Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Umowa pożyczki tuż przed nakazem zapłaty.

Napisany przez Yakfreak
Cześć wszystkim,

Mam dłużnika, który zadłużył się u mnie na około 3500€. Wszystko zostało oczywiście udokumentowane na piśmie z podpisami i wymienionymi wszystkimi stronami. Teraz dłużnik ciągle ma nowe wymówki, żeby nie płacić: brak pieniędzy, nieudane przelewy i tak dalej - możliwości wymyślania są nieograniczone. Dłużnik proponuje mi spłatę ratalną w wysokości aż 50€, co oznacza, że spłata zajmie około 6 lat, na co oczywiście nie mam ochoty. Twierdzi, że nie może płacić wyższej raty. Na moją korzyść posiadam nieruchomość.

Czy istnieją zalecenia lub wytyczne, kiedy spłata ratalna ma sens? Ponieważ obecnie najbardziej skuteczną metodą wydaje się być droga za pomocą nakazu zapłaty, a następnie upoważnienia do egzekucji.

Pozdrawiam

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy wiesz, czy dłużnik posiada majątek? Wiesz, w jakiej wysokości obciążone są długi na tym majątku?
Czy drogą nakazu zapłaty byłby dla Ciebie standardowym rozwiązaniem, jeśli nie zapłaci?
W razie potrzeby zabezpieczenia hipoteki w księdze wieczystej, a następnie, w zależności od sytuacji księgowej, ewentualnie licytacja.
W każdym razie, w takich przypadkach zaleca się skonsultowanie się z prawnikiem.

Napisany przez Yakfreak
Dłużnik posiada majątek, na którym wydaje się nie mać zadłużeń lub mają one niewielkie wartości. Czy w takiej sytuacji w ogóle możliwe jest przeprowadzenie egzekucji?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oczywiście. Widziałem już wystarczającą ilość zabezpieczających hipotek w dolnym przedziale tysięcy euro. Oczywiście, wygodniej jest czekać, aż dłużnik zapłaci. Jednak jeśli ma on własność, którą można udowodnić na podstawie wyciągu z księgi wieczystej, wtedy polecam kontynuować.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata