Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Przymusowe przydzielenie kredytu mieszkaniowego z przedfinansowaniem

Napisany przez tholex99
Miałem oszczędności hipoteczne połączone z kredytem przedfinansowania. Oszczędności hipoteczne stały się gotowe do alokacji, ale zrezygnowałem z kredytu hipotecznego i spłaciłem przedfinansowanie w dniu alokacji. Prawa z umowy oszczędności hipotecznych zostały przekazane jako na zabezpieczenie kredytu zgodnie z Regulaminem. Pomimo równoczesnej spłaty, BANK/kasa przyznał kredyt i spłacono go w tym samym dniu. Na to nałożono opłatę, mimo że kredyt oszczędnościowy faktycznie nie istniał nawet przez jeden dzień. Teraz składam pozew, ponieważ uważam, że Regulamin, który dotyczy aktualnie wielu osób, w tym przypadku jest nieważny, jako człowiek i konsument. Moim zdaniem, nie uzasadniono tego postępowania w celu zabezpieczenia kredytu, a ten typowy przypadek nie jest jasno uregulowany w przepisach. Po uzyskaniu wyroku ponownie się odezwę.

Napisany przez tholex99
W przypadku postępowania przed rzecznikiem praw konsumenta: Po ponad 8 tygodniach (po informacji o przeciążeniu, proszę o cierpliwość) nadeszła następująca odpowiedź. Ponieważ sprawa ta nie została jeszcze rozpatrzona przez sąd najwyższej instancji, rzecznik praw konsumenta uznał się za niekompetentnego. Dlaczego banki reklamują postępowanie bez podawania informacji o tym ograniczeniu, zastanawiam się również z punktu widzenia prawa konkurencji.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Na ile mi wiadomo, w umowie jest zapisane, że oszczędności budowlane zostały przekazane jako zabezpieczenie dla kredytu przedrealizacyjnego. Ponadto w umowie jest informacja o opłacie za kredyt budowlany.
Dopiero po przydziale pojawia się kredyt budowlany i z nim związana opłata za kredyt budowlany, o której mowa w umowie (przynajmniej tak sądzę).
Pytanie brzmi, dlaczego nalicza się opłatę za kredyt budowlany, gdy kredyt budowlany istniał tylko przez 1 dzień. Nie jestem pewien, czy tutaj decydują regulaminy, czy raczej sama umowa. Ponieważ w umowie jest to zapisane, którą podpisaliście, prawda?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć tholex99,

możesz mi wysłać pouczenie o odstąpieniu od obu umów - umowy o oszczędzaniu i umowy o przedpłaconym finansowaniu? Sprawa załatwia się szybko, a ponadto możesz ewentualnie zażądać zwrotu korzystania z oprocentowania i spłaty kapitału - które być może nie było zgodne z prawem - za pomocą orzeczenia sądu najwyższej instancji, w wysokości 5% ponad stopę referencyjną począwszy od pierwszego dnia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata