Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: finansowanie pośrednie

Napisany przez Mich13
Witam wszystkich,

aktualnie poszukuję sposobu, aby wspólnie z moją dziewczyną (oboje w średnim wieku, około 50 lat) zakupić Dom jednorodzinny - koszty brutto około 470 000 EUR - bez stałych dochodów: sam pracuję jako freelancer, jednak moje dochody są bardzo zmiennego charakteru, moja dziewczyna do niedawna była dobrze zarabiającym pracownikiem i obecnie jest bez pracy. Na początku może być trudno, ale:

Możemy zaoferować nieruchomości bez obciążeń jako zabezpieczenie:

1. Dom jednorodzinny wymagający remontu (dziedzictwo) z dużą, dobrze położoną działką (1.300 m²), wartość lokuje się około 300 000 EUR,
2. Szeregówka, zbudowana w 2004 roku, 150 m² powierzchni mieszkalnej, wartość około 250 000 EUR,
3. Luksusowe mieszkanie własnościowe w bardzo dobrej lokalizacji, zbudowane w 1996 roku, 80 m² powierzchni mieszkalnej, własne zamieszkanie, wartość około 150 000 EUR,

razem około 700 000 EUR.

Chcielibyśmy sprzedać 1 i 2 szybko, a 3 po przeprowadzce do wyżej wymienionego obiektu kupna wynająć. Szacuję, że cały proces zajmie około 2 lat, podczas których w ostateczności moglibyśmy żyć z naszych oszczędności - o ile finansowanie nie okaże się zbyt drogie, czyli idealnie początkowo bez spłaty kapitału, a później całkowita spłata po 2-5 latach.

Z pewnością nie jestem typowym kredytobiorcą i z przyjemnością przyjmuję praktyczne propozycje.

Pozdrowienia

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Mich13, w związku z zmianą zasad udzielania kredytów w marcu 2014 roku, niektóre banki wycofały z rynku pewne produkty. Z mojego punktu widzenia obecnie nie jest możliwe otrzymanie pożyczki w niemieckim banku, jeśli osoba udokumentowanie NIE posiada dochodu i faktycznie go nie ma.
W Twoim przypadku możliwe mogłoby być uzależnienie finansowania od dochodu uzyskiwanego z prowadzenia własnej działalności. Jednakże, skoro nie podajesz bieżącego dochodu, to wzbudza to pewne wątpliwości i prawdopodobnie ze strony banku nie będzie to możliwe do zrealizowania.
Nie mówimy tu o kredycie na kwotę 10.000 EUR czy 20.000 EUR, lecz o wysokiej pożyczce na finansowanie budowy w wysokości 470.000 EUR.
Gdzie znajdują się te nieruchomości? W okolicach Stuttgartu? Moi klienci poszukują takich obiektów do zakupu.

Napisany przez Mich13
Dziękuję za szybką odpowiedź!
Podobnie podejrzewałem, chociaż nie byłem pewny. To smutne - uważam siebie i moją dziewczynę za całkowicie godnych zaufania pod względem kredytowym. Co w takim razie robią samozatrudnieni?
Twoja odpowiedź potwierdza moje już podważone zdanie o niemieckich bankach. Jeśli nie pojawi się żadna inna możliwość, będziemy musieli najpierw sprzedać nasze nieruchomości, zanim kupimy coś nowego - jednakże nieruchomość, którą chcielibyśmy nabyć, prawdopodobnie już nie będzie dostępna. Nasze nieruchomości znajdują się w okolicach Kolonii i Krefeldu.

Napisany przez schunckt

...
Co robi większość osób pracujących na własny rachunek?
...

Tworzą raporty BWA i dostarczają je do banku, idealnie za kilka poprzednich lat

T.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Sam przez wiele lat samodzielnie zarządzałem biznesami i skupiam się głównie na ostatnich decyzjach podatkowych wystawionych przez urząd skarbowy.
BWA, SuSa, itp. wszystko to ważne, ale też dodatkowe.
Jednak decyzje podatkowe są naprawdę istotne dla potwierdzenia liczb.
Ale nawet tutaj zmienny dochód roczny nie powinien mieć znaczenia, jeśli ogólnie się zgadza.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata