Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Jak sensownie zainwestować pieniądze? Budżet 50-100€ miesięcznie.

Napisany przez shenox
Cześć, jak w tytule już napisałem, jestem całkowitym nowicjuszem w tej dziedzinie, ale chciałbym spróbować zainwestować swoje pieniądze w inny sposób niż na zwykłym koncie oszczędnościowym.
Dlatego chciałbym mieć do dyspozycji około 50-100 € miesięcznie i chciałbym je rozsądnie zainwestować.
Czytałem już kilka razy, że fundusze ETF mogą być dobrym wyborem, ponieważ można w nie dowolnie inwestować, a nie trzeba płacić opłat tak jak w przypadku akcji, co przy moim budżecie skutkowałoby jedynie stratami.
Jednak mam pytanie, gdzie w ogóle mogę to zrobić?
Czy istnieją lepsze alternatywy? Na przykład kontrakty CFD lub giełdy tokenów?
Bardzo bym docenił jakąś pomoc!

Napisany przez brainy
Plany oszczędnościowe ETF są dostępne np. w comdirekt lub innych.

Napisany przez Cici
Hhm, ten wątek byłby jednak wystarczający na ten temat:

Napisany przez lolania
Ja, chciałbym najpierw przetestować, zanim zainwestuję pieniądze w akcje. W końcu trzeba najpierw zaznajomić się z całą tematyką. W sieci istnieje wiele gier giełdowych, które trzymają się aktualnych liczb i zbliżają się do rzeczywistości, tylko że gra się bez użycia pieniędzy. Spróbuj zajrzeć na stronę https://www.boersenpoint.de/boersenspiel/. Wygląda to dość interesująco, może i ja spróbuję tam swojego szczęścia. ;-) Kiedyś miałem taką grę w szkole kilka lat temu jako projekt grupowy z udziałem banku. Było naprawdę fajnie.

Napisany przez FinanzHans1
Cześć! Osobiście również zastanawiam się, w jaki sposób mogę zainwestować trochę pieniędzy, nie ryzykując ich stracenia (przy dzisiejszych stopach procentowych pieniądze raczej słabo rosną na koncie oszczędnościowym). Jestem na samym początku, dlatego nie mam jeszcze żadnych wskazówek, ale mogę Ci polecić podcast Finanzrocker. Bardzo spokojnie i zrozumiale tłumaczy, jak działa inwestowanie i co można zrobić. Ja zawsze go słucham w drodze do pracy, naprawdę sprawia przyjemność. Pozdrowienia i powodzenia! Hans

Napisany przez 2Bolitho
W swoich rozważaniach przypomniała mi się książka Cashkurs Dirka Müllera:

Lub też:
Tutaj chodzi o strategię dywidendową. Mój sposób polegałby na inwestowaniu 50-100 euro miesięcznie. Gromadź pieniądze na koncie oszczędnościowym, aż będziesz miał 1 500 euro. Następnie zainwestuj je w akcje dywidendowe. I zacznij oszczędzać od nowa. Teraz dochodzą do tego dywidendy, dzięki czemu osiągniesz cel szybciej. Przy wyborze akcji należy zwrócić uwagę na rzeczywiście solidny model biznesowy. Tak naprawdę nie chciałbyś już nigdy sprzedać akcji. Szczegóły na ten temat znajdziesz np. w książce lub poprzez wyszukiwanie w Google. ... oraz wkrótce na stronie internetowej poświęconej temu tematowi.

Napisany przez finanzbulle
Cześć,
Jeśli jesteś początkującym z małym kapitałem, warto rozważyć na przykład plan oszczędzania w ETF-ach. Naprawdę dobre informacje dla początkujących oferuje kanał YouTube Aktien mit Kopf. Tutaj można zdobyć naprawdę dużo podstawowej wiedzy.
Pozdrowienia,
finanzbulle.de

Napisany przez Johannes-TZI
Cześć shenox!
Dla mniejszych kwot inwestycyjnych doskonale nadają się programy oszczędnościowe w papierach wartościowych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata