Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Mądre inwestowanie pieniędzy jako student

Napisany przez mwm222
Cześć,

Mam zamiar rozpocząć studia pod koniec roku. Do tego czasu powinno być około 25000€ na moim koncie bieżącym.
Teraz pytanie, jak mądrze zainwestować te pieniądze? Będę płacić niskie czynsze, więc część środków powinna być zawsze dostępna.
Ponadto zamierzam znaleźć pracę jako student.

Będę bardzo wdzięczny za wskazówki. :-)

Napisany przez 2titan1981
1. Mieć na koncie bieżącym tylko tyle, ile naprawdę potrzebujesz co miesiąc.
2. Resztę ulokować na rachunku oszczędnościowym, który przynosi oprocentowanie wyższe od inflacji i nie jest prowadzony w banku, który nie pobiera podatku dochodowego w Niemczech.
3. Nie inwestować w fundusze, dopóki nie znajdziesz prawdziwej pracy, chyba że będziesz mógł regularnie odkładać wystarczającą ilość pieniędzy, czego jako student zazwyczaj nie możesz... (np. wyjazdy zagraniczne, okresy nauki, itp.)

4. Pod koniec studiów najlepiej już mając pracę, wykupić dobrą ubezpieczenie na życie, ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej będzie opłacone przez rodziców, tak jak ubezpieczenie zdrowotne.
5. Reszta powinna być oznaczona jako oszczędzaj, oszczędzaj, oszczędzaj, wydatki po prostu się pojawią...

Napisany przez uwehaensch
Elastyczne połączenie konta oszczędnościowego i oszczędzania w funduszach. To drugie wymaga własnej wiedzy i/lub zaufanego doradcy. Fundusze pasywnego zarządzania (ETF-y) są tańsze niż te aktywne, ale wybór jest w obu przypadkach oczywiście kluczowy.

Napisany przez mwm222
Dziękuję za szybką odpowiedź!

Jestem raczej niedoświadczony w kwestiach bankowości i inwestycji. Czy możecie mi polecić konto oszczędnościowe? Poradzono mi comdirect, gdzie oprocentowanie do 10 000€ wynosi 0,1%. Czy to niezbyt korzystne? Ale czy obecnie oprocentowanie nie jest niskie wszędzie?

Napisany przez uwehaensch
Consorsbank (1,0 %) czy Moneyou (0,95 %) wchodzą w grę.

Napisany przez mwm222
Czy dobrze rozumiem, że 1,0% obowiązuje w pierwszym roku, a potem 0,3%? Oczywiście, zawsze lepiej niż 0,1%..

Nie trzeba mieć przez całe życie rachunku oszczędnościowego w banku. Zawsze pojawiają się dobre oferty lokat terminowych, zarówno z niemieckimi, jak i innymi gwarancjami depozytów. Trzeba po prostu zawsze wysilić się, aby znaleźć nowy bank, a procedura identyfikacji osobistej za pomocą poczty lub wideo nie jest naprawdę uciążliwa...

Napisany przez mwm222
Okej, czy ma to sens zmieniać rocznie... no cóż, dlaczego nie...
O co dokładnie chodzi z niemieckimi i innymi systemami zabezpieczenia depozytów?

Istnieją również kraje z dobrymi systemami gwarancji depozytów. Dla mnie jako studenta ważne jest, żeby nie musiał składać deklaracji podatkowej, więc bank musi przestrzegać niemieckiego podatku od zysków kapitałowych i odpowiednio działać. Wtedy nie muszę podejmować dodatkowej pracy do wyczerpania kwoty wolnej od podatku. Ma to sens zmienić, jeśli stopa procentowa różni się znacząco, można obliczyć dodatkowy zysk i samemu ustalić, czy warto zmieniać. W przypadku niewielkich kwot nie opłaca się tego. Jako student korzystałem z każdej okazji. Dla mnie różnica 5 € była już sukcesem.

Napisany przez benny203
Ja, sam bym polecał kombinację konta oszczędnościowego i oszczędzania w funduszach. Ale jak można zdobyć tyle pieniędzy jako student? W moim czasie zbieranie butelek zwrotnych było moim sposobem na inwestycje.

Napisany przez orderianer
Cześć mwm222,
inwestowanie pieniędzy to obecnie tańczenie na jajkach, patrz na turbulencje na giełdach. Niestety, nie można już planować z wyprzedzeniem.
Jeśli nie chcesz podejmować ryzyka i chcesz zachować swój kapitał (przed inflacją), jedyne opcje to lokata terminowa, obligacje skarbowe o długim okresie zapadalności (około 10 lat terminu), oszczędności w banku, itp.
W zależności od skłonności do ryzyka, można również rozważyć akcje i inne aktywa, takie jak złoto.

Napisany przez e34520i
Tak więc w tej chwili zbieram świetne doświadczenia z inwestowaniem w przedsiębiorstwo. Nie inwestuję w akcje, ale moje pieniądze są wykorzystywane do zakupu produktów, które są później sprzedawane po wyższej cenie. W ciągu trzech do czterech miesięcy otrzymuję zwrot w wysokości 150%. Dużą zaletą jest możliwość otrzymywania każdego dnia części kwoty, którą następnie od razu reinwestuję, co pozwala mi szybko skorzystać z efektu składania procentów.

Napisany przez cosmo

W ciągu trzech do czterech miesięcy otrzymam zwrot w wysokości 150%. Dużą zaletą jest to, że codziennie otrzymuje się niewielką część, osobiście inwestuję to bezpośrednio z powrotem i mam szybki efekt odsetkowy.

Jestem ciekawy, jakie będą reakcje. Kiedy napisałem, że 20% rocznie można łatwo osiągnąć, dostałem trochę krytyki.

Napisany przez ErikL

Obecnie mam świetne doświadczenia z inwestowaniem w firmę. Nie są to akcje, ale moje kapitał jest używany do zakupu produktów, które następnie są odsprzedawane drożej. W ciągu trzech do czterech miesięcy otrzymuję zwrot w wysokości 150%. Dużą zaletą jest to, że każdego dnia otrzymuję małą część, osobiście inwestuję to bezpośrednio i tym samym korzystam z efektu składanego odsetek.

Jesteś pewien, że wszystko to jest legalne?
Może masz link do strony? - To na pewno kolejna profesjonalna próba oszustwa...

Napisany przez e34520i
O tak, zdecydowanie jest legalna, CEO jest członkiem Parlamentu Europejskiego, nie wyobrażam sobie, żeby chciał ryzykować swoją reputację. Handluje się miejscami do reklamy internetowej, to ogromny rynek z potencjałem i przyszłością. W międzyczasie wypłaciłem już swoją inwestycję i reinwestuję tylko z zyskiem, dzięki codziennym odsetkom od odsetek z kilkuset euro początkowo mam teraz kilka tysięcy, bez żadnego ryzyka. Możesz zobaczyć tutaj https://www.youtube.com/watch?v=HpqbpNf-tIY

Napisany przez rema-vermoegen
Hej mwm222,

z saldem 25.000,00 EUR możesz już trochę osiągnąć. Dzisiaj niemal nie da się nic zdziałać dzięki lokatom terminowym czy lokatom oprocentowanym. Oczywiście, jest to bezpieczna forma lokowania pieniędzy, ale przecież chcesz również zarabiać na swoich inwestycjach, prawda?

Polecamy Ci założyć co najmniej 2 plany oszczędnościowe o wartości co najmniej 50,00 EUR miesięcznie. Powinieneś również zainwestować w akcje dywidendowe.

W ten sposób po ukończeniu studiów nadal będziesz miał wystarczająco pieniędzy na nieoczekiwane wydatki, a Twoje bogactwo będzie rosło przez lata dzięki inwestowaniu pieniędzy.

Nasza strona poświęcona jest tematyce inwestycji finansowych. Ważne jest zrozumienie, że:

Zwrot z inwestycji i ryzyko są bezpośrednio ze sobą powiązane!

Najlepsze życzenia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata