Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytania dotyczące pożyczki Z15.

Napisany przez Hexer
Hej wszystkim.

krótka informacja:

finansowanie mieszkania w wysokości 293 000 €
z dziewczyną i 1,5-letnim synem.
Dziewczyna jest jeszcze na urlopie rodzicielskim do września.

mielibyśmy teoretycznie otrzymać następujące wsparcie według Biura Pomocy Mieszkaniowej:

Dług o obniżonym oprocentowaniu z rynku kapitałowego Z15: 50 700 €
Bezpośredni dodatek: 17 100 €
Dług uzupełniający 223 400 €

sama kalkulacja nie była dla mnie do końca jasna, ale w jakiś sposób wynika z wkładu własnego.
Pierwotnie planowaliśmy pokryć dodatkowe koszty (np. pośrednika) za pomocą wkładu własnego i sfinansować nieruchomość w 100%. Było to około 9%. Brakujące 6% do minimum 15% zostały więc zamienione w bezpośredni dodatek.
Pani wyliczyła z tego maksymalne możliwe kwoty.
teraz moje pytania, zanim prześlę to wszystko do L-Banku:

1. czy L-Bank również finansowałaby w 2. rzędzie, jeśli weźmę dłuż uzupełniający w innym banku, który na pewno będzie chciał być w 1. rzędzie?

2. ten bezpośredni dodatek; jak go należy zrozumieć i czy trzeba go zwrócić, czy po prostu jest to państwowy dodatek do finansowania?

3. i najważniejsze pytanie: jesteśmy tuż poniżej maksymalnego limitu dochodów dzięki mojemu samemu dochodowi. Dlatego dołączyliśmy następujące potwierdzenie:

Urlop rodzicielski, który wziąłem z okazji narodzin naszego syna xxx, kończy się początkowo dnia xx.09.2016.
Zastanawiam się nad przedłużeniem urlopu rodzicielskiego o kolejny rok lub ewentualnie podjęciem działań doskonalących, aby uzyskać wyższe kwalifikacje w moim ostatnim wykonywanym zawodzie.
Zapewniam, że aktualnie nie mam zamiaru rozpocząć czynnego zarobkowego zatrudnienia po xx.09.2016.

podpis xxxxxxx

Załóżmy, że otrzymujemy takie wsparcie i w ciągu kolejnych 12 miesięcy otrzymuję podwyżkę pensji lub moja dziewczyna zdecyduje się jednak wrócić do pracy, ponieważ przedszkole będzie dodatkowym kosztem...
czy wtedy trzeba zwrócić wsparcie, czy też po 12 miesiącach ponownie trzeba przedstawić dowód, że nie przekroczyłem limitu?

nie chcemy być zmuszeni do wiązania się na stałe z naszymi planami zawodowymi tylko ze względu na wsparcie.

czy ktoś ma tutaj doświadczenie z L-Bankiem? Dlatego nie chciałem od razu pytać, ponieważ mogłoby to być odebrane jako zły zamiar.

jesteśmy teraz bardzo niepewni w tej kwestii, ale chcielibyśmy także uzyskać wsparcie, jeśli to możliwe.

Re: Pytania dotyczące pożyczki Z15.

Napisany przez hoehlenbewohner
1. L-Bank nie awansuje w waszej konfiguracji do drugiego stopnia.
2. Oczywiście musisz zwrócić dotację. Stanowi ona tylko kapitał własny w sensie liczb.
3. Limity dochodów muszą być przestrzegane 12 miesięcy po złożeniu wniosku. Jeśli więc złożysz wniosek w lutym 2016 roku, musicie pozostać poniżej tej granicy do stycznia 2017 roku. Zakładam, że w przeciwnym razie część sfinansowana musi zostać zwrócona, ale nie wiem dokładnie, jak to ma wyglądać.

Nie rozumiem także wysokości kredytu.
W zależności od miejsca zamieszkania (i wynikającej stąd kategorii obszaru) udział udzielonego kredytu powinien być znacznie większy.
Przy mieszkaniu wartym prawie 300 000€ zakładałbym właściwie kategorię I, gdzie maksymalna kwota dla zakupu używanej nieruchomości i obecności dziecka małoletniego w gospodarstwie domowym wynosi 200 000€.
W zaproponowanej konfiguracji oszczędność na odsetkach jest zbyt mała, żeby brać pod uwagę wszystkie pułapki kredytu Z15.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata