Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Inwestować w ETFy?

Napisany przez Jeannye
Słyszałem, że inwestowanie w ETF-y jest dobrym pomysłem na długoterminową lokatę. Co myślicie o tym? Czy ktoś ma może doświadczenia?

Napisany przez Cici
To pytanie jest zbyt ogólne, aby można je sensownie odpowiedzieć. ETF-y są tylko jednym z instrumentów inwestycyjnych, ważne jest oczywiście, jaki jest cel, konkretne założenia, koszty, itp. Moim zdaniem najpierw należy ustalić, jaki konkretny cel chcesz osiągnąć poprzez inwestycje i jaki jest horyzont czasowy. Następnie można przejść do podziału według klas aktywów, a dopiero na końcu wybrać konkretne instrumenty czy produkty.

Napisany przez immoabt
Miałem dokładnie to samo zaplanowane. Wkrótce zamierzam zainwestować w ETF-y. Jestem studentem dualnym i przez ostatnie półtora roku udało mi się zaoszczędzić około 6000€, które chciałbym teraz zainwestować zdywersyfikowanie w ETF-y. Mam jeszcze oszczędności na wypadek nagłych sytuacji na koncie oszczędnościowym. Teraz moje pytanie: Czy teraz zainwestować w ETF-y, czy poczekać jeszcze trochę (maksymalnie 1,5 roku), aż nadejdzie następny kryzys? Ostatni miał miejsce już 8 lat temu, a DAX obecnie oscyluje w okolicach 10 000 punktów, co w porównaniu historycznym jest dość wysoko. Jakbyście podjęli decyzję?

Napisany przez Cici

Teraz moje pytanie: Czy zainwestowalibyście teraz w ETF-y, czy jeszcze poczekali (maksymalnie 1 1/2 roku), aż nadejdzie kolejny kryzys?

Inni tutaj mają zupełnie inne cele inwestycyjne niż ty, dlatego pytanie może zostać odpowiedziane tylko przez ciebie indywidualnie. Jak długo chcesz trzymać ETF-y? Czy planujesz oszczędzać na emeryturę, czy tylko zwiększyć zysk z lokaty? Jaka jest twoja tolerancja na ewentualne straty? O jakie klasy aktywów w ogóle chodzi? Brakuje jeszcze wielu informacji, aby móc sensownie pomóc...

Napisany przez Talerbox
Jestem inwestorem ETF-ów od ponad 5 lat i miałem z nimi tylko pozytywne doświadczenia. To doskonała opcja dla początkujących z niewielkim majątkiem, ponieważ można szybko zbudować portfel globalny i nie potrzeba ogromnego majątku.

Oto wygląd mojego portfela. To nie rekomendacja inwestycyjna!

Napisany przez Assetbacker
Jeden manager funduszu powiedział nam, że stawia na ETF-y, ponieważ alfa zarządzanych aktywnie funduszy jest zazwyczaj kwestią szczęścia.

Zasadniczo to jasna rekomendacja, ale pojawił się temat bańki ETF-ów, ponieważ obecnie wszyscy inwestują w ETF-y, a korzyści przewyższają wady, możliwe jest, że przy dużej sprzedaży ceny w ogóle spadną.
Dla małego inwestora ryzyko jednak powinno być drugorzędne.

Napisany przez Cici

Inwestuję już od ponad 5 lat w ETF-y i miałem z nimi tylko pozytywne doświadczenia.

Trzeba jednak zaznaczyć, że w ciągu ostatnich pięciu lat mieliśmy do czynienia z rynkami sprzyjającymi. Jak stabilna jest cała konstrukcja ETF-ów, okaże się dopiero w następnym dużym rynku niedźwiedzia lub następnym kryzysie finansowym.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata