Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Anulować Uniprofirente.

Napisany przez johndeere333
Cześć, jestem nowy na forum i mam od razu pytanie

Planuję zrezygnować z mojej emerytury Riester w Union, ponieważ jestem dobrze i gwarantowane zabezpieczony przez mojego pracodawcę, a pieniądze są mi teraz potrzebne.

Jakie koszty mnie czekają?

Oto dane:

Wiek 29 lat
Brutto ~52000
Suma w Riestera ~20000
Oszczędzane od 2007 roku, obecnie wpłacam 50€
Suma dodatków państwowych to 1100€

Napisany przez brainy
Przy takich zarobkach trzeba będzie zwrócić więcej niż państwowe dotacje, a mianowicie korzyści podatkowe.

W nowszych decyzjach podatkowych zazwyczaj znajduje się coś na temat wysokości korzyści podatkowych z tytułu renty Riester.

Ile zostało wpłacone rocznie od 2007 roku?

Napisany przez EasyD

ponieważ jestem dobrze i gwarantowane zabezpieczony przez mojego pracodawcę

Jeśli jeszcze nie zrobiono: Proszę tutaj nie tylko patrzeć na kwoty brutto, ale również na to, co prawdopodobnie pozostanie po odliczeniu podatków i składek na ubezpieczenie zdrowotne.

Do 2010 roku wpłaciłem 1400 €, a od tego czasu tylko 600 €. Ulga podatkowa na pierwszej stronie decyzji podatkowej. Dotychczasowy zysk wynosi 7000 €!! Czy ktoś może mi powiedzieć, ile zostanie mi z tych wcześniej wspomnianych 20000???
Dzięki za pomoc z góry

Ulga podatkowa wynosi około 400 euro (decyzja podatkowa)

Napisany przez Hanomag

Mam zamiar zrezygnować z mojej renty Riester w Union, ponieważ jestem dobrze i gwarantowanie ubezpieczony przez mojego pracodawcę, a pieniądze są mi teraz potrzebne gdzie indziej.

Jakie koszty mnie czekają?

Cała masa. Nie da się dokładnie odpowiedzieć na to pytanie. Musiałbyś ujawnić o wiele więcej danych. Poniżej znajdziesz ogólną odpowiedź:

Przy wykupie obarczonym utratą dofinansowania, zanim zostanie wypłacone, zatrzymane zostaną dodatkowo świadczenia oraz zwroty podatków otrzymane dzięki odliczeniu od dochodu. Dodatkowo, ewentualny zysk prowadzi do wyższego opodatkowania dochodu w roku wypłaty.

Jeśli środki zostaną użyte na spłatę długu związanych z nieruchomością właściciela, to nie będzie to traktowane jako utrata dofinansowania, a więc nie będzie konieczna zwrot zasiłków i oszczędności podatkowych. Jednakże, kapitał ten zostanie odsetkowany w fikcyjnym koncie (dofinansowaniu) do emerytury z rocznym oprocentowaniem 2 %, a następnie opodatkowany (rocznie lub jednorazowo, ale wtedy z kwoty zmniejszonej o 30%).

Ponadto, zbytnio uprościłeś sprawę. W tym forum już udzielono odpowiedzi na tego rodzaju pytania, na przykład tutaj, wystarczy poszukać.

Napisany przez brainy
2007-2010 = 4 Jahre a 1.400
2011-2015 = 5 Jahre a 600
Summe = 8.600
+ 7.000 Gewinn

= 15.600 EUR

Da fehlen aber noch rund 5 TEUR!?!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!