Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Co to jest lokata terminowa i dlaczego jest opłacalna?

Napisany przez strizzi
Cześć,

jestem nowy tutaj na forum i coraz bardziej interesuję się finansami. Kilka dni temu siedziałem w pociągu i podsłuchiwałem dyskusję na temat lokowania pieniędzy w lokacie terminowej. Nie zrozumiałem całej rozmowy i chciałbym teraz zapytać tutaj, czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, o co dokładnie chodzi z lokatami terminowymi? Wprawdzie wpisałem już to hasło w Google, ale nie znalazłem odpowiedniego wyjaśnienia dla mojego zrozumienia, dlatego byłoby świetnie, gdyby ktoś mógł mi dać krótki przegląd!

Dziękuję bardzo!
Pozdrawiam

Napisany przez BenniG
Krótko i zwięźle:
Masz OKREŚLONĄ kwotę pieniędzy, którą chcesz zainwestować na OKREŚLONY czas, z OKREŚLONYM oprocentowaniem.

Napisany przez Macca
Cześć,

w skrócie, termin "festgeld" oznacza po prostu, że pieniądze są ulokowane w banku na określony dłuższy okres (termin) i otrzymuje się w zamian ustaloną stałą stopę procentową. Można to sobie wyobrazić jak książeczkę oszczędnościową, chociaż zazwyczaj można mieć dostęp do pieniędzy na książeczce oszczędnościowej i dlatego oprocentowanie nie jest tak atrakcyjne jak na koncie festgeld. Z tego powodu inwestowanie w festgeld opłaca się tylko tym, którzy wiedzą, że nie będą potrzebować określonej kwoty w najbliższym czasie i szukają bezpieczeństwa dla swojej inwestycji.

Wcześniej używano także terminu sparbrief na określenie festgeld, być może kojarzysz to jeszcze pod tą nazwą. Co do oprocentowania, mogę powiedzieć tylko tyle, że zanim zdecydujesz się ulokować swoje środki w festgeld, warto sprawdzić obowiązującą w danym momencie stopę procentową. Jeśli stopa procentowa jest atrakcyjna i zdecydujesz się zainwestować pieniądze, stopa procentowa nie może już zmienić się przez cały okres trwania festgeld. Większość osób, które inwestują w festgeld, ma również wystarczająco dużo środków do dyspozycji. Zwykły pracownik raczej otworzy konto oszczędnościowe lub książeczkę oszczędnościową. Czy rozumiesz, o co mi chodzi?

Pozdrowienia!

Napisany przez xlarge
Często oprocentowanie lokat terminowych na kilka lat jest takie samo jak oprocentowanie lokaty terminowej, do której można uzyskać dostęp w dowolnym momencie. W takim przypadku trzeba zastanowić się, jaki rodzaj inwestora jesteś i czy wolisz zabezpieczyć pieniądze przed własnym dostępem poprzez lokatę terminową.

Napisany przez uwehaensch

Dawniej lokatę określano także mianem listu zabezpieczenia, być może kojarzysz to jeszcze pod tą nazwą.

Nie, to nie jest to samo. Podstawowe różnice występują w obszarach warunków wypowiedzenia, stosunków posiadania (najważniejsza różnica moim zdaniem), terminach wykupu oraz w przypadku ewentualnej wypłaty odsetek.

Cytat użytkownika Macci

W kwestii oprocentowania mogę powiedzieć tylko tyle, że zanim zainwestujesz swoje pieniądze w lokatę, powinieneś sprawdzić obecny stopień oprocentowania. Jeśli stopa oprocentowania jest dobra, a Ty zainwestujesz swoje pieniądze, to ta stopa oprocentowania nie może się już zmienić przez czas trwania lokaty. Większość ludzi, którzy inwestują swoje pieniądze w lokatę, ma również wystarczająco dużo pieniędzy do dyspozycji. Osoba zarabiająca przeciętnie będzie raczej otwierać konto oszczędnościowe lub książeczkę oszczędnościową. Rozumiesz, o co mi chodzi?

To, zwłaszcza ostatnie dwa zdania, jest niezrozumiałe, ponieważ to kompletna bzdura. Bausparvertrag jest w większości przypadków raczej średniookresową stałą lokatą o bardzo umiarkowanym oprocentowaniu i tylko w wyjątkowych przypadkach w ogóle nadaje się na jednorazową kwotę. Ponadto krótka dostępność jest zapewniona, ale w większości przypadków wiąże się to z poważnymi stratami finansowymi. Książeczka oszczędnościowa jest praktycznie nieoprocentowana i dostępna natychmiast tylko do pewnej kwoty.

Napisany przez Macca
Uwehaensch, jest mi jasne, że istnieją różnice między lokatą terminową a listem zastawnym - ale w zasadzie działają one podobnie. W celu lepszego zrozumienia postarałem się ująć to wszystko w sposób ogólny, nie zagłębiając się w szczegóły, ponieważ dla laika może to być bardzo skomplikowane.

Napisany przez strizzi
Cześć,

bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi i wysiłek w moim rozumieniu!
Nie do końca jeszcze wszystko zrozumiałam, ale Wasze wskazówki przynajmniej trochę mi pomogły.

Pozdrawiam

Napisany przez BenniG
Ponieważ kwota i okres spłaty są ściśle uzgodnione, sprawa jest przewidywalna dla obu stron. Bank wynagradza Cię za tę pewność planowania dodatkowym odsetkiem.

Napisany przez Macca
Przed tym niż zrobimy tutaj wszystko jeszcze bardziej skomplikowane i ewentualnie pominie nam jedno drugie, możesz sam/a się dowiedzieć na https://onlinebanken.com/festgeld-vergleich/.
Tam wszystko jest dokładnie wyjaśnione, a temat lokat terminowych jest opisany w najdrobniejszych szczegółach (oprocentowanie + okres trwania). Po tym opisie wszystko powinno być jasne i poprawione.
Może to ci pomoże - pozdrowienia!

Napisany przez mangofliege

Cześć,

bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi i trud włożony w pomoc!
Nadal nie do końca to rozumiem, ale wasze sugestie rzuciły trochę światła na tę kwestię.

Pozdrowienia

Prościej się chyba nie da tego wytłumaczyć:

Cytat od BenniG

Krótko i zwięźle:
Masz OKREŚLONĄ sumę pieniędzy, którą chcesz ulokować na OKREŚLONY czas, Z OPROCENTOWANIEM NA STAŁE.

Wyznacza się z góry okres, na jaki pieniądze są ulokowane, tak samo jak stopę procentową. W tym czasie nie masz dostępu do tych pieniędzy.

Co dokładnie jeszcze cię niejasne? Jak to działa, czy jakie są zalety i wady?

Tutaj masz link do artykułu na Wikipedii:
https://de.wikipedia.org/wiki/Termingeld

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata