Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Renta Riester - zmiana? Wypowiedzenie? Wstrzymanie?

Napisany przez gyrosXXL
Cześć wszystkim,

jesteśmy tu nowym użytkownikiem i gorąco liczymy na wasze wsparcie w związku z moim małym pytaniem.

W 2007 roku podpisałem umowę na indywidualne konto emerytalne RIESTER związane z funduszami. Od 2009 roku jest on zawieszony.

Suma przyznanych dopłat wynosi 526,52 EUR
Suma wszystkich wpłaconych składek na emeryturę wynosi 284,76 EUR
Suma aktywów emerytalnych wynosi 394,04 EUR

Kapitał zmniejsza się rocznie o około 30 EUR opłat administracyjnych. Obawiam się, że gdy kapitał zostanie wyczerpany, nadal będę zobowiązany do opłacania opłat administracyjnych.

Jak najlepiej poradzić sobie z moją sytuacją?

Dziękuję za poświęcony czas!

Napisany przez micheldeutscher
Mhhh, dziwne rzeczy. Dodatek wynosi około 154 rocznie. Każdego roku 30 euro na opłaty administracyjne przy tak małym „kapitale” to za dużo. Być może co roku wpłacić 2000 euro, z takimi niskimi wpłatami z twojej strony jest to nieatrakcyjne - nie mogę bezpośrednio odpowiedzieć - nie znam szczegółów umowy. Powinien ją przejrzeć osoba kompetentna z VZ - produkt może być albo rewelacyjny albo porażka - wszystko jest możliwe.

Napisany przez 2titan1981
Umowa jest zawieszona, więc nie ma też żadnych państwowych dopłat.

Napisany przez micheldeutscher
Ale dlaczego zawiera się umowę, a potem nic nie wpłaca, to przecież należy rozważyć wcześniej. No cóż, moje środki z Riester będą teraz oprocentowane tylko 0,85 procenta - to naprawdę żart. Jeśli odsetki w ciągu najbliższych 5 do 7 lat nie wzrosną, muszę też rozważyć zmianę - jak już powiedziałem, 0,85 procenta to żart, z takimi odsetkami nie można zbudować dodatkowej emerytury.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata