Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Nowicjusz ma kilka pytań dotyczących Schufy.

Napisany przez BoOmiii
Hallo, dobry wieczór

Już trochę poczytałem, ale niestety jeszcze nie jestem zbyt mądry. Dlatego chciałbym zadać moje pytania tutaj, w forum ekspertów, z nadzieją na wyjaśnienie

W najbliższych dniach chcę uzyskać informacje na temat mojej Schufy. Jest to możliwe bezpłatnie raz w roku. Nie wiem jeszcze, jaki jest mój obecny wynik. Chcę jednak oczyścić trochę i mam kilka ogólnych pytań:

1. Obecnie mam ogółem cztery umowy telefoniczne na moje nazwisko. Wydaje mi się, że trochę za dużo. Na szczęście wszystkie cztery umowy wygasają w tym roku! Jedna umowa jest moją główną umową, drugą finansuję tablet (kiedyś dostałem ją wraz z umową na LTE). Dwie pozostałe umowy zrobiłem wtedy dla mojej mamy, która z osobistych powodów nie mogła zawrzeć własnej umowy. Miesięczna suma wszystkich umów nie przekracza 50€.

Te cztery umowy są zapewne wpisane w Schufę. Jak długo potrwa, zanim Schufa zostanie uwolniona od tych umów telefonicznych po ich wypowiedzeniu lub wygaśnięciu?

2. Obecnie mam raty w Otto. Oczywiście są one spłacane bez problemu i do czerwca wszystko będzie uregulowane (było to na 12 miesięcy).

Te raty prawdopodobnie stanowią umowę kredytową, prawda? Czyli zapewne są również zapisane w Schufie? Jeśli tak, jak długo będą widoczne po uregulowaniu całej kwoty?

3. Posiadam dwie karty kredytowe.

Czy są one zarejestrowane lub zapisane w Schufie? Czy zwiększyłyby moją punktację w Schufie, jeśli zrezygnowałbym z jednej z kart kredytowych i miałbym tylko jedną? Czy jest to nieistotne?

4. Jak jest z tzw. postpaidowymi kartami SIM? Być może znacie takie karty SIM, np. z Klarmobil lub Debitel? W gruncie rzeczy, te karty stanowią prawdopodobnie również umowę? Przynajmniej tutaj również konieczne jest napisanie wypowiedzenia, ponieważ w przeciwnym razie będą działały dalej, a po 3. - 4. miesiącu bezczynności pobierana jest opłata miesięczna. Miałem kilka takich kart w ostatnich latach, wszystkie zostały jednak wypowiedziane i obecnie ani w przeszłości, ani w przyszłości nie będę posiadać takich kart.

Czy Schufa również jest związana z nimi? Jeśli tak, to jak długo potrwa, zanim Schufa zostanie od tego uwolniona po wypowiedzeniu?

5. Przez krótki czas miałem inne konto w Postbanku, które zostało jednak wypowiedziane około 4 miesiące temu.

Czy jest to także zapisane w Schufie? Jeśli tak, to jak długo? W przeciwnym razie posiadam tylko konto w Sparkassen.

Tak więc, odpowiedź na te pytania przyniosłaby mi ogromną ulgę. Jestem ciekawy, jaki jest mój wynik w Schufie. Jeśli nie będzie zbyt dobry, co się obawiam, czy mogę mieć nadzieję, że po zakończeniu wszystkich umów wynik szybko się poprawi?

Mam nadzieję, że nigdy nie miałem negatywnego wpisu ani żadnych problemów. Nigdy nie korzystałem z debetu ani nie opóźniłem płatności (kart kredytowych).

Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Napisany przez 6Bankkaufmann
Każdy związek kredytowy jest zgłaszany do Schufy (pozytywnie). To samo dotyczy kart kredytowych. Zazwyczaj wpis w Schufie zostanie usunięty w krótkim czasie po uregulowaniu zobowiązań. Jeśli chcesz poprawić swój wynik, rozważ zrezygnowanie z kart kredytowych (lub jednej z nich). W przeciwnym razie, w Twoim przypadku wystarczy poprosić o darmowe sprawdzenie Schufy zgodnie z §34 BDSG.

Napisany przez BoOmiii
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź!

Mówisz, że będzie pozytywne zgłoszenie. Czy umowa na telefon komórkowy jest traktowana jako transakcja kredytowa? Czy oznacza to, że wynik niekoniecznie spada, jeśli płacisz regularnie?

Zakończona umowa na telefon komórkowy nie pozostaje więc odnotowana przez 3 lata, ale zostaje usunięta w odpowiednim czasie po zakończeniu umowy?

Zdecydowanie zrezygnuję z karty kredytowej.

Pozdrowienia

Napisany przez waxnhax
Po prostu poproś o informacje lub załóż dostęp online. Wtedy od razu można zobaczyć, co znajduje się w Schufie i jaki to ma wpływ na twój wynik, czyli jakiej zdolności kredytowej możesz oczekiwać.
4 umowy telefoniczne, 2 karty kredytowe, 1 finansowanie i prawdopodobnie jeszcze kilka zapytań dotyczących finansowania nie wróżą wysokiego wyniku. Jednak po uzyskaniu informacji zawsze jest się bardziej świadomym. Podniesienie wyniku to długi proces, który wymaga nieaktywności lub zamknięcia zbędnych zobowiązań.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata