Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Nowi pracownicy powinni mądrze wykorzystać pieniądze w życiu zawodowym.

Napisany przez SecPow
Cześć wszystkim,

obecnie zastanawiam się, jak najlepiej i najskuteczniej zabezpieczyć moją przyszłość.
Co do mnie: Mam 22 lata i niedawno ukończyłem szkolenie zawodowe, obecnie mam stałe zatrudnienie.
Mam już ubezpieczenie emerytalne, aktualnie składka wynosi tylko 11€ miesięcznie, ale chciałbym ją zwiększyć.
Niezbedne ubezpieczenia (od odpowiedzialności cywilnej, od nieszczęśliwych wypadków zawodowych, OC) także mam.
Pracodawca wpłaca około 10€ na prawie ubezpieczenie kapitałowe, które obecnie ma 60% minimalnej wkładanej kwoty na osiągnięcie 10k zł. Ze względu na moje zarobki nie kwalifikuje się już do państwowej pomocy finansowej.
Mój pracodawca oferuje również program emerytalny (bAV), do którego do tej pory wpłaca (automatycznie -> nie z mojej inicjatywy).

Ogólnie po wszystkich potrąceniach i potrzebach własnych pozostaje mi miesięcznie około 1200€ do oszczędzania/inwestowania itp.
Teraz zastanawiam się, jak najlepiej postępować z tymi pieniędzmi. Mój pracodawca oferuje mi fundusze emerytalne i plan konta kapitałowego (?) na emeryturę.

Przeczytałem już wiele, ale niestety nie mam jeszcze pełnego obrazu. Chciałbym przeznaczyć część dostepnych pieniędzy na krótkoterminowe inwestycje/zakupy. Ponadto jestem gotów podjąć pewne ryzyko inwestycyjne z częścią pieniędzy, chociaż chciałbym także zainwestować część w bezpieczne środki.
Dodatkowo zastanawiam się, czy ze względu na aktualnie niskie stopy procentowe powinienem już teraz założyć kolejny program oszczędnościowy, aby zabezpieczyć sobie obecne stopy procentowe?

Potrzebuję planu, gdzie i ile powinienem zainwestować oraz czy sensowne jest skorzystanie z programów emerytalnych oferowanych przez pracodawcę (ze względu na wykorzystane dochody brutto). Planowałbym regularne oszczędzanie w obecnym programie oszczędnościowym tak, aby mógł on być wypłacony w przyszłości – nie chciałbym korzystać z kredytu. Chciałbym także zwiększyć moje zaoszczędzone składki na rzeczem ubezpieczenia kapitałowego o 40€ i zainwestować je w plan oszczędnościowy VL-sparplan – lub może przenieść te środki do bAV.

Obecnie brakuje mi ogólnego zrozumienia sytuacji i chcę teraz – wcześnie – zacząć zabezpieczać moją przyszłość oraz mądrze inwestować/wykorzystywać pieniądze, aby zabezpieczyć moją emeryturę, ale także kompletować wymaganą gotówkę na krótkoterminowe cele (lokata?). Nie mam jednak pojęcia, ile i gdzie najlepiej powinienem ulokować te pieniądze, myślę, że lepsze jest niż zostawić je na koncie bieżącym?

Czy moglibyście mi pomóc i przygotować mały plan w stylu:
1. lokata -> 100€ miesięcznie;
2. Bausparer do czasu alokacji 50€ miesięcznie
3. Nowy Bausparer na późniejszy Dom z niskimi stopami procentowymi 100€ miesięcznie
4. Plan oszczędnościowy VL 40€
5. Plan oszczędnościowy ETF 100€ miesięcznie
6. ubezpieczenie emerytalne: zwiększyć do 50€
7. bAV: wpłacić 50€
8. Kolejna umowa emerytalna ....

Dziękuję z góry!
Pozdrowienia
Niko

Napisany przez fossil
Cześć Niko,
cieszę się, że już teraz (w tak młodym wieku) zastanawiasz się nad swoją przyszłością finansową. Aby spojrzeć czasami w innym kierunku, chciałbym skupić Twoją uwagę na pieniądzach. Każdy oszczędzający i inwestor powinien wiedzieć, w co inwestuje.
Wszystkie produkty, o których wspomniałeś opierają się na pieniądzu. Jednakże pieniądz jest dobrym środkiem wymiany, ale w żadnym wypadku nie jest dobrą podstawą inwestycji. Jeśli weźmiemy pod uwagę tylko opublikowaną inflację, to Twoje majątek będzie gwarantowanie maleć. Dodatkowo dochodzą jeszcze koszty i opłaty wynikające z umów.

Wiadomo, że mniej niż 10% populacji świata posiada ponad 90% światowego majątku. Jednak większość ludzi oszczędza pieniądze w różnej formie.
Przy wyborze podstawy majątku warto zwrócić uwagę też na wartości rzeczowe. Co trzeba wziąć pod uwagę:
1. Powinien istnieć płynny rynek, który umożliwia zakup lub sprzedaż wartości rzeczowej bez problemów w każdym momencie.
2. Wartość rzeczowa powinna być mobilna (możliwa do przeniesienia), abyś mógł ją zabrać ze sobą wszędzie, jeśli zmieni się Twoja sytuacja życiowa.
3. Wartość rzeczowa powinna być zabezpieczona przed standardowymi ryzykami (pożar, kradzież, burza itp.) oraz przed utratą wartości.
4. Wartość rzeczowa powinna być łatwa w obsłudze. Nie powinno być konieczności zarządzania nią, a jej zasada powinna być prosta do zrozumienia.

Więc jeśli znajdziesz wartość rzeczową, która jest akceptowana wszędzie na świecie, którą możesz zabezpieczyć przed utratą wartości i która jest łatwa w obsłudze, to jesteś znacznie dalej.
Niestety, nie mogę tutaj publicznie więcej na ten temat pisać, ponieważ byłoby to niesprawiedliwe w stosunku do moich klientów.

Powodzenia!
Pozdrowienia
Axel

Napisany przez xlarge
Ważne jest, aby na koncie oszczędnościowym mieć środki w wysokości 3 miesięcznych pensji netto - aby w przypadku nieplanowanych zakupów (naprawa samochodu/pralki, telewizora itp.) nie trzeba było brać kredytu.

Inwestowanie w aktywa rzeczowe jest słusznym posunięciem (nieruchomości, akcje, fundusze ETF) lub, przy odpowiedniej wiedzy, również w samochody zabytkowe/sztukę... należy jednak uważać na inwestowanie w bańki spekulacyjne (znaczki pocztowe/figurki z Kinder Niespodzianki/karty telefoniczne/projekty Prokon/partycypacje w żeglugowych) Ponadto, obiecując duże zyski wiążą się również z dużym ryzykiem.

Jeśli chodzi o oszczędności mieszkaniowe z premią państwową, trzeba zwrócić uwagę, aby było to uwzględniane na podstawie dochodu opodatkowanego, a nie dochodu brutto - który może być znacznie niższy po uwzględnieniu odliczeń podatkowych - w niektórych przypadkach można także ubiegać się o dodatkową premię mieszkaniową.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata