Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Zmiana ubezpieczenia

Napisany przez Vadim89
Cześć ludzie,

niestety zrobiłem bardzo głupi błąd podczas zmiany ubezpieczenia. Zrezygnowałem ze starego ubezpieczenia i zawarłem nowe, ale biegnie ono na mojego ojca.

Jestem właścicielem pojazdu w umowie, a mój ojciec jest ubezpieczycielem głównym + dzieckiem ubezpieczonym.

Niestety byłem bardzo nieuważny i nie zauważyłem, że moje dotychczasowe ubezpieczenie trwa jeszcze rok i zostało anulowane dopiero na 1.11.16. Wprowadziłem się w błąd, myśląc, że mogę anulować moje ubezpieczenie do 30.11 i nie zdawałem sobie sprawy, że liczy się termin główny. Błąd był niestety extremalnie głupi, więc rozumiem, jeśli niektórzy napiszą tutaj tylko po to, aby to podkreślić.

Tak czy inaczej, chciałem teraz zarejestrować moje auto, aby wyjść z obowiązującej umowy ubezpieczeniowej i natychmiast potem (tego samego dnia) zarejestrować samochód na mojego ojca (z tym samym numerem rejestracyjnym).

Teraz mam następujące pytania:

1. Czy w ogóle mogę to zrobić i czy jest to legalne?
2. Czy mój ojciec musi poinformować swoje nowe ubezpieczenie, że pojazd jest teraz zarejestrowany na niego, a nie na dziecko?

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. Niestety jestem laikiem w tych sprawach, dlatego popełniłem taki głupi błąd.

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie, Vadim

Napisany przez Daukind
Możesz zrejestrować samochód, a potem Twój ojciec może zarejestrować go na siebie i ubezpieczyć, ale wtedy nie będziesz już zbierać zniżek za ubezpieczenie bezszkodowe. Nie jestem pewien, czy numer rejestracyjny może być przeniesiony.

Nie jestem pewien, czy koszty wyrejestrowania, zarejestrowania i ewentualnie nowych numerów rejestracyjnych zrównoważą składkę ubezpieczeniową...

Napisany przez Vadim89
@Daukind, dziękuję za odpowiedź. ubezpieczenie na mnie wynosiło około 1000€ rocznie. Na mojego ojca teraz wynosi tylko 430€. Masz rację, moje klasy SF pozostaną niezmienione, ale w przyszłości mogę przejąć te mojego ojca.

Czy mógłbyś mi powiedzieć, skąd wiesz, że proponowane przeze mnie rozwiązanie jest wykonalne? Chciałbym uniknąć dalszych błędów.

Serdeczne podziękowania za pomoc!

Napisany przez katalog49
Umowa, która faktycznie została wypowiedziana, obowiązuje do 01.01.2016 r. W tej umowie Twój ojciec jest ubezpieczającym, a Ty właścicielem samochodu? Czy w starej umowie Ty byłeś ubezpieczającym i właścicielem, a w nowej Twoj ojciec jest ubezpieczającym i właścicielem?

Ponieważ jeśli Twój ojciec pozostaje ubezpieczającym, zmiana rejestracji nic nie daje. Musisz wyjaśnić, kto był kiedy ubezpieczającym i właścicielem obu umów oraz kto ma być ubezpieczającym i właścicielem w przyszłości.

Napisany przez Vadim89
@Katalog49,

Umowa (1), która dotyczy mnie (ubezpieczenie A), wygasa 1.11.2016 r.
Podpisałem nową umowę (2) (ubezpieczenie B).

Umowa 2: Mój ojciec jest ubezpieczającym, a ja jestem ubezpieczony jako dziecko ubezpieczającego. Jednak samochód jest zarejestrowany na mnie, a nie na mojego ojca.
Chciałbym teraz zarejestrować samochód na mojego ojca, aby móc anulować umowę (1) i nie być już ubezpieczony w firmie ubezpieczeniowej A.

Umowa 2 ma pozostać bez zmian, ale samochód ma być zarejestrowany na ubezpieczającego.

Mam nadzieję, że udało mi się to wyjaśnić.

Dziękuję!

Napisany przez katalog49
Tak, to powinno działać. Ważne jest, że w kontekście ubezpieczyciela A ryzyko ubezpieczone znika. Jeśli nadal jesteś właścicielem pojazdu, nie uprawnia to do wypowiedzenia umowy. Jeśli teraz dopuszczona jest rejestracja na Twojego ojca, zastanawiam się, co się dzieje ze SFR, który przecież należy do Ciebie.

Napisany przez Vadim89
@Katalog

Po pierwsze, dziękuję za odpowiedź. Mój ojciec jest ubezpieczycielem samochodu mojej matki, podczas gdy ona jest właścicielką. Mój obecny samochód jest ubezpieczony jako drugi pojazd, ponieważ ubezpieczenie jest aktywne od 02.01.16 roku. SFK mojego ojca zostały przeniesione z poprzedniego ubezpieczenia, które wygasło w 2009 roku. To było ostatnie ubezpieczenie drugiego pojazdu, które ojciec miał. Mój ojciec miał 7-8 lat dwa samochody na swoje nazwisko, ale były one ubezpieczone w innej firmie niż ta, w której jest ubezpieczony samochód mojej matki. Tamte SFK zostały już przeniesione (dla informacji: SFK zwykle wygasają po 7 latach).

Jedyną zmianą, jaką teraz chcę wprowadzić, jest to, że chcę, aby mój ojciec zadeklarował w nowym ubezpieczeniu, że to on, a nie ja, jest właścicielem pojazdu. Jednak jako główny ubezpieczyciel, nie wiem, czy to naprawdę dużo zmieni.

Pozdrowienia

Napisany przez xlarge
Czy nie jest to oszustwo ubezpieczeniowe, jeśli samochód jest ubezpieczony podwójnie?
(Szkoda -> dwukrotne odszkodowanie?)

Napisany przez Vadim89
@Xlarge

Nie chcę otrzymywać odszkodowania podwójnie, nie wiem nawet, jak to byłoby możliwe. Chcę po prostu zmienić moje ubezpieczenie, aby uniknąć wyższych składek. Obecnie mam jednak problem z tego powodu, że ze względu na moją głupotę płacę podwójnie. Raczej u mnie jest podwójne kasowanie.

Chodzi tutaj wyłącznie o to, że nie chcę być już właścicielem pojazdu, aby w ten sposób wcześniej zrezygnować ze swojego dotychczasowego ubezpieczenia. Pojazd zostanie następnie zarejestrowany na mojego ojca, na którego obecnie jest już zarejestrowane nowe ubezpieczenie dla tego samego pojazdu.

Napisany przez patrice999

@Katalog

Po pierwsze, dziękuję za odpowiedź. Mój ojciec jest ubezpieczycielem dla samochodu mojej matki, podczas gdy ona jest właścicielką. Mój obecny samochód jest ubezpieczony jako drugi samochód, ponieważ ubezpieczenie jest aktywne od 02.01.16 r. SFK mojego ojca zostały przeniesione z poprzedniego ubezpieczenia, które wygasło w 2009 r. Był to ostatni raz, kiedy mój ojciec miał ubezpieczony drugi samochód. Mój ojciec miał przez 7-8 lat 2 samochody na swoje imię w innym ubezpieczeniu niż to, na które jest ubezpieczony samochód mojej matki. Wówczas SFK zostały już przeniesione (dla informacji: SFK zwykle wygasają po 7 latach).

Jedyna rzecz, którą teraz chcę zmienić, to to: chcę, aby mój ojciec zgłosił w nowym ubezpieczeniu, że to on, a nie ja, jest właścicielem pojazdu. Jednak ponieważ jest on głównym ubezpieczającym, nie wiem, czy to faktycznie wiele zmienia.

Pozdrowienia

Poprzez zmianę z eVB obecnego ubezpieczyciela PIERWSZEGO pojazdu twojego ojca, on staje się także właścicielem pojazdu.
Podczas składania wniosku, Ubezpieczający + Właściciel = ta sama osoba, jednak krąg osób mających zezwolenie na prowadzenie pojazdu musi zostać rozszerzony o Ciebie!
Wiele towarzystw ubezpieczeniowych preferuje, aby Ubezpieczający + Właściciel = ta sama osoba (nie uwzględniając partnerów małżeńskich i życiowych w wspólnym gospodarstwie domowym).

W Twoim obecnym ubezpieczeniu zazwyczaj powinien być naliczany dodatek (ponieważ nie jesteście małżeństwem ani partnerami życiowymi) za odmiennego właściciela pojazdu.

Ważne jest również, abyś odwołał przedwcześnie złożony wniosek o zmianę ubezpieczyciela, ponieważ aktualnie twój obecny ubezpieczyciel ma prawo do zgłoszenia. Do tej pory musisz opłacać składki do momentu dokonania zmiany i w zależności od rozliczenia (według wybranej metody płatności) otrzymasz zwrot różnicy. Musisz również poprosić swojego obecnego ubezpieczyciela o ponowne przesłanie eVB, ponieważ prawdopodobnie obecnie posiadają tam eVB innego ubezpieczyciela!

Pamiętaj jednak, że zmiana właściciela pojazdu może być negatywnie postrzegana przy późniejszej sprzedaży Twojego pojazdu!

Napisany przez Vadim89
@Patrice999

Dziękuję bardzo za tę bardzo szczegółową i pomocną odpowiedź.

1. Samochód nie jest warty dużo (maksymalnie 2T €), nie jestem zainteresowany późniejszą sprzedażą, raczej chcę go podarować przyjaciołom/rodzinie, ponieważ mam do niego sentyment. Oczywiście masz rację, to bardzo dobra wskazówka!
2. Grupa ubezpieczeniowa jest już uwzględniona w nowej umowie, która obowiązuje równolegle od 02.01.2016 r., została rozszerzona o mnie. Obecnie sytuacja wygląda tak: Ubezpieczony+Posiadacz=Ojciec+Dziecko, a teraz zamierzamy zmienić ją umownie na Ubezpieczony+Posiadacz=Taka sama osoba. Obecnie mam dwie obowiązujące polisy. Polisa A= Tylko ja jestem ubezpieczony, Polisa B= Mój ojciec (Nabywca polisy)+Dziecko (Posiadacz).
3. Opłaciłem już w listopadzie poprzednię umowę, która ma prawo umowy. Teraz chcę zarejestrować mój samochód, aby zakończyć umowę z ubezpieczeniem A (=tylko ja ubezpieczony). Umowa B powinna działać bez przeszkód, ponieważ jest nabywcą polisy mój ojciec, ale samochód i tak nie jest na niego zarejestrowany. Chcę zarejestrować mojego ojca w ten czwartek.
4. Mam wrażenie, że nie potrzebuję eVB od aktualnego ubezpieczyciela, ponieważ mój ojciec ubezpieczył mój stary samochód jako drugie auto. W związku z tym eVB z ubezpieczenia, w którym ostatnio mój ojciec ubezpieczył drugi samochód, jest ważna od 2009 roku.

Pytanie:

Czy potrzebuję standardowej umowy kupna ADAC, aby zarejestrować samochód na mojego ojca, czy istnieje także formularz po prostu do zmiany właściciela/przeniesienia?

Serdeczne podziękowania i pozdrowienia,
Vadim

Napisany przez katalog49

Przez ponowne zarejestrowanie się z eVB aktualnego ubezpieczyciela samochodu twojego ojca, staje się on również właścicielem samochodu.

Ważne jest również, abyś cofnął pośpiesznie złożoną prośbę o zmianę ubezpieczyciela, ponieważ teraz to twój obecny ubezpieczyciel ma prawo do umowy. Musisz go płacić aż do momentu zmiany i wtedy, w zależności od rozliczenia (według twojego sposobu płatności), otrzymasz zwrot różnicy. Musisz również poprosić swojego obecnego ubezpieczyciela o ponowne przesłanie eVB, ponieważ obecnie tam jest prawdopodobnie eVB innego ubezpieczyciela!

Nie może on odwołać umowy. W ubezpieczeniu OC nie ma prawa do odstąpienia od umowy, gdy eVB jest już w urzędzie rejestracyjnym. Pierwszy ubezpieczyciel korzysta z starszych praw umownych (jeśli chce), drugi ubezpieczyciel anuluje swoją umowę i przekazuje opłacony składkę pierwszemu ubezpieczycielowi. Ten może rozliczyć to jako nadpłatę lub dodatkową składkę.

Napisany przez Hanomag

@ Patrice999

Dziękuję Ci za bardzo szczegółową i pomocną odpowiedź.

W takim razie zrób to tak, jak ci doradził.

Cytat Vadima89

4. Chyba nie jest konieczna aktualna eVB obecnego ubezpieczyciela, ponieważ mój ojciec ubezpieczył mój stary samochód jako drugie auto. W związku z tym eVB od ubezpieczyciela, w którym mój ojciec ostatnio ubezpieczył drugi samochód, jest ważna, pochodzi ona z 2009 roku.

Pytanie:

Czy potrzebuję standardowego umowy sprzedaży ADAC, aby zarejestrować samochód na ojca, czy istnieje także formularz do prostego zmiany właściciela/przeniesienia?

Zawarta już umowa Twojego ojca nie została zrealizowana, ponieważ twoja stara umowa nie została zakończona. Dlatego potrzebny jest nowy eVB dla ojca do przerejestrowania pojazdu. Jego stary zniżka nadal obowiązuje, zazwyczaj rabat nie przepada po 7 latach.

Napisany przez katalog49
Chociaż jego stary SFR zostanie zwykle zachowany, rabat nie wygasa już po 7 latach.

To nadal wyjątek. Jeśli przerwa wynosi więcej niż siedem lat, nie bierzemy pod uwagę bezszkodowego przebiegu nadal jest najczęstszym postanowieniem w AKB.

Napisany przez Hanomag

To nadal jest wyjątek. Jeśli przerwa trwa dłużej niż siedem lat, nie uwzględniamy bezszkodowego przebiegu. nadal jest najczęstszym postanowieniem w AKB.

Ubezpieczający musi to wcześniej ustalić. Aby to zrobić, musi znać swoje możliwości.

Napisany przez katalog49
Jestem właścicielem pojazdu w umowie, a mój ojciec jest głównym ubezpieczającym + dziecko objęte ubezpieczeniem wspólnie.

Z tego zdania chciałem wywnioskować, że nadal jest ubezpieczony i 7-letni okres nie ma znaczenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata