Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Skomplikowana sytuacja - Czy ten projekt jest wykonalny?

Napisany przez Hausbau2016
Cześć wszystkim,

chcemy przyspieszyć nasz projekt budowy domu w 2016 roku, ale trochę się kręcę wokół tego, a moim finansistą budowlanym nie jestem do końca przekonany.

Przede wszystkim, nie chcę tutaj uzyskać porady dotyczącej uzyskania jak najlepszego finansowania. Chodzi mi tylko o lepsze zrozumienie sytuacji i otrzymanie różnych opinii z różnych stron, aby mieć większą wiedzę tła podczas spotkań doradczych. Potrzebuję również potwierdzenia, czy plan jest w ogóle realny.

Sytuacja wyjściowa:
Moja żona i ja chcielibyśmy mieć coś własnego. Mamy po 30 lat i dość dobre prace (Dypl. Inżynier/Nauczycielka (zatrudniona nauczycielka)).
Mój teść (samozatrudniony) zaproponował, że moglibyśmy znaleźć duży kawałek ziemi, na którym moglibyśmy postawić dwa domy lub dwa bliźniaki albo Dom z mieszkaniami.
On wykorzystałby swój udział na starość i obecnie również do korzyści podatkowych. Natomiast my skorzystalibyśmy z redukcji kosztów planowania, redukcji kosztów gruntów itp.

Teraz znaleźliśmy coś interesującego. Kawałek ziemi, który pod względem lokalizacji i okolic jest po prostu genialny.
Pomysł polegałby teraz na budowie dużej willi i planowaniu mieszkania na parterze, które byłoby na teścia i które wynajmowałby.
Nasz Dom byłby z tyłu, ale częściowo też sięgałby nad mieszkaniem. Czy to zrozumiałe, co napisałem?
Dla mojego teścia ważne jest posiadanie własnej księgi wieczystej, ponieważ wtedy mógłby odpisać koszty budowy podatkowo.
Aby mieć własną księgę wieczystą, muszą to być oddzielne działki, prawda? Przeczytałem, że podział działki jest możliwy bez problemu, oczywiście jeśli zachowane są granice także po podziale na boki itp. (uwaga boczna: §34 obszar zabudowany, jeśli to ma znaczenie). Ale jak to jest w naszym przypadku? Część naszego domu byłaby również nad mieszkaniem.
Czy w takim razie powierzchnia, na której stoi mieszkanie, należy do mojego teścia, nawet jeśli buduję nad nim częściowo? Czy w ogóle można wtedy dokładnie odseparować to, jak chce mój ojciec?

To byłaby teraz podstawa dla klarownego finansowania.
Mam nadzieję, że zrozumieliście mój problem i możecie udzielić mi wskazówek i sugestii.

Z góry dziękuję.
Wasz Budujący Dom 2016 :-)

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, zdecydowanie należy podzielić tę działkę, aby można było ją uwzględnić pod względem wynajmu lub dzierżawy w podatkach.
1działka dla ciebie i 1 działka dla teścia. Dla obu z was zostanie założona osobna księga wieczysta.
Oczywiście możliwe jest podzielenie działki, jeśli teraz widzisz coś dużego. W ramach umowy kupna można od razu ustalić, kto kupi ile metrów kwadratowych działki.
Jednak jeśli działka jest super, nie warto długo czekać, żeby ją zdobyć.
Gdzie znajduje się ta działka?

Napisany przez NaTwoim13

jednak kręcę się trochę w kółko, i nie jestem do końca przekonany co do mojego finansisty budowlanego.
Na wstępie, nie chcę tu otrzymać porady dotyczącej uzyskania jak najlepszego finansowania.

Dlaczego Pan/i tego nie chce? Brzmi jakby chciał Pan/i zdobyć tu informacje, aby móc szkolić swoich doradców i pokazać im, jak powinien wyglądać indywidualny, nowoczesny i korzystny pod względem oprocentowania plan finansowy.

Cześć i dziękuję za szybką odpowiedź.
To, że działka jest podzielna, nie jest właściwie logiczne.
Moje pytanie dotyczy w zasadzie możliwości podziału, jeśli druga jednostka mieszkaniowa na piętrze 1. przekracza granicę działki.

W załączniku znajduje się schemat.
Niebiesko oznaczone jest nasze mieszkanie, a żółto oznaczony jest apartament mojego teścia.
Czy mimo tego jest możliwy dokładny podział zgodnie z podwójnie czerwoną linią, nawet jeśli niebieska jednostka mieszkalna wystaje poza granicę?

Pozdrowienia
Haubauser2016

[cytat=noelmaxim">
dlaczego nie chcesz tego zrobić? Brzmi tak, jakbyś chciał pozyskać tutaj informacje, aby móc szkolić swoich doradców i pokazać im, jak powinien wyglądać indywidualny, aktualny i korzystny pod względem oprocentowania plan finansowania.
[/cytat]
Nie zrozumiałem w jaki sposób można tu otrzymać poradę dotyczącą dobrego finansowania.
Oczywiście, byłbym zadowolony, gdyby ktoś mógł mi powiedzieć, jaki model finansowania jest najlepszy.
Wydaje się, że chcę szkolić moich doradców? W końcu nie obchodzi mnie, kto dokona finansowania, najważniejsze, żebym płacił jak najmniej.
Nie jestem związany z żadnym doradcą... jeśli ktoś może zaproponować mi rozwiązanie tutaj w ciągu kilku dni przez forum, to nie powiem nie.

Czy źle zrozumiałem Twój post?

Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Nie, wszystko w porządku, teraz zrozumiałem, co mieli Państwo na myśli.

Przez ekspertów forum mogą Państwo uzyskać poradę finansową, która nie odbywa się tutaj w wątku, ale za pośrednictwem maila, telefonu, osobiście - jeśli to możliwe.

Oczywiście tutaj w wątku mogą Państwo również otrzymać ogólne wskazówki, porady i sugestie. A także relacje z doświadczeń osób o podobnych poglądach.

Napisany przez schunckt

Witaj i dziękuję za szybką odpowiedź.
To, że działka jest podzielna, nie jest w istocie logiczne.
Moje pytanie dotyczy właściwie tego, czy można ją podzielić, jeśli druga jednostka mieszkaniowa na pierwszym piętrze przekracza granice działki.
...

Jeśli Realteilung działki nie jest możliwa lub uzasadniona, zawsze można podzielić ją na własność lokatorską (WEG).

https://de.wikipedia.org/wiki/Wohnun...Deutschland%29

T.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata