego kredytu. Architekt szacuje koszty na grubo 120 000 € do 160 000 €, w zależności od dodatkowych życzeń, prac własnych i innych zmiennych czynników. To była tylko orientacyjna szacunkowa wartość podczas pierwszej rozmowy. Szczegóły zostaną przedstawione po podjęciu decyzji. Powiedział, że wraz z kosztami pobocznymi możemy się spodziewać kosztów około 2000 € za m² - z 70 m² rozbudowy to więc około 140 000 € plus/minus.

Teraz przeczytałem trochę i natknąłem się na możliwość pozyskania pieniędzy dzisiaj, ale z rozpoczęciem spłaty dopiero za 3 lata. Czy coś w tym rodzaju - chyba jednak niezupełnie zrozumiałem szczegóły. Mój pomysł polega teraz na pozyskaniu finansowania tak, aby spłatę można było połączyć z następnym etapem finansowania kredytu przedterminowo zakończonego w 2019 roku. Czyli coś w stylu kredytu terminowanego na spłatę 70.000 € pozyskiwane w 2019 roku.

W sumie musiałbym wtedy pozyskać 220 000 € (150 000 € na teraz i 70 000 € za 3 lata). Obecnie dysponuję jedynie oszczędnościami z planowego oszczędzania, które do 2019 roku spłatane mogę otrzymać w wysokości 40 000 € - czyli około 20% kapitału własnego.

Zwiększenie wartości domu poprzez rozbudowę...e i wyczerpany. Powierzchnia mieszkania na piętrze wzrośnie aktualnie z około 90 m² do 160 m². Parter pozostanie bez zmian, lub już istniejący drewniany letni taras zostanie rozbudowany do prawdziwej werandy (zakładana cena).

Obecnie mógłbym miesięcznie przeznaczyć około 400-500 € - czy bank zgodziłby się na taką kwotę, nie wiem. Wiem, że byłbym w stanie to spłacić. Od 2019 roku, z powodu zniesienia jednej raty kredytowej i wypłaty zaoszczędzonej sumy z planowanego oszczędzania, co miesiąc będę dysponował co najmniej 1000 € (na spłatę 20.000 € z kredytu z planowanego oszczędzania i spłatę nowego kredytu).

Czy widzicie tu możliwość uzyskania finansowania? Z jakimi argumentami mogę się zwrócić do banku i mieć nadzieję na powodzenie?

Jestem pewny, że finansowo dam radę. Tylko czy i jak bank weźmie w tym udział, nie jest dla mnie jasne.

A jak to wygląda z dofinansowaniem KfW? Jeśli stary Dom nie spełnia standardów, czy istnieje możliwość skorzystania z dofinansowania KfW poprzez sensowne zmiany, nawet jeśli wartość kredytu przekroczyłaby 150 000 €?

Nie muszę zaczynać budowy jutro - ale chciałbym to zrealizować w ciągu 1-2 lat.

Jak miałaby wyglądać finansowanie? Co mi radzicie?

@noelmaxim: Jeśli to czytasz - moje zapytanie ma nadal ważność. To jest tylko drugie źródło informacji, z którego chcę się dowiedzieć - ale również bardziej prawdopodobna opcja, jeśli wykonalna.

Pozdrowienia,
Xor

Napisany przez Xor
Nikt nie ma na ten temat zdania?

A może źle sformułowałem? Brakuje informacji?

Napisany przez Xor
Ok, wygląda na to, że sformułowałem to skomplikowanie lub jest niejasne. Więc może teraz trochę bardziej uporządkowane:

Istniejący Dom o wartości około 280.000€, dwie jednostki mieszkalne WE1 i WE2, sfinansowane poprzez dwa kredyty w wysokości 115.000€ (DAR1) i 85.000€ (DAR2). Dla każdego z nich ustanowiono zabezpieczenie hipoteką - DAR1 => WE1 (~80%), DAR2 => WE2 (~80%).

Dla DAR1 mam oszczędności hipoteczne (BSV1) zabezpieczające odsetki, które zostaną całkowicie spłacone w 10/2023. Ta oszczędność została przypisana bankowi.
Istnieje również drugie oszczędności hipoteczne (BSV2) w wysokości 40.000€, które początkowo miały być zwrócone DAR2 po zakończeniu okresu wiązania odsetek. Jednak z powodu wydatków na adaptację poddasza termin ten nie jest już możliwy.
Ponadto istnieje oszczędność hipoteczna mojej żony (BSV3) w wysokości 20.000€, która obecnie jest minimalnie oszczędzana z powodu urlopu rodzicielskiego i nie była uwzględniona w żadnych planach.

Szczegóły dotyczące kredytów i oszczędności hipotecznych:

DAR1: 115.000€, 2,75% p.a., okres wiązania odsetek kończy się w 10/2023, miesięczna rata 265.-€, aktualne saldo 115.000€ (płatne są tylko odsetki)
DAR2: 85.000€, 4,05% p.a., okres wiązania odsetek kończy się w 06/2019, miesięczna rata 400.-€, aktualne saldo około 78.500€
BSV1: 115.000€, 1,00% oprocentowanie oszczędności, 2,25% oprocentowanie kredytu, miesięczna rata 400.-€, aktualne saldo około 8.000€ - 40% oszczędności do 10/2023 - przypisane do DAR1
BSV2: 40.000€, 0,25% oprocentowanie oszczędności, 1,5% oprocentowanie kredytu, miesięczna rata 250.-€, aktualne saldo około 7.000€ - 50% oszczędności do 03/2021
BSV3: 20.000€, 0,25% oprocentowanie oszczędności, 1,5% oprocentowanie kredytu, miesięczna rata 60.-€, aktualne saldo około 2.000€ - cel oszczędzania niejasny

DAR1 + BSV1 są praktycznie wyłączone, ponieważ będę płacił tam przez kolejne 17 lat około 650€ miesięcznie, a potem będzie to zakończone. Ponieważ są to umowy długoterminowe, niewiele można zmienić, chyba że sprzedam Dom.

Mam jeszcze małe kredyty (finansowania na 0%, kredyt prywatny na ślub, spłata oszczędności hipotecznych na adaptację poddasza) w sumie około 13.000€ (miesięcznie około 500€ kosztów) oraz aktywa w wysokości około 6.000€.

To tyle informacji, teraz co do planu:

Chciałbym rozbudować Dom lub zwiększyć istniejącą rozbudowę. Szacowany koszt około 150.000€. Im taniej, tym lepiej, na pewno nie będzie drożej.

Mój plan:

Chciałbym zaciągnąć kredyt budowlany w wysokości 200.000€, na 10 lat, z oprocentowaniem 3% i spłatą kapitału w wysokości 1,5%. To oznaczałoby 750€ miesięcznie przy około 135.000€ pozostałej kwocie do spłaty.

kredyt rozłożyłby się następująco:

- 150.000€ za rozbudowę, w tym wszystkie koszty dodatkowe (ustanowienie hipoteki, ubezpieczenia,...)
- 10.000€ na pełne oszczędzanie BSV2
- 7.500€ na pełne oszczędzanie BSV3
- 25.500€ dla trzykrotnego wykonywania nadwyżkowych spłat w wysokości 10% na DAR2, aby pozostała kwota do spłaty w 06/2019 wynosiła około 48.000€ i mogła zostać całkowicie spłacona przez BSV2 i BSV3
- 7.000€ aby spłacić wszystkie małe kredyty itp., razem z wyżej wymienionymi aktywami o wartości 6.000€

Wynik: Miesięczne środki w wysokości 810€ - po odjęciu kosztów kredytu w wysokości 750€ miesięcznie, pozostanie nawet niewielki dodatkowy dochód w budżecie domowym.

Zastanawiam się tylko, czy bankowi wystarczy przedłożenie faktur na 75% kredytu budowlanego, a resztę po prostu wydać bez komentarza. I zastanawiam się, jak przekonać bank, że te działania są zabezpieczone. Bank prawdopodobnie nie będzie mógł ustanowić nowych hipotek - chyba że na nową rozbudowę. Nie mam pojęcia, jak to wyliczą... Czy warto znać inne sensowne opcje?

Myślałem także o zamknięciu oszczędności hipotecznych (2+3), przeznaczeniu pieniędzy na nadwyżkowe spłaty/zwiększenie rat, oraz wzięciu kredytu z gwarancją na spłatę DAR2. A na rozbudowę zaciągnąć oddzielny kredyt. Ale chyba w sumie wychodziłbym na tym gorzej, co sądzisz?

Napisany przez BenniG
Więc po prostu zapytaj w banku, czy to z tobą zrobią.

Wygląda to atrakcyjnie zarówno wizualnie, jak i ekonomicznie na pierwszy rzut oka.
Na pewno już wiesz, jakie opłaty będą na ciebie ciążyć.

Twoje dochody będą odpowiednio wysokie przy zobowiązaniu wynoszącym 1 900 € na twoje kredyty i umowy oszczędności mieszkaniowe.

Dlaczego nie spłacasz ogólnie DAR2 szybciej i nie inwestujesz w BSV3?

Napisany przez Xor
Dziękuję najpierw za odpowiedź :-)

Myślę, że mogę to zrobić tylko w banku, w którym już mam wszystkie inne rzeczy. Inny bank raczej nie zgodzi się na drugorzędną hipotekę w wysokości 200 000€, prawda?

Nie spodziewam się żadnych opłat. Odszkodowanie za wcześniejszą spłatę nie będzie konieczne, ponieważ do 2019 roku dokonam tylko trzy razy dodatkowej spłaty zgodnie z umową kredytową. Po tym terminie oprocentowanie zostanie zakończone, a resztę spłacę z BSV. Inny kredyt pozostanie nietknięty.

Koszty ubezpieczenia raty kredytu są uwzględnione w kwocie 200 000€. Bank będzie w każdym razie nalegał na taką kwotę z uwagi na wysokość. Opłaty notarialne za zmianę zabezpieczenia hipotecznego również zostały uwzględnione w kwocie 200 000€. W rzeczywistości oba te elementy zostały w całości uwzględnione w kwocie 150 000€ na rozbudowę.

Miesięczne obciążenie zmieni się tylko minimalnie. Obecnie spłacamy około 1800€ na kredyty, oszczędności budowlane itp. Potrzebujemy około tej samej kwoty do życia (w tym ubezpieczenia, paliwo, jedzenie i picie, prąd/gaz/wodę, dziecko, ubrania). Jednak w tej kwocie zawarty jest już każdy luksus, który sobie na coś pozwalamy.

Obecnie miesięcznie wpływa około 3800€, wliczając w to również zasiłek na dziecko. Moj żona jest na urlopie rodzicielskim do września. Jeśli nie planujemy kolejnego potomstwa (co jest planowane), wróci do pracy jak wcześniej, co oznacza dodatkowe 200-300€ netto miesięcznie. Jednak na razie nie chcę tego uwzględniać.

Trzeba byłoby przeliczyć się między DAR2 zamiast BSV3. Czysto matematycznie bardziej opłaca się szybciej spłacić kredyt oprocentowany na 4% niż zasilać oszczędności budowlane oprocentowane na 0,25%. Jednak to, czy wystarczy bez powstawania większej luki, trzeba jeszcze sprawdzić.

Offtopic: Czy można uzyskać wsparcie KfW na rozbudowę, która polega TYLKO na rozbudowie zgodnie z najnowszymi przepisami? Nie mogę znaleźć żadnych konkretnych informacji na ten temat...

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Xor,

naturalnie rozbudowa jest kwalifikowana do finansowania przez KfW, jednak bank podporządkowany jeszcze bardziej traci zainteresowanie udzieleniem finansowania w formie długu subordynowanego. Który to był ponownie bank pierwszorzędny?

Jak obecnie zostały rozdzielone pożyczki na poszczególne obiekty?

Napisany przez Xor
Pożyczki są zaciągnięte w banku Sparda Bank Südwest. Wszystkie umowy oszczędnościowo-kredytowe są zawarte w Schwäbisch Hall.

Pożyczki, jak wyżej napisano, są podzielone na obie nieruchomości. Obydwie nieruchomości należą do mnie w całości - zostały podzielone tylko dlatego, że najpierw kupiłem tylko mieszkanie na piętrze od swoich rodziców, a dwa lata później resztę.

Nieruchomość 1 to parter z istniejącym przybudówką o powierzchni około 150m² - na niej zaciągnięta jest pożyczka DAR1 w wysokości 115.000€, BSV1 zostało przypisane do banku. Nieruchomość 2 to piętro z obecnie wykończonym poddaszem o powierzchni około 100m² - na niej zaciągnięta jest pożyczka DAR2 w wysokości 85.000€.

Ocena banku wtedy była taka:

Nieruchomość 1 - wartość 143.000€
Nieruchomość 2 - wartość 96.000€

Poddasze nieruchomości 2 zostało jak wspomniano wykończone (w 2014 roku), co nie zostało uwzględnione w wycenie banku wtedy (w 2011 roku). Nie wiem, jaki dodatkową wartość wnosi wykończenie poddasza. Nie wiem także, jaka wartość wzrostu może przynieść 70m² (brutto) przybudówka przy nieruchomości 2.

Moim zdaniem bank był wyceniając nieruchomości wtedy bardzo nisko. Chociaż słyszałem tylko z opowieści, domy w naszej ulicy były sprzedawane za kwoty znacznie przekraczające 250.000€ - a nie miały żadnych przybudówek, nowego dachu, ogrzewania podłogowego, wykończonego poddasza ani innych modernizacji.

Temat z innej dziedziny: Ile kosztuje profesjonalna wycena nieruchomości?
Temat z innej dziedziny 2: Ile kosztuje wykonanie Certyfikatu Energetycznego? I kto to robi? Aby zobaczyć, jakie korzyści może przynieść to w kwestii wsparcia KfW?

Napisany przez NaTwoim13
Dla dofinansowania KfW certyfikat energetyczny ci nie pomoże. Jeśli budujesz zgodnie z zasadami efektywności energetycznej, to tylko przy współpracy z doradcą energetycznym lub poprzez realizację pojedynczych działań. Certyfikat energetyczny nie pomoże w weryfikacji wartości dla KfW 153, ponieważ nie można sporządzić certyfikatu dla czegoś, co dopiero ma być zbudowane.

Również ekspertyza nie przyniesie korzyści dla twojego projektu, nie zostanie uznana przez bank i moja ocena już jest dostępna.

Napisany przez Xor
Co proponujesz? Chętnie również poprzez e-mail - i tak czekam na odpowiedź :-)

Napisany przez NaTwoim13
Tylko się zaloguję, odezwę.

Napisany przez KeinPlanHaber
Możesz to zrobić tylko z banką, która obecnie udziela kredytu hipotecznego, na podstawie którego zostanie ponownie uwzględnione prawo budowlane oraz księgi wieczyste. Twoje oceny są więc niepotrzebne. Twoja pozycja negocjacyjna jest więc suboptymalna. Czy parter jest wynajęty? Czy zamieszkujecie obecnie 240 m² i chcecie dobudować dodatkowe 70 m²?

Napisany przez Xor
W mieszkaniu na parterze mieszkają moi rodzice bezpłatnie z dożywotnim prawem do zamieszkania.

Tak, mieszkanie na piętrze jest rozbudowywane. Obowiązujące zabezpieczenie tego kredytu, zapisane na nieruchomość na piętrze, wygasa w 2019 roku. Dlatego też rozważam możliwość włączenia potrzebnego kredytu przedterminowego do nowego finansowania.

Albo - co byłoby moją ulubioną opcją - spłacić całkowicie moje dwa i trzy konto oszczędnościowe mieszkaniowe (BSV2+3) i dokonywać dodatkowych spłat zgodnie z umową kredytową do 2019 roku. Wówczas w 2019 roku całkowicie spłacić kredyt z pomocą środków z BSV i następnie zabezpieczyć bez obciążenia kredytu nieruchomość na piętrze jako zabezpieczenie dla nowego kredytu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata