Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy możliwa jest egzekucja hipoteki po odwołaniu kredytu?

Napisany przez tobiklein
Cześć,

już wiele razy szukałem tego, ale niestety dotąd znalazłem tylko decyzję sądu dotyczącą pomocy prawnej w procesie.

Następujący przypadek:

pożyczka (nieruchomość złomu) nie może zostać spłacona. Bank wypowiada umowę (nieprawidłowe) obliczenie odszkodowania za wcześniejszą spłatę, przymusowa licytacja. Pozostaje znaczna resztkowa zadłużenie. Bank egzekwuje część kwoty z hipoteki lub klauzuli poddania do egzekucji w majątek osobisty kredytobiorcy.
Następnie kredytobiorca wycofuje się z umowy kredytowej.

Po przeszukaniu internetu przez wiele nocy, myślę, że teraz rozumiem następujące.

W wyniku (ważnego) odwołania umowa kredytowa staje się nieważna, a co za tym idzie, roszczenie o zwrot pieniędzy banku z umowy również.
Chociaż zamienia się ona w dwustronne roszczenie zwrotu. Jednakże musiałoby to zostać zatytułowane, aby mogło zostać wykonane.
Warunkiem koniecznym jest, aby bank uznał odwołanie i ponownie obliczył roszczenia wzajemne, aby uzyskać wykonawczy tytuł.
Kredytobiorca może bronić się przed egzekucją z hipoteki poprzez wniesienie powództwa o ochronę przed egzekucją.

W następującej decyzji dotyczącej pomocy prawnej OLG Hamm zakłada, że w wyniku odwołania umowa kredytowa stała się nieważna, co oznacza, że nie można egzekwować zabezpieczenia hipotecznego. Kredytobiorca może nawet żądać zwrotu dokumentu.

https://www.justiz.nrw.de/nrwe/olgs/..._20130902.html

Niestety, jest to tylko decyzja. Czy ktoś zna inne orzeczenia z odmiennymi opiniami na ten temat?
Chętnie przeczytam także wasze opinie na ten temat.

Dziękuję z góry.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ojej, interesująca sprawa. Zwłaszcza że z wykonaniem ZV również zostanie zrujnowana historia kredytowa. Jakie są opinie banku na temat odwołania?

Napisany przez tobiklein
Oczywiście. SCHUFA może naprawdę stawać się coraz lepsza.
Ale masz rację. Być może sytuacja szybko się poprawi.
Być może można by coś z tym zrobić, jeśli SCHUFA przechowuje dane dotyczące nieważnej umowy pożyczkowej.
Przynajmniej blokadę informacji tam powinno dać się dość szybko wymusić.

Bank oczywiście odpowiedział na odwołanie DN standardowo. Upłynęło zbyt dużo czasu, zgodny z wzorcem, małe zmiany są nieważne itd.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nie sądzę, że bank czyszczący Schufę podczas trwającej procedury odwoławczej. W przypadku wypowiedzenia zazwyczaj automatycznie następuje przekazanie informacji do Schufy.

Napisany przez NaTwoim13
Generalnie bank powinna uporządkować skutki po udanej rezygnacji. Wycofanie ma sens tak czy inaczej. Myślę jednak, że uprawomocnienie się po wypowiedzeniu będzie przeszkodą, ale wiara nie oznacza wiedzy. Jeśli się do mnie zwrócisz, możemy rozważyć rozwiązanie.

Napisany przez tobiklein
@ Specjalista ds. bankowości
Bank raczej nie, ale SCHUFA stosunkowo szybko wprowadza blokadę dla takich informacji w przypadku nierozwiązanych sprzeczek wobec wpisów,
gdy się ją stanowczo żąda. Mojego zdaniem umowa unieważniona poprzez sprzeciw nie powinna już się tam pojawiać.
Ponieważ SCHUFA nie chce się nad tym spierać, wybiera łatwiejszą drogę i blokuje informację. Jednak wpis nie jest jeszcze usunięty.

Napisany przez NaTwoim13
Nieusunięty oznacza jednak niekoniecznie poprawę wartości wyniku punktacji, która może być negatywna z powodu wpisu. Bank nie musi dowiadywać się dlaczego wartość jest negatywna, wystarczy im informacja, że jest ona taka.

Napisany przez tobiklein

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, chętnie rozważymy rozwiązanie.

@noelmaxim

W jakim sensie? Nowe finansowanie nie jest już potrzebne. To, czego DN potrzebuje, to doświadczony prawnik.

Dlatego obecnie również nie ma znaczenia SCHUFA.

Napisany przez NaTwoim13
No tak, ale tego nie mam i przede wszystkim nie mogę zrozumieć, dlaczego finansowanie w ogóle nie jest możliwe ????

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata