Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Zgłoszenie podatkowe w związku z zawodową przeprowadzką do nowego budynku - co mogę odliczyć?

Napisany przez kisu
Cześć,

zbudowałem Dom, co spowodowało znaczne zbliżenie mojego miejsca zamieszkania do miejsca pracy. Z codziennych 80 kilometrów trasy przejazdu stało się teraz 10 kilometrów.

Zbliżając się do nadchodzącego rozliczenia podatkowego za 2015 rok, mam pytanie, jakie koszty mogę odliczyć.

Jeśli chodzi o koszty związane z przeprowadzką, już się nimi zainteresowałem:
715 EUR ulga dla mnie
315 EUR dla partnera życiowego
+ rachunek za wynajem samochodu do przeprowadzki, ponieważ nie jest to chyba zawarte w kwocie ryczałtowej

Co jeszcze mogę odliczyć?
- Koszty rzemieślnika?
- Koszty dojazdu na wizytę na budowie w weekendy? Czytałem tutaj, że można odliczyć 0,30 EUR za każdy przejechany kilometr na oglądanie mieszkań.
- Jakie są jeszcze inne koszty?

Dziękuję za Waszą pomoc!

Re: Zgłoszenie podatkowe w związku z zawodową przeprowadzką do nowego budynku - co mogę odliczyć?

Napisany przez Hanomag

Co jeszcze mogę odliczyć?

Jeśli nie prowadzisz podwójnego gospodarstwa domowego, to prawdopodobnie tylko koszty związane z przeprowadzką. Obejmują one: koszty transportu mienia przeprowadzkowego, koszty podróży, wygasające opłaty czynszowe za starą mieszkanie, koszty zakupu nowego pieca oraz wymienioną przez Ciebie stałą kwotę na pozostałe koszty przeprowadzki od 2015 r. w wysokości 730 € + 322 €.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata