Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: refinansowanie, finansowanie zwykłe, kredyt terminowy???

Napisany przez TheEmporer
Witajcie razem,
może ktoś mi pomoże z moim problemem. Pięć lat temu postawiliśmy nowy Dom i w tym celu zawarliśmy finansowanie budowy w naszym banku domowym, które obejmuje kilka składników. W skrócie, są to następujące składniki:

1. Wohnriester = 165.000 € (Czas trwania wraz z spłatą/dotacjami itp. 25 lat)
2. pożyczka budowlana R+V = 50.000 € (Czas trwania 10 lat z oprocentowaniem 4,45 % - kończy się 06/2021, wpłaty dodatkowe w dowolnej wysokości w dowolnym czasie. Hipoteka)
3. pożyczka budowlana R+V = 45.000 € (Czas trwania 10 lat z 3,95 % - kończy się 02/2022, wpłaty dodatkowe w dowolnej wysokości w dowolnym czasie. Hipoteka) niestety musiała zostać podjęta dodatkowa finansowanie ze względu na koszty budowlane, które nie mogły być przewidziane

Jak dotąd. Obecnie stopy procentowe kredytów budowlanych są na bardzo niskim poziomie, od kilku dni zajmuję się literaturą fachową i zastanawiam, czy nie mogę spłacać bardziej efektywnie lub korzystniej dla mojego portfela. Chcę również pozbyć się dodatkowego finansowania tak szybko, jak to możliwe, ponieważ bardzo mnie on irytuje.

Teraz zastanawiam się tylko, jak najlepiej rozwiązać ten problem, czy jest możliwe zrezygnowanie z obowiązującej stopy procentowej lub refinansowanie, lub czy opłaca się rozważyć kredyt terminowy. Według pierwszych prognoz stopy procentowe mają pozostać na dotychczasowym poziomie. Dlatego jest jeszcze trochę czasu na zastanowienie. Jednak chcę jak najszybciej zastanowić się nad dalszym postępowaniem.

Interesuje mnie także, czy mogę połączyć obie pożyczki R+V w przyszłości. Jednak problemem są różne okresy kredytowania. Jednak z mojego zrozumienia, jeśli mogę wpłacać dodatkowe środki w dowolnej wysokości, to gdybym na przykład w 07/2021 skorzystał z nowej pożyczki, mogę spłacić część salda kończącej się w 02/2022 pożyczki.

Być może ktoś może mi pomóc lub rzucić nieco światła na tę sprawę.

Dziękuję z góry.

Pozdrowienia,
The Emporer

Napisany przez 6Bankkaufmann
2 i 3 dowolne dodatkowe spłaty możliwe, super. Kiedy kończy się okres zabezpieczenia oprocentowania dla 1?

Napisany przez NaTwoim13
kredyty hipoteczne to nie są kredyty budowlane, to zwykłe kredyty hipoteczne, nazywają się one Fix und Flex od R+V.

Kto jest pierwszym wierzycielem, zakładam, że Raiffeisen Bank! Okres konsolidacji oprocentowania na 10 lat? W takim razie można zastosować klauzulę odstąpienia od umowy, myślę, że tak jest.

Dziękuję za odpowiedzi.

Sprostowanie: Zablokowanie oprocentowania dla 1 również wygasa w 06/2021. Czy warto przetransferować Wohnriester lub wybrać inną alternatywę w obecnej sytuacji? Dotąd byłem zadowolony z tego produktu. Dodatkowo, mając dwójkę dzieci, dodatkowe dofinansowania wraz z żony mogą wynosić prawie 1000 euro rocznie. To nie jest złą kwotą na przestrzeni całego okresu kredytowania. Oczywiście, wadą jest opodatkowanie w wieku emerytalnym i brak natychmiastowej spłaty, a jedynie gromadzenie kapitału.

Jestem otwarty na rady. Mam już umówioną wizytę z moim doradcą finansowym na początek lutego i chcę omówić z nim wszystko.

Chciałbym sprostować to dotyczące R + V. Sprawdziłem jeszcze raz umowy kredytowe. To czysty kredyt od Volksbank. Przepraszam za zamieszanie...

Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Cześć The Empore,

po pierwsze powinniście sprawdzić umowy z VoBa dotyczące skuteczności pouczenia o odwołaniu, a po drugie mogłoby być interesujące rozważenie kredytu z gwarancją stałej stopy procentowej (Forwarddarlehen). Jeśli chcesz obniżyć oprocentowanie dwóch mniejszych kredytów z 4% na około 2% poprzez FD, to konieczne jest zawarcie umowy Forward, ponieważ nikt nie chciałby przejąć długu na drugim miejscu w księdze wieczystej po pożyczce z VoBa. Oczywiście, chyba że wie, że w przyszłości będzie mógł również zająć pierwsze miejsce. Rozwiązaniem w tym przypadku byłby Forward na 60 miesięcy i natychmiastowa spłata obu kredytów pobocznych.

Jak sądzisz, ile teraz wart jest ten Dom?

Dokładnie to miałem zamiar zrobić z Forwardem lub chciałem omówić to z moim doradcą finansowym. Zajrzałem już do tego wcześniej. Volksbank współpracuje z Münchner Hypothekenbank. Obecnie oferują kredyt forwardowy bez opłat za udostępnienie. Można go zawrzeć nawet do 66 miesięcy z wyprzedzeniem. Wasze odpowiedzi trochę mnie uspokoiły, że idę we właściwym kierunku. Przede wszystkim, przy stałej miesięcznej racie, miałbym znacznie wyższą spłatę, co pozwoliłoby mi zaoszczędzić na odsetkach lub spłacić je szybciej.

Co mnie jeszcze zastanawia, to pytanie, czy powinienem już teraz coś zawrzeć, czy poczekać. Z tego co przeczytałem w różnych czasopismach branżowych, oczekuje się dalszego obniżenia stóp procentowych. Jakie jest wasze zdanie?! Połączenie obu kredytów w jeden później też nie powinno być problemem, prawda?!

Napisany przez NaTwoim13
DLACZEGO? Nawet w przypadku obu długów podrzędnych od razu następuje zysk od odsetek, więc korzyść jest natychmiastowa! Nikt nie wie, jak będą się rozwijać odsetki, faktem jest, że obecny poziom jest historycznie niski. Jeśli będziemy musieli zapłacić trochę więcej za Forward, ponieważ spread, który musimy ponieść, nie został uwzględniony (odsetki pozostają na tym samym poziomie), to Forward opłaca się z tego względu, że tylko dzięki niemu można/zgromadzić się dwóch drogich długów podrzędnych. Jak już wspomniano, żadna inna bank nie wyprzedzi VoBa, chyba że wie, że ​​wkrótce zajmie to pierwsze miejsce, ponieważ istnieje ważna (Forward) umowa!

Jeszcze jedno, doradca finansowy powinien im to powiedzieć, MHB nie spłaca pożyczek z koncernu (VoBa należy do koncernu)! Zawsze trochę mnie to dziwi, bo potrzebny był doradca finansowy, ale informacje i pomoc. Czy to jest doradca finansowy czy doradca finansowania? Oba mają zazwyczaj znaczące różnice.

Ponadto stwierdzenie, że nie ma opłat za zaangażowanie w przypadku kredytu Forward, jest całkowicie nieistotne, ponieważ one nigdy nie występują, właśnie dlatego co miesiąc otrzymuje się dodatkową odsetkę w wysokości 0,02 - 0,05% (w zależności od dostawcy). Niektórzy dostawcy pobierają tę opłatę dopiero po 6-12 miesiącach. To właśnie na tych dwóch parametrach

- kiedy rozpoczyna się opłata, lub kiedy bank ją nalicza (ile miesięcy jest darmowych)
- jak wysoka jest opłata miesięczna

wybierany jest bank oferujący najlepsze warunki Forward. MHB nie wyróżnia się w tych dwóch parametrach.

Do tego dochodzi bardzo istotne

- ile jest dopuszczalnych wypłat (jeśli klient ma kilka kredytów o różnych terminach wygaśnięcia)
- jaki może być czasowy dystans między pierwszą a drugą wypłatą

i oczywiście - również istotne - podstawowe warunki banku, na które nakłada się wszystko. Każda wypłata jest również zawsze odrębnym kredytem, ponieważ różne warunki za sprawą różnych okresów opłat.

Biorąc pod uwagę wszystkie parametry takie jak

- sytuacja wyjściowa klienta w odniesieniu do stopnia obciążenia nieruchomości
- kwoty wypłat, czyli ile bloków
- okres opłaty (do kiedy lub do kiedy zostanie wypłacone)
- podstawowe warunki/podstawowe warunki banku

wybierany jest najlepszy dostawca Forward. Właściwie to proste!!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata