Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości - kredyt - pożyczka

Napisany przez Dedsav
Dzień dobry,

jestem obywatelem UE, mieszkam od około 10 lat w Niemczech i chciałbym wziąć niewielki kredyt na zakup małego mieszkania jednopokojowego w Berlinie. Oto moja sytuacja:

- Cena zakupu wynosi około 200 000 €. Jako podstawę mógłbym już dysponować kwotą około 30 000 €, plus około 30 000 € od rodziny, co daje razem 60 000 €.
- Całkowite koszty nabycia wynoszą około 12% ceny zakupu, czyli 24 000 €, co oznacza, że kredyt wyniósłby 164 000 € (200 000 + 24 000 - 60 000).
- Mam trzyletnie, czasowe półetatowe stanowisko naukowe i dodatkowo pracuję jako wolny strzelec. Moje roczne dochody wynoszą około 22-24 000 € netto.
- Posiadam dwa mieszkania w moim kraju (UE), oba są wynajmowane. Dochód z najmu wynosi około 10 000 € netto.
- Mieszkanie, które chcę kupić, byłoby również wynajęte.
- Moi siedemdziesięcioletni rodzice, obywatele UE, oboje posiadający stabilne dochody i inne nieruchomości w naszym kraju, są gotowi udzielić poręczenia.

Czy miałbym szansę na uzyskanie kredytu w tych warunkach, czy lepiej byłoby mieć wyższą bazę lub poręczenie od niemieckiego obywatela?

Bardzo dziękuję z góry za odpowiedź i przepraszam za błędy językowe!

Pozdrawiam serdecznie,

Dedsav

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Dedsav,

niestety podane informacje są niewystarczające.

- Do którego państwa UE się odnosisz?
- Gdzie mieszkają rodzice albo skąd pobierają rentę?
- Gdzie mieszkają? Czy wynajmują mieszkanie?
- Czy terminowość została odnotowana w rozliczeniu?
- Jak długo pracują w swoim obecnym miejscu pracy?
- Jak dzieli się dochód netto z pracy na etacie i działalności zawodowej?
- Czym zajmują się zawodowo na własny rachunek?
- Czy mieszkanie, które chcą kupić, ma pozostać wynajmowane?

Napisany przez Dedsav
- O jakim państwie UE mówisz? --> Włochy
- Gdzie mieszkają rodzice, albo skąd pobierają rentę? --> Włochy. Renta mojego ojca wynosi około 22.000 € netto rocznie, mojej matki około 14.500 € netto rocznie. Do tego dochodzą około 9.000 € netto rocznie z wynajmu.
- Jak mieszkają? Wynajmując? --> Mieszkają we Włoszech w mieszkaniu własnościowym mojej matki. Wszystkie nieruchomości, które posiadają, oraz oba mieszkania, które posiadam, znajdują się we Włoszech.
- Czy okres wygaszenia jest odnotowany w rozliczeniu? --> Niestety nie rozumiem pytania.
- Jak długo pracują w obecnym miejscu pracy? --> Od roku, jeszcze przez dwa (ewentualnie trzy) lata
- Jak dzieli się dochód netto z pracy na etacie i z działalności freelancerskiej? --> około 16.000 € praca etatowa (stopień II w sektorze publicznym) + około 12.000 € działalność freelancerska
- Czym się zajmują na zasadzie osobowej? --> Nauczyciel, tłumacz, konferansjer i czasami pracuję w branży wydawniczej
- Czy mieszkanie, które chcą kupić, ma pozostać wynajęte? --> Na pierwsze lata tak, później chciałbym wynajmować mieszkanie tylko na zasadzie cotygodniowego wynajmu jako mieszkanie wakacyjne, aby móc z niego korzystać od czasu do czasu.

Napisany przez NaTwoim13
Gdzie znajduje się mieszkanie, które chcą Państwo kupić?

W wynagrodzeniach znajdują się daty rozpoczęcia i zakończenia pracy, co jest tam uwzględnione w Państwa przypadku?

Emerytura wypłacana we Włoszech nie jest dostępna dla niemieckich banków, więc nie jest możliwa do wyegzekwowania ani do uznania.

Napisany przez Dedsav
Czy nieruchomości we Włoszech również są nieuchwytne?

Czy jedyną możliwością jest zatem rozpoczęcie działalności z wyższym kapitałem lub uzyskanie poręczenia od Niemca?

Napisany przez NaTwoim13
Nieruchomości we Włoszech nie mogą być zabezpieczone przez niemieckie banki.

Cóż, kapitał własny i dochód wydają się być w porządku, ale być może musiałaby mieć niemieckiego mecenasa.

Czy w swoim świadectwie pracy jest data wyjścia? Jak długo prowadzi działalność jako wolny zawód? Czy ma zestawienia zysków i strat? Za które lata? Decyzja podatkowa z 2014 roku?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Niemieckie banki już nie oferują możliwości zabezpieczenia nieruchomości we Włoszech hipoteką. pożyczka w wysokości 164 000 EUR może być jednak trochę zbyt niska przy rocznym dochodzie w wysokości 16 000 EUR. To niemożliwe.
A także sposób uwzględnienia dochodów z działalności zawodowej. W tym celu konieczne jest przejrzenie zeznań podatkowych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata