Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie możliwe i w ogóle zalecane.

Napisany przez Holidayman
Cześć wszystkim,

moja żona i ja zastanawiamy się nad zakupem domu szeregowego, oto podstawowe informacje:

Cena zakupu domu około 420.000,-
Miesięczna opłata z tytułu użytkowania wieczystego 250,-

Moje wynagrodzenie netto: 3.147,-
Jej wynagrodzenie netto: 2.200,-

Na bieżące koszty itp. jest wystarczająco, nie ma jeszcze żadnego oszczędności, poza tym mamy jeszcze dwie pożyczki:

1. około 23.000,- z miesięczną ratą około 470,-
2. około 3.000,- z miesięczną ratą około 150,-

Obecnie płacimy czynsz w wysokości 1.050,- bez dodatkowych opłat.

Ponadto, moja żona wraz z bratem posiada w pełni wynajęty budynek mieszkalny, czynsze pokrywają kredyt hipoteczny, odsetki i oszczędzają na koncie oszczędnościowym. Wartość nieruchomości wynosi około 300.000,-.

Jestem bardzo ciekawy opinii ekspertów i chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Holidaymanie,

w zasadzie nie widzę problemu ze względu na dobrą sytuację finansową. Chciałbym połączyć kredyty i zrefinansować je wraz z kosztami dodatkowymi poprzez kredyt podporządkowany. Zaletą tego kredytu jest przedłużenie okresu spłaty. Następnie finansować cenę zakupu wraz z KfW (Bank Rozwoju Niemiec) i kredytem pierwszego rzędu.

Czy ewentualnie możliwe są pożyczki pracodawcy?

W jakim kraju związkowym ma być zrealizowane przedsięwzięcie?

Dziękuję za szybką odpowiedź!
Dom powstaje w Bawarii, dokładnie w okolicach Monachium. Region ta jest całkowicie skoncentrowana na wzroście.

Jeśli chodzi o pracodawcę, mogę sobie wyobrazić różne rzeczy. Zacznijmy od większej pensji, a skończmy na pożyczce. Po co pożyczka?

Ponadto rodzice także są obecni, którzy na pewno również wniosą swoje pięciocyfrowe wsparcie.

Dziękuję za szybką odpowiedź!
Dom powstaje w Bawarii, dokładniej w pobliżu Monachium. Region ten jest więc w pełni nastawiony na rozwój.

Jeśli chodzi o pracodawcę, mogę sobie wyobrazić różne rzeczy. Zaczynając od wyższego wynagrodzenia, na końcu końców na kredycie. Po co ten kredyt?

Ponadto rodzice również są obecni, którzy na pewno również wniosą swój wkład, być może w pięciocyfrowej kwocie.

Jeszcze jedna mała uwaga: spodziewamy się dziecka w marcu, więc wynagrodzenie mojej żony prawdopodobnie będzie się początkowo nieco zmniejszać, w związku z czym prawdopodobnie zmienię klasę podatkową...

Napisany przez NaTwoim13
Na koniec, co ma być złożone? Do czego ma zostać złożony koniec?

Wszystko, co bank nie musi finansować, poprawia wskaźnik obciążenia, co skutkuje lepszymi warunkami.

Może to być kredyt inferior, kredyt pracodawcy, fundusze publiczne, albo oczywiście pieniądze od rodziców.

Im większa różnica między potrzebnym kredytem a kosztami budowy, ceną zakupu albo wszystkimi pracami zwiększającymi wartość, tym lepszy wskaźnik obciążenia, a tym samym kierują się koszty.

Czy Dom spełnia standard KfW 70 lub lepszy?

Miałem na myśli, że rodzice na pewno będą wnosić wkład finansowy do zakupu, chciałbym jednak początkowo obliczyć koszty bez tego wkładu.

Wszystkie domy będą budowane zgodnie z normami KfW 70.

Napisany przez NaTwoim13
Okej, nie do końca rozumiem sens, ponieważ są to dwie różne kalkulacje dla banku. Być może rozmowa w sprawie darowizn byłaby pomocna.

Czy możliwe jest skorzystanie z korzystnego kredytu pracodawcy?

Można zintegrować opcje zmiany wskaźnika spłat, dzięki czemu początkowo - z powodu niższego dochodu z powodu urlopu rodzicielskiego - można ustalić niższy wskaźnik spłat, który później można zwiększyć.

Jednak nic nie stoi na przeszkodzie pozytywnemu głosowi kredytowemu, uważam, że to przedsięwzięcie ma sens.

Nie ma tam naprawdę sensu, rodzice trzymają się na razie w tyle, a my chcielibyśmy to zaatakować, zanim zaoferowany Dom zniknie.

O tak, pożyczki od pracodawcy. Oczywiście musiałbym porozmawiać z szefem. Jaką kwotę rozważam na podstawie dotychczasowych analiz?

Napisany przez NaTwoim13
Nie można tego ogólnie określić, trzeba znać szczegóły dotyczące nabywanego obiektu. Czy płatności są dokonywane wraz z postępami budowy, czy też cała kwota jest płatna po ukończeniu?

Rachunek będzie prowadzony według postępu prac, a obecnie piwnica już stoi, a prace konstrukcyjne na pewno niedługo będą kontynuowane. Planowane zakończenie to lato.

Oczywiście interesujące byłyby także przybliżone miesięczne koszty tego przedsięwzięcia. Czy ktoś może coś na ten temat powiedzieć?

Napisany przez NaTwoim13
@Holidayman

Dlaczego na przykład ja nie mógłbym tego zrobić?

Miesięczne koszty - przypuszczam, że mówisz o odsetkach i spłacie kapitału - są łatwe do określenia zgodnie z planowanym przedsięwzięciem, w zależności od przyjętego planu finansowania. Jednakże do tego potrzebne są o wiele bardziej szczegółowe, indywidualne informacje, takie jak całkowite koszty/żądana długość kredytu w latach lub pożądany cel spłaty/konieczna pewność dotycząca wysokości odsetek, niż te, które są nam obecnie znane.

Jestem nawet bardzo pewien, że dasz radę ?

Najlepiej napiszę do Ciebie na PW...

Napisany przez NaTwoim13
...więc jestem uspokojony.

Chętnie, ale jeszcze lepiej byłoby przez e-mail.

Napisany przez Jeannye
Można już dostać kredyt. Niemniej jednak, uważałbym wyniesienie domu za inwestycję konieczne. Dlatego lokalizacja powinna być naprawdę solidna. W przeciwnym razie wynajem jest po prostu lepszy. W szczególności w Monachium ceny nieruchomości są obecnie bardzo wysokie i nie jest pewne, czy za 10 lat będzie to nadal tak wyglądać.

Projekt znajduje się w Freising, gdzie ceny stale rosną.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata