Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Bank DSL - jak długo czekać?

Napisany przez CNC
Kochana Parafio,

Zarezerwowaliśmy Dom i 10.2, czyli dokładnie tydzień temu, finansowanie nieruchomości zostało złożone w DSL Bank i jak się zdaje, do dziś niestety nie zostało jeszcze zrealizowane. Jak długo zazwyczaj trwa otrzymanie pisemnego potwierdzenia? Nie że mi się śpieszy, ale obecny właściciel staje się niespokojny, ponieważ znalazł mieszkanie i zarezerwował je. Więc jeśli wszystko pójdzie dobrze, możemy szybko wprowadzić się do domu i czekamy tylko na potwierdzenie, aby iść do notariusza. Jakie są wasze doświadczenia?

Pozdrowienia
CNC

PS: Wstępna weryfikacja była w porządku, ale teraz pójść do notariusza ===> Nie dla mnie! Ryzyko jest po prostu zbyt duże, a ich rzeczoznawca jeszcze nie był w domu.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć CNC,

Na początek nie jest konieczne zatrudnienie rzeczoznawcy. Na początek powstaje tylko wstępne rozpoznanie stołu, jeśli potwierdzi ono wymagane wartości, nie jest zlecanie rzeczoznawcy. Następnie odbywa się jedynie wizyta rzeczoznawcy w ramach inspekcji, która nie ma decydującego znaczenia dla opinii. W tym momencie zazwyczaj kredyt jest już zatwierdzony, a jedynym powodem wizyty jest konieczność zgodnie z zasadami i przepisami refinansowania.

W jakim oddziale zostało to złożone?

Bez zgody, nie mogę tego polecać.

Napisany przez CNC
Cześć noelmaxim,
Dziękuję za odpowiedź. Zostało złożone w Kolonii.

Napisany przez NaTwoim13
Uiuiuiuiui, wylosowali bingo - 16 dni roboczych, najdłuższy okres spośród wszystkich oddziałów DSL Bank. Berlin, gdzie złożymy dokumenty, ma 4 dni robocze.

To doradca powinien był im powiedzieć, bo zna te dni obróbki!

Napisany przez NaTwoim13
Często długie czasy oczekiwania w obecnych warunkach rynkowych niestety - uważam to za nieakceptowalne - prowadzą do tego, że po pewnym czasie pośrednicy/sprzedawcy decydują się nagle na kogoś innego (który już pokazał zainteresowanie i wyraził chęć). Muszę to uwzględnić jako pośrednik finansowy przy wyborze banków, aby chronić interesy klienta. Nie jest to zbyt miłe, ale w dużej liczbie dostępnych banków również można sobie z tym poradzić.

Napisany przez CNC
Więc nasz pośrednik kredytowy powiedział nam 8-10 dni roboczych?! Teraz mnie przeraża. Właściciel już jest wściekły. Ja też. Uważam, że to jest niedopuszczalne, że to tyle trwa. Ta bank powinna po prostu zatrudnić więcej ludzi!!!
Jak mam to wytłumaczyć właścicielowi???

Napisany przez NaTwoim13
@CNC

No cóż, pośrednika i tym samym bank wybrałeś sam. Jego wypowiedzi powinny być przejrzyste i uczciwe.

Nie chcę tu nikogo krytykować, również pośrednika, ale my jako pośrednicy finansowi doskonale znamy obecną sytuację, zwłaszcza pośredników nieruchomości. Duże zapotrzebowanie przy niewielkiej liczbie nieruchomości, ponadto duża liczba wniosków o finansowanie, co prowadzi do długich czasów oczekiwania na decyzję. To należy uwzględnić w doradztwie, a szczerze mówiąc, niektórzy pośrednicy nieruchomości zawsze chcieli mieć swoje pieniądze jak najszybciej, szybki termin podpisania umowy notarialnej bardzo im pomaga, a dla niego nie ma znaczenia, kto kupi, liczy się tylko to, że ktoś kupi, a jest wielu chętnych!!!

DSL

BerlinDortmundErfurtFrankfurtHamburgHannoverKölnLeipzigMagdeburgMünchenNürnbergSchwerinStuttgartProlongation Köln / HamelnHameln Kreditbearbeitung BHW

4
9
6
12
10
13
16
3
6
11
3
5
10
14
4

Napisany przez Nakaron
Z ciekawości, co oznaczają te liczby? Brakuje mi tam nagłówka (Dni, Tygodnie, Miesiące, aktualna liczba zapytań / wniosków)

Napisany przez 6Bankkaufmann
Liczby oznaczają czas przetwarzania od chwili, kiedy sprawa trafia do oddziału

Napisany przez Nakaron
Dziękuję, a termin „Dauer” oznacza tutaj z pewnością dni robocze w banku.

Oczywiście, dni robocze bankowe, bez weekendu

Napisany przez CNC
@ noelmaxim

To, że wybrałem pośrednika i bank, jest poprawne. W tym konkretnym przypadku uważam nawet, że pośrednik był zbędny, ponieważ pracę, którą miał wykonać, mógłbym zrobić sam i wyszedłbym nawet taniej, ponieważ bank nie musiałby płacić prowizji pośrednikowi. Jedyne, co pośrednik otrzymuje jako duży gracz, ja jako osoba prywatna prawdopodobnie nie otrzymam. Ostatecznie jednak trzeba powiedzieć, że zawsze wykonywał czystą pracę i jest dobrym partnerem do rozmów. Wierzę, że dostarczył mi uczciwe informacje odnośnie czasu oczekiwania 8-10 dni. Być może od tego czasu się to zmieniło i teraz wynosi 16 dni. Oferowano nam również banki z czasami oczekiwania 3-5 dni, ale za dodatkowe 0,3%? Jak mówi reklama, nie jestem głupi.

Napisany przez NaTwoim13
Dokładnie o to chciałem powiedzieć, nie wszyscy mają wpływ na pośrednika. Niemniej jednak musiałem zauważyć, że integralną częścią doradztwa dla klientów jest określenie wiarygodnych terminów realizacji, przypisując je do odpowiednich banków i ofert.

Jeśli terminy realizacji były krótsze kilka dni temu, to wciąż wpadają one w te dni, oznacza to, że nie mają one długich terminów realizacji, ponieważ są one na górze stosu, a dolne są bardziej zaludnione, co prowadzi do wydłużenia czasów oczekiwania na nowe sprawy z powodu większej liczby zgłoszeń, nie zaś z powodu wcześniejszych. Niemniej jednak w przypadku Kolonii od dłuższego czasu występuje ten długi czas oczekiwania.

Komu złożyliście aplikację i dlaczego mówicie o opłacie? Przecież nie zapłaciliście!

Napisany przez CNC
Opłaty nie mam. Bank rozlicza się z pośrednikiem, ale nie miałaby ich, gdyby współpracowała z osobą prywatną.

Napisany przez mcdahm
Cześć wszystkim,
chciałbym się dowiedzieć, czy podane dni obróbki obejmują również opracowanie ekspertyzy? Nasze podanie zostało złożone 10.02.16 we Frankfurcie.

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego włączono ocenę? Ogólnie rzecz biorąc, nie ma potrzeby posiadania opinii eksperta w przypadku banku DSL!

A jeśli wewnętrzna wycena, czyli tzw. ocena stołu nie wystarcza i konieczne jest zaangażowanie rzeczoznawcy, to dodatkowo trzeba będzie poczekać około 10 dni.

Napisany przez CNC
@noelmaxim
Kiedy DSL zleca ekspertowi? Jakie są kryteria? Nasz Dom (niestety jeszcze nie podpisany przez notariusza) został całkowicie wyremontowany i zmodernizowany, a zdjęcia z ogłoszenia są również godne uwagi.
Wstępna kontrola była świetna, nasza zdolność kredytowa, kapitał własny, regularne dochody są w porządku. W zasadzie powinno to zostać zaakceptowane.

Napisany przez NaTwoim13
Wiarygodność kredytowa nie ma nic wspólnego z tym.

Miło, że wszystko związane jest z tym domem, ale mimo to może być to całkowicie przecenione, a DSL Bank ustala to wewnętrznie przy użyciu oceny stołowej.

Problemy pojawiają się tylko w przypadku wysokiego segmentu obciążenia, czyli przy niskim kapitale własnym. W odniesieniu do warunków kredytowych, ustalony poziom obciążenia nie odgrywa decydującej roli, jeśli 80% zostało uwzględnione w odniesieniu do ceny zakupu (i ewentualnych modernizacji lub remontów), ale jeśli 90% zostało ustalone, to w DSL Bank mimo wszystko otrzymają lepsze warunki kredytowe. Chodzi tylko o to - upraszczając - że suma finansowania musi się zawierać w granicach 120% ustalonej wartości obciążenia po odjęciu 10% zniżki. Chodzi tylko o wykonalność, czyli o to, aby mieć się w zaakceptowanym zakresie obciążenia.

Czasami zastanawiam się, dlaczego pośrednicy nie mówią tego klientom, dla mnie to jest elementem porządnej porady, kiedy obie strony są zgodne i omawiają dalsze kroki.

Napisany przez Hugo123
Cześć,
planujemy zakup domu i podpisaliśmy 11.2. wniosek o pożyczkę w DSL Bank. 22.2. nasz pośrednik zadzwoniła i powiedziała, że dokumenty nie dotarły do banku, musimy podpisać nowy wniosek.
Zrobiliśmy to więc 23.2.
W poniedziałek (29.2.) wniosek dotarł do banku DSL Bank we Frankfurcie, a nasz pośrednik poinformowała nas, że decyzja banku będzie miała miejsce 14.3.
Dziś napisała jednak, że ze względu na nowe wytyczne dotyczące kredytów mieszkaniowych (WIKR) czas oczekiwania na decyzję może być dłuższy. Jest to dla nas bardzo irytujące.
Czy można polegać na dacie podanej przez DSL Bank, czy może to potrwać dłużej? Czy faktycznie występują opóźnienia z powodu nowych wytycznych, które wejdą w życie dopiero 26.3.?

Będę bardzo wdzięczny/a za Waszą pomoc.
Z góry dziękuję.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Hugo123,

jeśli pośrednik potrzebuje 11 dni na stwierdzenie, że umowa nie dotarła, to jest z nim coś nie tak. Umowy są dostarczane za pośrednictwem Europace lub Starpool i rejestrowane w systemie, w którym widać każdy proces obsługi, w tym dostarczenie producentowi.

Ta zwłoka nie może wynikać z WIKR, Frankfurt potrzebuje po prostu tyle czasu, ale warto było to jasno komunikować od samego początku i być całkowicie uczciwym. Nie jestem w stanie zrozumieć tego, że umowa podpisana 23.2. dotarła do Frankfurta dopiero 29.2. Zwłaszcza, że wniosek nigdy tam nie trafia, a potem - po upływie tak dużo czasu - jest wysyłany normalną pocztą? Bez ekspresu???

Przykro mi, ale Pańska pośredniczka po prostu nie jest uczciwa w komunikacji i wydaje się mieć dużo spokoju! Nic więcej!

Jeśli teraz konieczne będzie kolejne ekspertyza, to można tylko mieć nadzieję, że sprzedawca nadal będzie chętny współpracować.

Napisany przez Hugo123
Dziękuję za szybką odpowiedź. Czy istnieją jakieś możliwości przyspieszenia procesu ubiegania się o kredyt lub chociaż uzyskania ustalonej daty zatwierdzenia?

Posiadamy wkład własny w wysokości 33%. Czy mimo to może być konieczne przeprowadzenie ekspertyzy?

Jak długo zazwyczaj trwa proces w DSL Bnk od potwierdzenia do ostatecznej wypłaty?

Czy byłoby sensowne jednocześnie zwrócić się do innego pośrednika o inne kredyt (w innym banku, który być może przetwarza wnioski szybciej)?

Mam nadzieję, że możecie nam pomóc i odpowiedzieć na nasze pytania. Dziękuję

Napisany przez NaTwoim13
To trudne pytanie, czy to ma sens. Składają Państwo wniosek gdzie indziej, tam ktoś wykonuje pracę prawidłowo, starannie i sumiennie, a bank DSL potem się zgadza i praca nie jest wynagradzana. DSL Berlin zajmuje się tym u mnie po 2 dniach!! Wnioski również tam docierają. Ekspertyza zawsze może być możliwa. Gdy Dom jest kupowany za zbyt wysoką cenę - co obecnie jest zjawiskiem powszechnym - 33% może szybko okazać się niewiele. Bank DSL i tak potrzebuje 10% poniżej wartości, aby osiągnąć 90%, 10% to zazwyczaj koszty dodatkowe, a potem sprawy mogą się szybko skomplikować. Zwykle ekspert koryguje złą wycenę z dokumentacji stołowej, gdzie czynniki rynkowe nie odgrywają roli, ale czynnik czasu może powodować problemy. Zwłaszcza gdy minęło już dużo czasu, a sprzedawca ma inne oferty. Istnieją też tańsze oferty niż te oferowane przez bank DSL, trzeba znać sytuację wyjściową i być gotowym do pracy, bez pewności, że będzie ona wynagrodzona.

Napisany przez Hugo123
Czy mogę skontaktować się bezpośrednio z odpowiednim pracownikiem banku DSL, zamiast zawsze za pośrednictwem naszego pośrednika?
Jeśli DSL Bank podaje termin decyzji na 14.03 przy otrzymaniu dokumentów i nie trzeba sporządzić opinii, czy termin ten jest zazwyczaj przestrzegany przez bank?

Dom ma zaledwie 9 lat i został sklasyfikowany przez programy wyceny powyżej ceny sprzedaży.
Czy mimo to może być konieczne sporządzenie opinii?

Napisany przez NaTwoim13
DSL Bank nie ustali dla Państwa obowiązkowego terminu.

Jeśli cena sprzedaży będzie odpowiednia, nie będzie konieczne przeprowadzenie wyceny.

Czy odczuli Państwo jakąkolwiek presję czasową odnośnie terminu spotkania z notariuszem związanego z sprzedającym?

Napisany przez Hugo123
Jakie są Państwa doświadczenia z dotrzymywaniem planowanego terminu, który DSL-Bank ustala po otrzymaniu dokumentów? Czy zawsze była ona dotrzymywana?

Sprzedawczyni chce oczywiście sprzedać Dom jak najszybciej i otrzymać pieniądze. Dlatego jesteśmy już pod presją czasu.

Bardzo nas denerwuje, że nasz pośrednik ciągle podaje nam coraz późniejsze terminy. A teraz jeszcze twierdzi, że nowe przepisy dotyczące nieruchomości mieszkaniowych mogą wpłynąć na czas przetwarzania i opóźnić wszystko jeszcze bardziej.

Napisany przez NaTwoim13
Podajemy określone terminy, zazwyczaj są one przestrzegane w ciągu 1-2 dni. Czas został zmarnowany, ponieważ nie śledzono przyjęcia dokumentów. Jeśli w przypadku DSL Banku nie odnotuje się żadnego przyjęcia po 3 dniach, podejmę działania, ponieważ oznacza to, że coś jest nie tak i każde przyjęcie będzie udokumentowane w każdej chwili.

Implementacja WIKR jest już uwzględniona w ustalaniu terminów, nic nie pojawia się nagle i nieoczekiwanie.

Irrytuje mnie, gdy w tak niedbały sposób trzeba mówić o doświadczeniach związanych z DSL Bankiem, ponieważ w DSL Banku nie jest to tak niedbałe, są oni bardzo transparentni, zwłaszcza jeśli chodzi o czasy przetwarzania - które mogą być dłuższe niż w innych miejscach. Muszę to - jak opisałem to w innych wątkach - komunikować moim klientom, ponieważ istnieje jeszcze 350 innych banków, które mogę obsłużyć, aby sprostać oczekiwaniom moich klientów.

Napisany przez ay1976
@noelmaxim.

Cześć,

dzisiaj rano złożyliśmy wniosek o pożyczkę na finansowanie nieruchomości - Dom szeregowy 160 000 euro + koszty remontu 15 000 euro - naszemu doradcy Interhyp wraz z wszystkimi niezbędnymi dokumentami w celu przekazania ich dalej do banku DSL w Kolonii. Opłacamy koszty notarialne i podatek od nabycia nieruchomości.

Jednak nasz doradca z Interhyp poinformował mnie dzisiaj wieczorem telefonicznie, że bank DSL nie przyjmuje obecnie więcej wniosków - z powodu zmiany przepisów wnioski będą ponownie przyjmowane dopiero od 23.03.2016 roku.

Czy w związku z tym istnieje możliwość złożenia wniosku poprzez inną filię banku DSL, czy też wszystkie banki zamknęły już księgi?

Dziękuję za odpowiedź!

Z powodu zmiany przepisów będzie to takie samo we wszystkich placówkach. Dziś także jestem w jednej z oddziałów Banku DSL i słyszę nowości... Bo wszystko zależy od tego, co będzie dalej.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć ay1976,

Jeśli dzisiaj otrzymam wszystkie dokumenty, mogę je złożyć w Berlinie do piątku.

Ale sądzę, że mogą pojawić się inne rozwiązania, jeśli będę mógł przejrzeć dokumenty.

Napisany przez ay1976
@noelmaxim

Dziękuję za Państwa zobowiązanie do zrównoważonego rozwoju!

Po procesie składania wniosku otrzymaliśmy teraz pisemne potwierdzenie finansowania nieruchomości przedstawionego domu szeregowego od banku DSL. Wniosek został złożony z pomocą Pana Buhmanna jako bezpośredniego doradcy. Po kilku tygodniach - z powodu zmiany przepisów dotyczących nieruchomości mieszkaniowych - teraz otrzymaliśmy termin spotkania z notariuszem na przyszły tydzień i wcześniej przekazaliśmy notariuszowi dokumenty dotyczące ustanowienia hipoteki - wszystko przebiegło bardzo sprawnie.

Dla nas bardzo istotne było, aby współpracować z doświadczonym doradcą finansowania budowy, któremu w pełni zaufamy - w naszym przypadku od pierwszej rozmowy do obecnego pisemnego potwierdzenia finansowania.

Serdeczne podziękowania, Panie Buhmann.

Pozdrowienia
ay1976

Napisany przez NaTwoim13
Ohhh.

Zawsze z przyjemnością zwracam się do licznych klientów z forum finansowego, aby nie robić reklamy mojej oczywistej pracy, ale czasami coś się przesunie. Dlatego chciałbym podziękować za zadowolenie klientów.

Może to być również okazja do zaznaczenia, jak ważne może być to forum. Zawsze miło jest widzieć, jak z pomocy, wsparcia i rady może wyniknąć współpraca, w końcu dotycząca decyzji życiowych. Kilka wpisów z doświadczeniami w tej niezbyt łatwej dziedzinie pokazuje, że informacja, wymiana poglądów i wsparcie mogą wiele osiągnąć. Chciałbym podziękować twórcom tego forum, ponieważ poziom tego forum, zwłaszcza tej kategorii wątków, jest bardzo przyjemny i adekwatny do tematyki.

Napisany przez ay1976
Cześć wszystkim,

wypłata kwoty kredytu na naszą nieruchomość została teraz dokonana!

Ogólnie rzecz biorąc, od złożenia wniosku o kredyt do pierwszej wypłaty minęły trzy miesiące. Należy także wziąć pod uwagę, że w działach ksiąg wieczystych mogą wystąpić opóźnienia związane z dużym obciążeniem pracą. Notariusz wcześniej o tym nas poinformował.

Komunikacja z oddziałem wypłaty kredytów DSL w Hameln przebiegała bardzo spokojnie, wszystkie otwarte pytania zawsze były zadowalająco dla nas rozstrzygane.

Jednak doradca finansowy powinien zawsze aktywnie uczestniczyć w warunkach wypłaty, aby uniknąć opóźnień.

Napisany przez moccanase
Czekamy nadal na wypłatę ceny zakupu. Cała sprawa trwa od 29.04. Notarialna umowa została już podpisana 03.06., wszystkie dokumenty są kompletne, poprzednio udzielono kredytu, potem, 10.06., przybył rzeczoznawca (zlecony przez DSL) i od tego czasu czekamy na wypłatę. Według dzisiejszej rozmowy z pośrednikiem, DSL sprawdza raport z wizji? Nie do końca rozumiem, kredyt był już wcześniej zatwierdzony, dlaczego teraz ponownie jest sprawdzany? Kiedy możemy spodziewać się wypłaty?

@moccanase, jak wyglądała pisemna zgoda banku DSL?
Jeśli bank DSL udzieli zgody, poinformuje Cię o tym pisemnie i jednocześnie wyśle akt ustanowienia hipoteki.

Napisany przez moccanase

@moccanase, jak wyglądało pismo upoważniające od Banku DSL?
Jeśli Bank DSL wyrazi zgodę, powiadomi Cię o tym na piśmie i jednocześnie prześle akt hipoteki.

Dokładnie tak zostało wysłane, wraz z wszystkimi dokumentami i aktem hipoteki.
Hipoteka została zgłoszona, a kapitał własny został już wpłacony.
Teraz brakuje tylko kredytu.

Napisany przez NaTwoim13
Czego więc zostało zatwierdzone? Nic nie zostało zatwierdzone bez przedstawienia opinii.

Czasem zastanawiam się, co pośrednicy tak mówią, albo jak klienci to rozumieją. Ta niejasność, jaką mają, nie może nigdy występować w DSL Bank, tam zawsze wszystko jest jasne. Po zielonym scoringu pośrednika następuje:

1) Akceptacja
2) Wniosek o wymagane opinie, następnie po otrzymaniu opinii akceptacja lub odrzucenie
3) Odrzucenie

Nie ma nic więcej, ewentualnie w przypadku 2) poszukanie rozwiązania, jeśli opinia nie potwierdziła wartości (Hanseatic Bank, więcej Hanseatic Bank lub zwiększenie kapitału własnego)

Napisany przez moccanase

Co zostało zatwierdzone? Bez dostarczenia opinii technicznej nic nie jest zatwierdzone.

Czasami zastanawiam się, co pośrednicy tak naprawdę mówią, albo jak klienci to rozumieją. Tego rodzaju niejasności nie mogą mieć miejsca w DSL Bank, tam zawsze wszystko jest jasne. Po otrzymaniu pozytywnej oceny od pośrednika:

1) Zatwierdzenie
2) Wymóg dostarczenia opinii, a następnie po jej otrzymaniu zatwierdzenie lub odrzucenie
3) Odrzucenie

Nic poza tym, ewentualnie w przypadku 2) prośby o rozwiązanie, jeśli opinia nie potwierdziła wartości (Hanseatic Bank, więcej Hanseatic Bank lub zwiększenie EK)

Umowy zostały odesłane do nabywców i wraz z nimi był formularz wypłaty. Następnie wymagane było wysłanie go listem poleconym do banku.
Według pośrednika zostało potwierdzone udzielenie kredytu.
Ekspert twierdził, że w przypadku DSL Bank często zdarza się, że ekspertyza pojawia się dopiero po uzyskaniu zgody.
To jest jednak wyłączenie wewnętrzne dla banku i nie oznacza, że bank może odwołać kredyt.
Nie mam więcej informacji

Jeśli Bank DSL schriftlich zatwierdził pożyczkę dla Ciebie, wysyłając akt hipoteki... Sprawdź teraz list z potwierdzeniem. Na pewno mowa tam będzie o nadchodzącej wizycie.

Napisany przez NaTwoim13
Nie, istnieje zawsze odbywający się raport inspekcyjny przeprowadzany przez rzeczoznawcę. Ten raport może odbyć się w dowolnym momencie i nie ma już bezpośredniego wpływu na ocenę kredytową. Jeśli Bank DSL nie osiągnie wymaganych wartości w czasie inspekcji, to nie jest obowiązkowy raport inspekcyjny, lecz musi zostać przygotowany ekspertyza. W zależności od wyników ekspertyzy generowana jest ocena kredytowa.
Wygląda na to, że było to sprawozdanie inspekcyjne, więc kredyt został już przyznany.

Napisany przez moccanase

Nie, istnieje zawsze raport inspekcyjny, który przeprowadza rzeczoznawca. Ten raport może być wykonany w dowolnym momencie i nie ma już bezpośredniego wpływu na decyzję kredytową. Jeśli Bank DSL nie osiągnie wymaganych wartości podczas inspekcji zewnętrznej, to obowiązkowy raport inspekcyjny nie zostanie sporządzony, a konieczne będzie sporządzenie ekspertyzy. W zależności od wartości ekspertyzy powstaje wtedy decyzja kredytowa.

Wygląda na to, że był to raport inspekcyjny, a więc kredyt został już przyznany.

Dokładnie to było dzisiaj powiedziane, raport inspekcyjny będzie sprawdzany.
Czy to jest ostatni krok przed wypłatą czy może to jeszcze potrwać?

Napisany przez NaTwoim13
Proces wypłaty nie ma nic wspólnego z procesem przeglądu nieruchomości.

Jeśli warunki wypłaty, zgodnie z informacją otrzymaną przez klientów w decyzji pozytywnej, są spełnione, klient musi przesłać wezwanie do zapłaty do DSL Bank, a wtedy następuje wypłata. To, czy odbył się raport z wizyty kontrolnej, nie ma nic wspólnego z procesem wypłaty.

Napisany przez moccanase

Proces wypłaty nie ma z tym nic wspólnego.

Jeśli warunki wypłaty, zgodnie z informacją, którą klienci otrzymają w zobowiązaniach, zostaną spełnione, klient musi wysłać wezwanie do płatności do banku DSL, a wtedy zostanie wypłacona kwota. To, czy wykonano raport z wizytacji czy nie, nie ma z tym nic wspólnego.

Wezwanie do płatności zostało złożone w ubiegłym tygodniu we wtorek w banku, a dzisiaj, gdy zapytałem pośrednika, powiedziano mi, że trzeba jeszcze sprawdzić ten raport z wizytacji i dopiero wówczas nastąpi wypłata.

Napisany przez NaTwoim13
Przepraszam, ale nie znam takiej sytuacji. Wygląda na to, że termin płatności za zakup został wyznaczony zbyt szybko, albo też przetwarzanie trwało zbyt długo. Zazwyczaj raport z wizji jest już gotowy w takiej sytuacji. Przez 22 lata praktyki nigdy nie spotkałem się z sytuacją, że wypłata nie mogła zostać zrealizowana z powodu braku raportu z wizji. Nigdy!!!!

Napisany przez MVO
Cześć @noelmaxim.

Jestem teraz bardzo szczęśliwy, że znalazłem ten wątek i Ciebie jako specjalistę ds. DSL. Być może mógłbyś podać mi ogólne zdanie na temat naszej obecnej sytuacji.

W zasadzie już zakończyliśmy nasze prace nad budową, ale otrzymaliśmy niezwykłą okazję w rodzinie. Dom o rzeczywistej wartości 75.000 (na wolnym rynku prawdopodobnie byłby w cenie około 20.000-50.000 wyżej), oraz działka o wartości 10 euro poniżej wartości gruntu wynoszącej 70.000. Chcemy włożyć dodatkowo 200.000, aby osiągnąć standard KfW-100 lub jeszcze lepszy.

Finansowanie odbywa się przez DSL-Bank z wkładem własnym w wysokości 20.000 i kapitałem własnym w wysokości 50.000. W związku z tym kapitał własny wynosi nieco poniżej 20%. Nasz doradca finansowy zalecał nam wpłacenie jeszcze trochę więcej pieniędzy, aby nie przekroczyć 80% kwoty kredytu, ale w rzeczywistości nie miałoby to dużego znaczenia... Dlatego zdecydowaliśmy się zostawić tak, jak jest.

Nasza sytuacja finansowa jest zdrowa i stabilna. Ty jesteś nauczycielką (zatrudnioną na stałe), ja również mam stałe zatrudnienie i wynagrodzenie brutto powyżej 3000. Zasadniczo nie ma więc żadnych przeciwwskazań wobec obciążenia finansowego. W kwestii historii kredytowej w bazie Schufa powinno być również wszystko w porządku.

Niestety, trafiliśmy chyba do oddziału DSL w Kolonii. Zamiast pierwotnie planowanych około 11 dni roboczych w banku, minęło już co najmniej 17 dni, a ostatnia informacja od banku to może nawet 19 dni. Trochę szkoda, że teraz termin notarialny odbędzie się bez ostatecznego zatwierdzenia. Moje pytanie - tylko dla naszego spokoju - jakie są szanse na pozytywne rozpatrzenie aplikacji w DSL Bank statystycznie patrząc według Twojego doświadczenia? Czy z Twojego doświadczenia byłoby możliwe uzyskanie wstępnej decyzji ustnej? Czy warto próbować?

Z góry dziękuję! :-)

Napisany przez NaTwoim13
Witam MVO,

ustne potwierdzenie nie zostanie uzyskane w żadnym oddziale. 19 dni to naprawdę mocno, ale niezmienne, Kolonia ma obecnie najdłuższe czasy przetwarzania.

Nie mogę nic powiedzieć na temat wskaźnika przyjęć Banku DSL ogólnie, mój własny wynosi 90%. Jednakże mogę ocenić scoring i przewidzieć, dokąd prowadzi droga, ponieważ odrzucenie przypadku o zielonym scoringu następuje teraz tylko z powodu wewnętrznych nieprawidłowości (grupa Postbank, wykluczam to dla Państwa) lub w związku z wyceną nieruchomości. W przypadku nieosiągnięcia wymaganych wartości w tabelarycznej wycenie nieruchomości przeprowadzana jest dodatkowa wycena, również tutaj zachowuję moje 90%, ponieważ wartości te zazwyczaj są potwierdzane następnie. Sprawdzam poprzez Sprengnetter wcześniej, dlatego zawsze dobrze mogę ocenić opinię.

Te 19 dni w Państwa przypadku byłyby wydłużone o dodatkowe 7-10 dni, gdyby konieczna była dodatkowa wycena. Ale także tutaj nie widzę dla Państwa większego problemu, ponieważ wprowadzają Państwo adekwatny kapitał własny, w związku z tym wartości powinny zostać osiągnięte.

Generalnie mogę Państwu tylko doradzić, aby nie składać akceptacji notarialnej bez potwierdzenia finansowania. Dokładniejsze informacje mogłabym podać lub móc, gdybym wiedziała o Państwa sytuacji wyjściowej w całości.

Jest także możliwe, aby w ciągu 2-3 dni roboczych uzyskać pozytywną opinię kredytową przy tych samych warunkach jak w Banku DSL.

Napisany przez MVO
Pójdziemy również do notariusza tylko dlatego, że uzyskaliśmy zgodę wszystkich stron na klauzulę odstąpienia w przypadku odmowy finansowania. Nasza sytuacja, zielona ocena kredytowa i obiekt (wartość podana w ekspertyzie) sprawiają, że wierzymy, że wszystko się uda.

Problem w tym, że nie możemy przesunąć terminu wizyty u notariusza. Oznaczałoby to opóźnienie o cztery tygodnie, a wtedy już będziemy na urlopie. Innymi słowy, mielibyśmy wtedy 7 tygodni opóźnienia. Wtedy również nasze prawo do odstąpienia od umowy z bankiem dawno już by zniknęło.

Napisany przez NaTwoim13
Mogę zrozumieć i zrozumieć wszystko, ale muszę cię na to zwrócić uwagę.

Jeśli pojawią się problemy z DSL Bank, jednak czas przemija, ponieważ ponowne złożenie wniosku wydaje się być wtedy niemożliwe z uwagi na czas.

Być może nawet podwójne złożenie wniosku miałoby sens. Mogłoby to i powinno być szybsze i tańsze, a jednocześnie zapewnić ochronę.

Napisany przez MVO
Wielkie dzięki najpierw za informacje!

Niestety notariusz jest dosyć mało elastyczny. Wizyty są tam zawsze możliwe tylko po wcześniejszym zgłoszeniu z dużym wyprzedzeniem. Stąd ta 4-tygodniowa zwłoka.

Jak już wspomniałem, to wszystko jest biznesem rodzinny. To znaczy: Jeśli finansowanie nie powiedzie się, po prostu złożymy nowe podanie. Co do zwłoki, z założenia nie byłaby to tragedia. Chcielibyśmy jednak jak najszybciej przejść do realizacji, gdyż obecnie płacimy dużo czynszu każdego miesiąca. Dlatego nie chcemy w żadnym wypadku stracić dodatkowych 2 miesięcy, jeśli możemy tego uniknąć.

Teraz chcielibyśmy dołączyć klauzulę odstąpienia w ciągu 14 dni i ją wyraźnie powiązać z decyzją banku. W ten sposób, w przypadku rzeczywistym (który szacujemy na poniżej 5% prawdopodobieństwa), zawsze będą koszty związane z notariuszem, ale unikniemy nie do udźwignięcia obciążenia.

Czy można jakoś w przybliżeniu samodzielnie dokonać obliczeń wartości mienia? W cenie zakupu 75 000 byłoby u nas już prawie 400 m² działki (niestety niezabudowanej) oraz Dom. Dom to budynek z betonu, w dobrym stanie, z lat 60-tych, 1,5 kondygnacji o powierzchni użytkowej około 104m², w pełni podpiwniczony (piwnica sucha), musimy (i chcemy) go gruntownie wyremontować. Do tego dochodzi sama działka (810m², teren budowlany, 70 000 wg średniej wartości gruntu 95€). Czy można w oparciu o te ramy dokonać przybliżonej wyceny samodzielnie? Czy potrzebna jest do tego specjalistyczna wiedza?

Serdeczne dzięki. :-)

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, do tego trzeba być specjalistą i móc korzystać z odpowiednich programów.

Jednakże, patrząc na to, jak opisują Państwo wszystko, nie ma pilnej potrzeby podejmowania żadnych działań, wszystko można przecież cofnąć.

Napisany przez MVO
Być może znasz to z wielu swoich klientów – czekanie jest męczące. Szczególnie teraz, idąc na wizytę do notariusza bez pisemnej zapewnienia, to trochę dziwne uczucie – chciałbym zrobić wszystko, aby poczuć się trochę bardziej zabezpieczony. ;-) Ale ostatecznie to by wiele nie zmieniło. Może bank zaskakująco uda się zrobić to szybciej i w ostatniej chwili doda do tego pozytywne wieści.

Mimo wszystko dziękuję za informacje! :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata