Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Umów na Bausparvertrag LBS-V30 kilka pytań.

Napisany przez uranobody
Cześć wszystkim,

dzisiaj dostałem wyciąg roczny dotyczący rachunku oszczędnościowego mojej dziewczyny, który dotychczas był traktowany mało ważnie, dlatego szukam Waszej rady.

Znalazłem w internecie przykładowe obliczenia, na dole znajdują się także cechy stawki LBS-V30 https://www.forium.de/formulare/72417_spar_10.pdf

Oto dane umowy:
Suma umowy: 10.000€
Data rozpoczęcia umowy: 28.04.2011
Obecne saldo: 1464,05€
Oprocentowanie salda 1,5%
Premia procentowa 110% 2)
Co do premii procentowej, oto co jest napisane:
2)Po 7 do maksymalnie 10 latach trwania umowy, jeśli zrezygnuje się z pożyczki albo rozwiąże umowę, całkowite oprocentowanie wynosi około 3%.
Od początku 11 roku trwania obowiązywania umowy premia procentowa zostaje ustalona na stałym poziomie na podstawie bazowego oprocentowania uzyskanego w okresie do 10 lat.

Teraz moje pytania.

1. Jak zrezygnować z pożyczki? Czy dobrze rozumiem, że muszę to zrobić między 7. a 10. rokiem? Czy czas ma znaczenie? (np. po 7 latach czy 9 latach)?

2. Premia procentowa jest wypłacana co roku począwszy od 11. roku?

3. Premia procentowa jest obliczana w ten sposób, że jeśli uzyska się łącznie 500€ odsetek w ciągu 10 lat, to 500€ * 110% = 550€

4. Jak długo można prowadzić umowę? Czy nieograniczenie?

5. Jak postępować teraz najlepiej? Od środka 2015 r. ponownie z wykładek pracodawcy wpływa 40€.

Moim pomysłem jest dodatkowe oszczędzanie 40€ miesięcznie (jeśli to jest możliwe) tak, aby całkowita kwota do kwietnia 2021 roku (czyli po 10 latach) wynosiła około 6.500€, a łączna kwota odsetek wyniosłaby około 350€.

Następnie najlepiej przestać wpłacać dodatkowo, aby otrzymywać normalne odsetki (1,5%) + coroczną premię w wysokości 385€ (350€ x 110%).
Czy widzę to dobrze? Czy popełniam błąd myślowy? A może powinienem wpłacać więcej?
Wtedy otrzymałbym około 7,4% odsetek od 11. roku, jeśli się nie pomylę.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata