Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy oferta pożyczki terminowej jest w porządku?

Napisany przez MaiThai
Cześć Ludzie,

u mnie są 2 pożyczki (1x Bank, 1x KFW) do Renegocjacji.

Wartość rynkowa nieruchomości to 310 000 €. To pełna spłata.

1. pożyczka Banku wygasa 31.08.2018. Oferta banku: Stopa ef. 2,28%, Pozostały dług 143 768,92 €, Okres kredytowania 16 lat, Rata 892,57 €
2. pożyczka KfW wygasa 31.03.2019. Oferta banku: Stopa ef. 2,21%, Pozostały dług 73 585,18 €, Okres kredytowania 17 lat, Rata 432,31 €

Oznacza to miesięczną ratę w wysokości 1 324,88 € przy efektywnej stopie oprocentowania 2,26%.

Nie ma tam ani dodatkowej spłaty kapitału, ani zmiany wskaźnika kapitału w zestawieniu. Z dodatkową spłatą kapitału w wysokość 5% i zmianą wskaźnika kapitału oprocentowanie efektywne wyniesie 2,36%, albo bez dodatkowej spłaty kapitału, ale ze zmianą wskaźnika kapitału w wysokość 2,34%.

Czy to jest dobra oferta?

Dziękuję za wasze odpowiedzi.

Pozdrowienia

Napisany przez MagicMike
Cześć MaiThai,

Czy stopa procentowa jest związana z czasem pozostałym do zakończenia?

Pozdrowienia Mike

Napisany przez MaiThai
Jestem związany

Napisany przez Schlumpf
Cześć MaiThai,

o który program KfW chodzi? W jakim regionie znajduje się nieruchomość? Czy to wysokie obciążenie było przez Ciebie zamierzone?

Napisany przez MaiThai
Nie znam aktualnie programu KfW. Jestem w drodze. Mieszkanie znajduje się w 88045 Friedrichshafen, a miesięczne obciążenie opłacam już od 8 lat i jest zamierzone oraz wykonalne.

Napisany przez MagicMike
Cześć MaiThai,

Bez dodatkowych danych w mojej analizie uważam tę ofertę za rozsądną.

Pozdrowienia, Mike

Napisany przez MaiThai
Dziękuję. Czy chodzi Ci teraz o to bez dodatkowej spłaty?

Napisany przez NaTwoim13
Co masz na myśli mówiąc... to jest pełna spłata? Czy mówisz o ofercie Forward? Dziwne, że krótsza zapadalność kredytu z krótszym nowym okresem obowiązywania oprocentowania ma mieć wyższą stopę procentową niż ten kredyt z późniejszą zapadalnością i dłuższym okresem obowiązywania oprocentowania! Od jakiego banku pochodzi oferta Forward?

Napisany przez NaTwoim13
Przy stopie mieszanej odsetek w wysokości 2,03% i ratach w wysokości 1409 euro, po 15 latach od wypłaty obu kredytów sprawa jest załatwiona. Dodatkowe spłaty w wysokości 5% są uwzględnione i mogą spowodować spłatę kredytu przed upływem pierwszych 10 lat!

Napisany przez MaiThai
Teraz jestem zdezorientowany, oferta pochodzi od mojego pośrednika.
Tak, Forward jest przeznaczony jako pełnopracownik, oba.
Oferta pochodzi od MHB.

Czy możesz złożyć mi ofertę zgodnie z Twoimi wytycznymi? Może po prostu źle to rozumiem....

Napisany przez NaTwoim13
Przekaz daleki z dnia 31.08.2018 nom. 2,01 % /efektywny 2,03 % Raty 926,11 € Suma 143.768,92 € Ustalenie stopy procentowej na 15 lat Spłata 5,720 % Stawka odsetkowa 5,00 %

Przekaz daleki z dnia 31.01.2019 nom. 2,11 % /efektywny 2,13 % Raty 477,08 € Suma 73.585,18 € Ustalenie stopy procentowej na 15 lat Spłata 5,670 % Stawka odsetkowa 5,00 %

Zmienna stopa procentowa nom. 2,03% / efektywny 2,05 % Rata 1399 euro

Napisany przez MagicMike

Co oznacza dokładnie... pełna spłata? Czy mówisz o ofercie Forward? Dziwne, że krótsza pożyczka z krótszym terminem nowego ustalenia oprocentowania ma wyższą stopę procentową niż dłuższa pożyczka z dłuższym okresem ustalenia oprocentowania! Który bank oferuje tę ofertę Forward?

Jesteś ekspertem - dłuższa pożyczka to kredyt Kfw.

Zazwyczaj są one bardzo sensowne i w większości przypadków tańsze niż tradycyjne pożyczki.

Dla mnie to nie dziwne, lecz logiczne.

Napisany przez NaTwoim13
Wspomniane - przyszłe warunki forwardowe - nie mają już nic wspólnego z istniejącymi kredytami. KfW zostanie zastąpione, dlatego nie ma go już.

Zazwyczaj zalegająca pożyczka musi mieć zawsze wyższe warunki (przy tych samych przywilejach, takich jak dodatkowe spłaty i opcje zmiany stopy spłaty), ponieważ konieczne jest uwzględnienie wyższego narzutu na odsetki związanych z transakcją forwardową. Zwłaszcza jeśli termin zabezpieczenia odsetek jest dłuższy o rok, to jeszcze bardziej istotne, ponieważ z uwagi na dłuższe zabezpieczenie (1 rok), warunki te muszą prowadzić do gorszych warunków.

W w/w ofercie - zwłaszcza z uwagi na fakt, że znam również bank - jest błąd lub warunki zostały pomyłkowo zamienione!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata