Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Nowa umowa oszczędnościowa hipoteczna czy pozostać przy starej?

Napisany przez WhiteDot
Witajcie drodzy użytkownicy,

Jestem tutaj nowy i mam nadzieję, że możecie mi pomóc z moim pytaniem. Chociaż już dwukrotnie zasięgnąłem porady dotyczącej moich umów oszczędnościowo-budowlanych (BSV), nadal nie jestem pewny, które z ofert jest naprawdę lepsze.

Chciałem zwiększyć miesięczną kwotę oszczędzania na BSV (obecnie 100€ na BSV, ale teraz jestem w stanie wpłacić więcej) i ponownie skonsultowałem się w sprawie obecnych warunków.

Obecnie: 2*LBS-BSV powyżej 50 000€ z 2013 roku jako
1. PREMIUM flex, Oprocentowanie kapitału: 0,5%, Oprocentowanie kredytu: 2,95%, 40% minimalna suma oszczędności budowlanych, Składka odsetkowo-światełkowa: 4,0%.
2. PREMIUM sicher, Oprocentowanie kapitału: 0,5%, Oprocentowanie kredytu: 2,85%, 40% minimalna suma oszczędności budowlanych, Składka odsetkowo-światełkowa: 5,0%.
--> w obu około 1 500€.

Teraz pani z LBS doradziła mi (myślę, że warunki w innych instytucjach będą podobne), że teraz można dostać BSV (tutaj Besser Wohnen F1) z niższym oprocentowaniem kapitału: 0,1%, ale znacznie niższym oprocentowaniem kredytu 1,5%. Istotą sprawy jest, że składka odsetkowo-światełkowa wynosi 8,0%, a przy nowej umowie oszczędnościowo-budowlanej na 100 000€ musiałbym zapłacić dodatkową opłatę za zakończenie w wysokości 1% (1 000€). Pani zaoferowała mi 400€ rabatu, więc musiałbym zapłacić tylko 600€, ale czy to się opłaca??

Jeśli przyjmę taką samą składkę odsetkowo-światełkową w wysokości 4,0-5,0% i porównam ją z obecnymi stawkami, wychodzi również oprocentowanie kapitału: 0,1% i nieco niższe oprocentowanie kredytu w przedziale 2,5-2,65%. Czy to się zwróci w przeciągu lat? A jak praktyczne jest posiadanie niższej składki odsetkowo-światełkowej??

Jeśli potrzebujecie dodatkowych informacji lub macie pytania, aby lepiej zrozumieć pewne kwestie, postaram się odpowiedzieć tak szybko jak to możliwe.

Z góry serdecznie dziękuję!!
Pozdrawiam, René

Napisany przez BenniG
Do czego mają służyć twoje umowy oszczędnościowe na budynek?

Tutaj wymieniłem różne produkty oferowane przez różnych dostawców.
Dla jednego umowa z Wüstenrot jest lepsza, dla innego Alte Leipziger lub Signal Iduna.

Napisany przez WhiteDot
Cześć BenniG,

Dziękuję za wiadomość! Umowa oszczędnościowa powinna być gotowa do finansowania domu lub mieszkania w krótszym lub dłuższym okresie. Jednak czy będę tego potrzebował za 5 lat czy dopiero za 10 lat, to jeszcze nie takie jasne! Zwiększając kwotę oszczędnościową, uzyskałbym przydział z dotychczasowymi umowami oszczędnościowymi LBS za około 9 lat, co byłoby w porządku, ale trochę wcześniej również byłoby dobrze, aby być elastycznym. Jedną z korzyści nowych umów, która dla mnie brzmi atrakcyjnie, ponieważ domy zazwyczaj kosztują więcej, jest to, że można zwiększyć niektóre BSV o tę samą stopę procentową lub również zrobić podział, co chyba nie jest możliwe w moim przypadku!

Dla mnie pytanie brzmi teraz, jak dobry lub zły jest mój obecny kontrakt w porównaniu z istniejącymi umowami, ponieważ (według LBS i doradcy z Wüstenrot) nie powinien być tak dobry jak istniejące?

Pozdrawiam René

Napisany przez BenniG
Jaka jest różnica między obecną umową a istniejącymi umowami?

Czy przez obecną umowę masz na myśli obecnie dostępne? W takim razie zalecałbym porównanie proporcji odsetek debetowych i kredytowych. Oprocentowanie oszczędności zostało zredukowane pięciokrotnie, a stopa odsetek debetowych została zmniejszona o połowę. Jest to zdecydowanie różnica, czy teraz przez 9 lat praktycznie rezygnujesz z odsetek czy nie.

Na pewno znajdą się osoby, które będą mogły dokładnie to dla Ciebie obliczyć.

Jednak oczywiście istnieją również znacznie lepsze zwroty inwestycji, a 9 lat to długi okres. Masz już solidną podstawę z Twoimi oszczędnościami w ramach budżetu osobistego w łącznej kwocie 100 000 €.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata