Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Obliczanie odsetek

Napisany przez Tuep
Cześć,

chcę pożyczyć pieniądze znajomemu. Aby uproszczając obliczenia, powiedzmy 100 € przy stopie procentowej 10 % w skali roku. On chce spłacać miesięcznie 1 €.

Teraz nie rozumiem w pełni, jak obliczyć bieżący dług i ile zysku uzyskałem na końcu. To, czego nie rozumiem, to kiedy odsetki stają się wymagalne. Codziennie? Co godzinę? Czy na kwotę po upływie pełnego roku (tej opcji nie mogę uwierzyć)?

Dzięki i pozdrowienia

Philipp

Napisany przez BenniG
https://www.zinsen-berechnen.de/kreditrechner.php
Tutaj możesz wprowadzić swoje dane. Zaznaczysz pole Oblicz czas trwania kredytu.
Po roku pozostałoby 97,46 € długu, przy efektywnym oprocentowaniu rocznym wynoszącym 10% i płatnościach odroczonej.
Odsetki w wysokości 101,02 € zostały już zapłacone po 16 latach i 9 miesiącach.

Napisany przez Tuep
Dziękuję najpierw.

Czy możesz mi też odpowiedzieć na moje pytania? Po prostu interesuje mnie, co się kryje za tym.

Pozdrowienia

Philipp

Napisany przez BenniG
To zależy od tego, co ustalicie. Jeśli ustalicie rozliczenie godzinowe, to musisz podzielić rok przez odpowiednią liczbę godzin.

Dla powyższego przykładu byłoby to tak:
1. Miesiąc 100€x10%/12=> 0,83333333€ odsetek Pozostały dług 99,83€
2. Miesiąc 99,83€*10%/12 => 0,8319444€ odsetek Pozostały dług 99,66€
itd.

Banki używają liczby dni, kiedy pieniądze znajdują się na początku i końcu dnia lub kiedy ich brakuje. Nie możesz więc rano wypłacić pieniędzy w Sparkasse i zanieść je do Volksbank i już masz odsetki za dany dzień, ani na jednym ani na drugim koncie. To samo dotyczy sytuacji, gdy spłacasz zadłużenie w ciągu jednego dnia, zwykle nie musisz wtedy płacić odsetek.

Napisany przez Tuep
Super, dzięki!

Philipp

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata